promatrači OESS-a

"Snažne indicije o kupovini glasova" na parlamentarnim izborima u Moldaviji

EPA

EPA


Parlamentarni izbori u Moldaviji na kojima nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu, obilježeni su "snažnim indicijama o kupnji glasova i o zlouporabi državnog novca", ocijenili su u ponedjeljak promatrači OESS-a.

Promatračka misija u priopćenju prvo ocjenjuje da su se "temeljni zakoni u načelu poštovali i bili kompetitivni". 

"No kampanju su obilježili (...) navodni pritisci na državne službenike i snažne indicije o kupovini glasova i o zlouporabi državnog novca", požalila se misija.

U promatračkom izvješću upozorava se i na "kontrolu medija koju provode politički čimbenici" te na "pomutnju" koju je unijela promjena izbornog sustava koji je prvi put mješovit, odnosno kombinacija proporcionalnog sustava s većinskim.

Socijalistička stranka proruskog predsjednika Igora Dodona koja je osvojila 31,3 posto glasova dobiva 34 od 101 mjesta u parlamentu, pokazuju privremeni rezultati koje je u ponedjeljak objavilo izborno povjerenstvo.

Nepostojanje jasne većine potiče bojazan od novog razdoblja političke nestabilnosti u zemlji koja je duboko podijeljena na pristaše proeuropskog smjera i potpore približavanja Moskvi.

Demokratska stranka bogataša Vlada Plahotniuca koja je tek treća sa 23,9 posto, a u sadašnjem sazivu parlamenta ima najviše zastupnika, dobiva 31 zastupnika. Proeuropska koalicija ACUM koja je na drugom mjestu sa 26,4 posto, treba dobiti 26 zastupnika. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter