Škola veslanja pulske Istre

POZIV ZA NOVE POLAZNIKE Franjul: Učimo ih osnovama veslanja i sportskog ponašanja

| Autor: Roberto CAR
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Sad upisujemo djecu rođenu između 2007. i 2011. godine. Treninzi su tri puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 17.30, a subotom od 9 sati. Da se razumijemo, neće odmah ići u čamce. Budući da je riječ o mladim osobama, prvo radimo na koordinaciji i fleksibilnosti, odnosno fokus našeg rada je na početku bavljenja sportom, pojašnjava trener Marco Franjul

Počela je škola, a počinje i škola veslanja VK Istra. Već tradicionalno, s početkom nove školske godine počinje i upis budućih veslača i veslačica u klub s pulske rive. Ada Pervan Franjul kao voditeljica škole veslanja i njezin suprug Marco Franjul kao pomoćni trener, ali i član uprave kluba, zaduženi su za ovaj najmlađi dio klupske obitelji.

Sportski način razmišljanja

- Sad upisujemo djecu rođenu između 2007. i 2011. godine. Pozivamo ih i ovim putem da se pridruže našoj školi veslanja u kojoj će kroz taj početni tečaj naučiti sve o veslanju, rekao je Marco Franjul. - Do pred par dana imali smo 40 polaznika u školi veslanja, a sad smo ih 20 prebacili u kadete. Treninzi su tri puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 17.30, a subotom od 9 sati. Da se razumijemo, neće odmah ići u čamce. Budući da je riječ o mladim osobama, prvo radimo na koordinaciji i fleksibilnosti, odnosno fokus našeg rada je na početku bavljenja sportom. Tek nakon toga ih u čamcima učimo osnovama veslanja i sportskog ponašanja. Da time stvore bazu i počnu razmišljati na sportski način u životu. Kasnije, ovisno o godištu, krećemo s većim usavršavanjem na vodi.

Kako ne bi samo trenirali bez natjecanja, jer bi to bilo dosadno, postoje i natjecanja namijenjena upravo polaznicima škole veslanja.

Postupno nadograđivanje

- Imamo regionalni kup škole veslanja u kojem sudjeluje 5, 6 klubova iz Istre i Primorsko-goranske županije. To im prvi kontakt s natjecanjima i potom kad budu spremni, prelaze kod trenera kadeta Petra Banovca te počinju raditi pravim intenzitetom. On to vrlo uspješno radi jer zadnjih 5, 6 godina imamo puno kadetskih medalja u četvercima. Što svakako nije slučajno. Sustavno se iz godine u godinu stvaraju nove grupe i novi državni prvaci. Lani smo u klubu imali kadetske prvake u četvercu i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, a kadeti našeg kluba su prvaci Hrvatske.

        Nakon kadetskog staža veslačice i veslači prelaze kod glavnog trenera Elvisa Orbanića.

- Tu prelaze na višu razinu. Sustavno ih iz godine u godinu nadograđujemo i u juniorima ostvaruju najbolje rezultate, rekao je Franjul, a potvrda toga stići će ovih dana budući da se do nedjelje na Jarunu održava prvenstvo Hrvatske za sve kategorije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter