eric adams

Pretražena rezidencija njujorškog gradonačelnika

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Savezni agenti su u četvrtak ujutro pretražili rezidenciju njujorškog gradonačelnika Erica Adamsa pošto je protiv njega podignuta optužnica nakon dugotrajne istrage koja je unijela zbrku u upravu najvećeg američkog grada.

Crni terenac s natpisom "Savezna policija" bio je u parkiran pred rezidencijom gradonačelnika Gracie Mansion u četvrti Upper East Side na Manhattanu, prema Reutersovom svjedoku.

Desetak ljudi u poslovnoj odjeći je s aktovkama i torbama ulazilo u prostor rezidencije, rekao je očevidac.

Za što se točno optužuje Adamsa i dalje je nejasno jer je sadržaj optužnice još uvijek povjerljiv. Još uvijek nije poznato hoće li Adams biti uhićen ili će se dragovoljno predati ni kada bi se mogao pojaviti pred sudom.

Glasnogovornik ureda američkog javnog tužitelja na Manhattanu, koji je podnio optužbe, odbio je komentirati slučaj u srijedu nakon što su New York Times i drugi mediji objavili da je velika porota podignula optužnicu, navevši neimenovane ljude upoznate s materijom.

Adams, demokrat koji bi mogao postati prvi od 110 njujorških gradonačelnika, a da je kazneno optužen za vrijeme trajanja mandata, rekao je u videoporuci u srijedu navečer da očekuje optužbu te da će ona biti "u potpunosti pogrešna, temeljena na lažima".

Adams je u videoporuci obećao da će ostati na položaju dok će dokazivati svoju nevinost, čime se oglušio na pozive demokratskih političara da odstupi.

"Budem li optužen, znam da sam nevin. Zatražit ću trenutno suđenje kako bi Njujorčani mogli čuti istinu", kazao je Adams.

Slučaj će vjerojatno zakomplicirati eventualan Adamsov pokušaj da bude ponovo izabran 2025. Drugi demokratski političari, uključujući njujorškog revizora Brada Landera, namjeravaju izazvati Adamsa, nekoć ključnog saveznika demokratskog predsjednika Joe Bidena, za nominaciju njihove stranke.

Prije nego što su se pojavile vijesti o optužnici, američka zastupnica u Kongresu Alexandria Ocasio-Cortez, također demokratkinja, postala je prva članica Kongresa koja ga je pozvala da podnese ostavku, rekavši da bi to bilo "za dobrobit grada".

The Times, navodeći nalog za pretragu stana, početkom studenog 2023. je objavio da savezne vlasti istražuju mogućnost da je Adamsova predizborna kampanja 2021. primala nezakonite donacije, uključujući od turske vlade.

Istraga, koju je provodio ured javnog tužitelja na Manhattanu, usredotočila se na pitanje je li se Adamsova predizborna kampanja urotila s bruklinskom građevinskom tvrtkom kako bi preko nje nezakonito primala strani novac, pisao je Times.

Vlasti su također tražile informacije o Adamsovim vezama s Izraelom, Kinom, Katarom, Južnom Korejom i Uzbekistanom, prema Timesu.

Šezdesetčetverogodišnji Adams, bivši policajac koji se uspeo do čina kapetana, u više navrata je porekao bilo kakav zločin te rekao da surađuje s istražiteljima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter