ZVJERSKI ZLOČIN

DESET GODINA ZATVORA ZA JASMIRA ŠABANOVIĆA, KOJI SE BRUTALNO IŽIVLJAVAO NAD MAJKOM TROJE DJECE: Žrtva iz Umaga četvrt stoljeća čekala da njezin silovatelj bude kažnjen

| Autor: Marica KOŠTA
Jasmir Šabanović na pulskom Županijskom sudu (Milivoj MIJOŠEK)

Jasmir Šabanović na pulskom Županijskom sudu (Milivoj MIJOŠEK)


Brutalno silovanje umalo je ostalo nekažnjeno jer bi predmet u studenom ove godine pao u zastaru. Šabanović je, naime, nakon silovanja u Umagu godinama bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Za njim je bila raspisana Interpolova tjeralica, a prava je potjera započela nakon što je 1997. godine u Milanu životinjski silovao i ubio 32-godišnju Talijanku

Na deset, od maksimalnih 15 godina zatvora, koliko je propisivao stari Kazneni zakon, u petak je na Županijskom sudu u Puli za silovanje žene, majke tada troje malene djece, u Umagu davne 1995. godine osuđen 60-godišnji Jasmir Šabanović, državljanin Bosne i Hercegovine, rodom iz Ključa, koji je nekoć živio u Umagu. Sadašnja mu je adresa zatvor "Giovanni Bacchiddu" u Sassariju, u Italiji.

Brutalno silovanje umalo je ostalo nekažnjeno jer bi predmet u studenom ove godine pao u zastaru. Šabanović je, naime, nakon silovanja u Umagu godinama bio nedostupan hrvatskom pravosuđu. Za njim je bila raspisana Interpolova tjeralica, a prava je potjera započela nakon što je 1997. godine u Milanu životinjski silovao i ubio 32-godišnju Talijanku. Premda je lociran u talijanskom zatvoru u kojem do 10. rujna 2028. odslužuje 30-godišnju kaznu, njegovo izručenje nije bilo moguće. No sutkinja Županijskog suda u Puli Vera Glasnović Gjoni, koja je početkom ove godine s Općinskog prešla na Županijski sud u Puli i kojoj je dodijeljen ovaj predmet u rad, uvidjevši da bi Šabanović za zločin iz 1995. mogao zbog zastare proći nekažnjeno, posegnula je za međunarodnom pravnom pomoći. Unatoč blokadi što je nastupila zbog koronavirusa koji je posebno pogodio Italiju, ta je država našla način i pristala "posuditi" Šabanovića pulskom sudu. Tako je posljednjeg dana kolovoza zatvorenik doveden na suđenje u Pulu.

Trosatni horor

U ponedjeljak, 31. kolovoza, doveden je pred sudsko vijeće. Na suđenju zatvorenom za javnost zamjenik Županijskog državnog odvjetnika pročitao mu je optužnicu koja ga tereti da je 28. studenog 1995. od 1.30 do 4.30 sati u selu na području Umaga, upotrebom sile i prijetnje da će ubiti nju i njezino troje djece, na naročito okrutan i ponižavajući način silovao ženu s kojom nije bio u bračnoj zajednici. Državni odvjetnik pročitao je Šabanoviću detaljan opis gnjusnog čina, trosatnog bestijalnog iživljavanja nad mladom ženom, majkom tada sedmogodišnje djevojčice, dječaka od 3,5 godine i bebe koja je imala nepuna četiri mjeseca. U kuću joj je ušao podlo lažući da je prijatelj njezinog supruga, da su zajedno te noći pobjegli iz zatvora, da ih ganja policija te da će on ubrzo doći. Žena je oklijevala.

Ako mi ne otključaš vrata, razbit ću staklo, kazao joj je Šabanović, a ona ga je tada pustila u kuću… Zatvorio je vanjske škure, zaključao ulazna vrata pa joj u jednoj od soba kazao da se zapravo došao osvetiti njezinom suprugu jer ga je ovaj "zajeb'o i cinkao policiji" te da je za izlazak iz zatvora morao jednom advokatu platiti 10.000 maraka. Uplašena žena htjela je izaći iz sobe pa je krenula prema dnevnom boravku. No tada počinje njezina kalvarija. Šabanović je hvata za ruku i nasrće na nju. Baca je na krevet, udara ju šakama u glavu, po tijelu. Guši je rukama joj stežući vrat. Prijeti da će ubiti i nju i djecu. Žena ga moli da prestane jer su djeca u sobi, govori mu da je nedavno rodila, da ima menstruaciju… Uzalud.

Šabanović ju je životinjski silovao sve do 4.30 sati, prijeteći joj da će, ukoliko se nastavi otimati, silovati i njezinu sedmogodišnju kćer. Nakon još jednog, sada posljednjeg ekstremno nasilnog seksualnog čina, natjerao ju je da se s njim otušira. Obukao se pa joj prije izlaska iz kuće zaprijetio da će, ukoliko ga prijavi policiji, poubijati njezinu djecu, a njoj ispaliti pet metaka u čelo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter