CARLO MARIA VIGANO

Nadbiskup koji je papu pozvao na ostavku: "Vatikan me optužuje za shizmu"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Talijanski nadbiskup Carlo Maria Vigano, koji je pozvao papu Franju da podnese ostavku, rekao je u četvrtak da ga Vatikan optužuje za shizmu i nijekanje Papina legitimiteta.

Vigano, papinski nuncij u Washingtonu od 2011. do 2016., rekao je da je u četvrtak dobio poziv da se javi u Palaču Svetog Ureda u Vatikanu, ili osobno ili preko odvjetnika. U toj palači nalazi se Dikasterij za nauk vjere.

“Pretpostavljam da je kazna već pripremljena, s obzirom na to da je to izvansudski proces”, objavio je Vigano na platformi X, referirajući se na ubrzani mehanizam koji koristi Crkva.

Vigano nije rekao je li bio nazočan ili je poslao odvjetnika.

Nadbiskup se povukao iz javnosti 2018. nakon što su konzervativni mediji objavili njegovu izjavu na 11 stranica u kojoj je on optužio Papu da je znao da je američki kardinal Theodore McCarrick, bivši nadbiskup Washingtona, godinama spolno zlostavljao sjemeništarce i svećenike i da nije ništa učinio po tom pitanju.

Vatikan je odbacio optužbe da je zataškao slučaj. U četvrtak nije bio dostupan za komentar.

Vigano je rekao da ga je Dikasterij za nauk vjere obavijestio o optužbama.

“Smatram optužbe protiv mene čašću”, dodao je.

Vatikanski dokument upozorio je Vigana da će mu biti suđeno u odsustvu ako se ne pojavi ili ne pošalje pisanu obranu do 28. lipnja.

Moguće kazne uključuju uklanjanje s religijske dužnosti ili zabranu obnašanja svećeničke službe.

“Nadbiskup Vigano zauzeo je neka stajališta i poduzeo neke poteze za što mora odgovarati”, rekao je kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, po izvješću objavljenom na vatikanskom portalu.

Talijanski mediji prije su pisali da je Vigano bio nezadovoljan jer ga papa Benedikt nije proglasio kardinalom, a papa Franjo blokirao njegovo napredovanje u Crkvi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of