glasovi se još broje 

Moldavija rekla "ne" Europskoj uniji. Sandu vodeća na predsjedničkim izborima 

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Građani Moldavije glasali su "ne" u nedjelju na referendumu koji se odnosi na članstvo u Europskoj uniji (EU), a prema trenutačnim djelomičnim rezultatima većinsko "ne",  ako se do kraja i potvrdi, biti će iznenađenje i neuspjeh za šeficu države u odlasku Maiu Sandu.

 Istodobno na predsjedničkim izborima, također održanima u nedjelju, Sandu (52) je vodeća u prvom krugu s 36 posto glasova, te će se 3. studenoga, u drugom krugu, sučeliti s Alexandrom Stoianoglom (57), kojeg podržavaju proruski socijalisti, i koji je prošao bolje od očekivanog dobivši 29 posto glasova.

U glasanju koje je proteklo u sjeni optužbi za rusko uplitanje u izbore i kupovinu glasova, koje je Kremlj "kategorički" odbacio, glasači su nakon 70 posto prebrojanih glasova, čini se rekli "ne" uključivanju ulaska u EU kao strateški cilj u ustav zemlje, navodi agencija France Presse (AFP). Više od 55 posto protiv je uključivanju europskog cilja u Ustav, a oko 45 posto je za to. 

Iste podatke objavio je i BBC pozivajući se na brojku od 50 posto prebrojanih glasačkih listića.

Trend bi se, navode agencije, međutim, mogao preokrenuti jer je preostalo puno glasova za prebrojavanje u glavnom gradu Kišinjevu, u kojem je snažna orijentacija prema EU, a čekaju se i rezultati iz inozemstva gdje živi velika dijaspora.

Trenutni rezultat neugodno je iznenađenje u taboru sadašnje predsjednice, jer su ankete uoči izbora davale preko 60 posto pozitivnom stajalištu na referendumu.  

Šefica države u odlasku Maia Sandu, koja je okrenula leđa Moskvi nakon invazije na susjednu Ukrajinu i donijela kandidaturu svoje zemlje u Bruxelles, raspisala je ovaj referendum kako bi potvrdila svoju strategiju.

Moldavija je već na vratima EU službenim otvaranjem pristupnih pregovora u lipnju, no unatoč tome zemlja koja je smještena između NATO-a i ruske sfere utjecaja, dugo vremena je razapeta između ta dva tabora.

Maia Sandu, prva žena koja je 2020. zauzela najviše položaje, bivša ekonomistica Svjetske banke s reputacijom nepotkupljivosti, u četiri je godine postala vodeća europska ličnost u zemlji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter