ZAGRIJAVANJE ZA DRŽAVNO PRVENSTVO

Regionalno prvenstvo svih dobnih kategorija ISTARSKO PLIVANJE POLOŽILO PRVI ISPIT

| Autor: Roberto CAR
Istarski plivači spremni za nastup na državnom prvenstvu (Danilo MEMEDOVIĆ)

Istarski plivači spremni za nastup na državnom prvenstvu (Danilo MEMEDOVIĆ)


Plivačice i plivači istarskih klubova, Pule, Arene i Delfina, ostvarili su vrlo zapažene rezultate na Regionalnom prvenstvu u Rijeci. Velik broj izborenih limita za predstojeće prvenstvo Hrvatske, što će se od 7. do 9. kolovoza održati u Zagrebu, kao i veliki broj osvojenih medalja, najbolji su dokaz tome

Prvi post korona test istarsko plivanje položilo je s odličnim. Plivačice i plivači istarskih klubova, Pule, Arene i Delfina, ostvarili su vrlo zapažene rezultate na Regionalnom prvenstvu svih dobnih kategorija održanom u Rijeci. Velik broj izborenih limita za predstojeće prvenstvo Hrvatske, što će se od 7. do 9. kolovoza održati u Zagrebu, kao i veliki broj osvojenih medalja, najbolji su dokaz tome.

Plivačice i plivači rovinjskog Delfina vratili su se iz Rijeke bogatiji za čak 56 individualnih medalja, a usto je osmero "delfinaša" izborilo pravo nastupa na državnom prvenstvu. Uspjeli su to: Matija Mužina, Manuel Herak, Dino Crnković, Toni Crnković, Nikka Brajković, Petra Mužina, Laura Jančić i Dora Đukić.

- Nismo išli u Rijeku s ciljem da osvojimo što više medalja, već nam je to natjecanje dobro došlo u sklopu priprema za državno. Bez obzira na to, petero naših članova je osvojilo barem jednu zlatnu medalju. Manuel Herak je četverostruki regionalni prvak, Matija Mužina, Dino i Toni Crnković su dvostruki prvaci, dok je Katia Brunetti kadetska prvakinja, rekla je trenerica Bojana Bolković. - Ove medalje stigle su zbog toga što nam se uslijed pandemije koronavirusa promijenila situacija s treninzima. Dobili smo ranije mogućnost treniranja u dobrim uvjetima i to se odrazilo na rezultatima. Mi svake godine treniramo u bolničkom bazenu do 15. lipnja, dakle u 17-metarskom bazenu s toplom vodom i bez startnih blokova. Sad smo već 1. lipnja počeli trenirati na našem bazenu u Delfinu i ti kvalitetni treninzi su se osjetili. Svi natjecatelji osim Mužine su nakon stanke zbog korone krenuli od nule i ostvarili su zapažene rezultate. Sad samo moramo tu formu držati do državnog. S Mužinom je situacija malo drugačija, jer je on sad junior, zreliji je, drugačije su obaveze i mi smo prije stanke jurili juniorsku normu. Forma mu se sad nije poklopila u Rijeci, ali vidjet ćemo hoćemo li je podići do državnog, dodala je trenerica Delfina.

Plivačice i plivači Arene s regionalnog su se prvenstva vratili s čak 80 medalja, a pritom je ukupno 19 "arenaša" isplivalo limite za nastup na državnom prvenstvu. To su ostvarili: Mark Miota, Lana Punek, Matija Jurman Kovačić, Lara Miota, Antonio Žgomba, Dea Jugovac, Edi Hadžić, Leona Garić, Josip Štangl, Carol Stojanović, Mateo Delević, Dalen Jahić, Roko Krelja, Nadezhda Lavrenteva, Antonio Šćulac, Bojan Ivanović, Tijan Živolić, Noel Smailbašić i Petar Catela.

- Uoči nastupa u Rijeci imali smo 11 natjecatelja koji su ispunili norme za državno, a sad je to ostvarili još osmero. Osvojili smo velik broj medalja, a posebno su se istaknuli Mark Miota i Lana Punek. Međutim, nismo se posebno pripremali za ovo natjecanje, glavni je cilj bio da ispunimo limite i u tome smo uspjeli. Mi se pripremamo za prvenstvo Hrvatske i natjecanje u Rijeci došlo nam je u najgorem trenutku, dva tjedna prije državnog. Inače taj razmak bude tri tjedna, ali je sad sve poremećeno zbog pandemije. Očekujem da će naši plivači i plivačice najbolju formu ipak pokazati u Zagrebu, rekao je trener Arene Samuel Smailbašić.

Natjecatelji Pule vratili su se iz Rijeke s šestorkom koja je ispunila limite za državno. To su: Luka Vukelić, Leon Vale, Nika Fabijanić, Ivan Cetina, Borna Bistričić i Lea Fabijanić koja je to premijerno uspjela. Osim toga, na Regionalnom su prvenstvu osvojili više od 30 medalja.

- Najuspješnija je bila Nika Fabijanić koja je pobijedila na 800 metara u konkurenciji seniorki, ali zadovoljna sam kako smo u globalu odradili ovaj nastup. Stanka zbog koronavirusa je ostavila traga, ali ne u tolikoj mjeri jer je ipak riječ o mlađim dobnim skupinama. Sad se okrećemo nastupu na državnom prvenstvu, rekla je trenerica Klara Hrastić-Tiganj.

U Rijeci je za Pulu nastupio i reprezentativac te olimpijski kandidat Bruno Blašković.

- Bruno je plivao samo 200 slobodno, što već odavno nije njegova disciplina. To mu je bilo više da osjeti konkurenciju, jer će se idućih dana vratiti u SAD, tako da neće nastupiti na prvenstvu Hrvatske, pojasnila je trenerica Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter