NOGOMETNI SUCI

I NJIMA NEDOSTAJU UTAKMICE Zbog stanke mladi neće napredovati, a "stariji" će osjetiti u novčaniku

| Autor: Boris VIDULIN
Snimio Danilo MEMEDOVIĆ

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ


Kako nema utakmica, nema ni nas mlađih u ulozi glavnog suca. Ne mogu reći da je to za nas u cijelosti izgubljeno vrijeme, ali ako samo treniramo, a nema utakmica, onda nismo u potpunosti ispunili ono na što smo ciljali početkom sezone. Ništa, valja se pomiriti, nastaviti vježbati, raditi na sebi te ostati u što boljoj formi te čekati da sve završi pa da krenemo na novo, kaže Mateo Čalić, trenutno drugoligaški sudac u talent programu

Za razliku od igrača, trenera, predsjednika klubova, čak i političara, koji su iznijeli svoje mišljenje glede trenutne situacije u, i oko, nogometa, a na temu neigranja, odnosno trajnog prekida nogometne sezone, njih nitko ništa nije pitao. Doduše, nogometnim sucima kodeks ne dozvoljava da javno istupaju, no kako je situacija specifična red je da se čuje i njihov glas te pogled iz njihove perspektive. 

Nedostaju utakmice

Nesumnjivo je da svi oni gube, u apsolutno svakom smislu. Oni mlađi definitivno kroz činjenicu da nemaju dovoljan broj utakmica i da trenutna sezona nije donijela mogućnost napredovanja u viši rang. Njima je cilj da se penju ligu po ligu, pa, ako je moguće do samog vrha, do Prve HNL. To mogu činiti samo ako imaju svaku sezonu dovoljan broj utakmica jer je to jedan od važnijih parametra, uz naravno dobro suđenje, ukoliko ne žele stagnirati. Nažalost, Istarska županija nema previše mladih sudaca kojima je cilj da svaku novu sezonu budu bolji i sude viši rang, no to je već neka druga tema. Oni koji su trenutno na tom putu ulažu u sebe, pokušavaju biti što bolji i trenutna stanka im nije od koristi.

- Osobno sam počeo trenirati poslije Nove godine i odigrala su se samo dva službena kola, a evo sada je već kraj trećeg mjeseca. Dakle, definitivno nedostaju utakmice, požalit će se Mateo Čalić, koji je trenutno drugoligaški sudac u talent programu.

I upravo su sucima iz talent programa ovog proljeća namijenili više utakmica.

- Takav je bio plan, no kako nema utakmica, nema ni nas mlađih u ulozi glavnog suca. Ne mogu reći da je to za nas u cijelosti izgubljeno vrijeme, ali ako samo treniramo, a moramo trenirati, moramo održavati snagu, a nema utakmica, onda nismo u potpunosti ispunili ono na što smo ciljali početkom sezone. Ništa, valja se pomiriti, nastaviti vježbati, raditi na sebi te ostati u što boljoj formi, mada je to teško kad nema utakmica te čekati da sve završi pa da krenemo na novo, rekao je 28-godišnji Marčanac.

Njegov sumještanin Diego Biljuh ima isto mišljenje.

- Ne gledamo svi suci isto na ovu sezonu. Postoje oni mlađi koji imaju određene ambicije i ako se Druga HNL sezone ne bude igrala onda mi gubimo sve. Naime, naše godine prolaze, a mi smo i dalje na istom mjestu bez mogućnosti napredovanja jer nam vjerojatno nitko neće priznati ovu sezonu kao da je odrađena. Ulažemo u sebe, a nemao priliku to pokazati i naglašavam da nikoga ne krivim, takve su okolnosti, samo naglašavam. 

Pristojan novac

Ostaje samo trenirati i čekati.

- Mi u drugoj ligi nemamo nikakav program kao prvoligaški suci. Radimo individualno na sebi, ako imamo interes napredovanja, jer se ne smijemo zapustiti. Tko zna kada će sve ovo završiti i moramo biti spremni za nastavak. Nogometa nema, ali smo mi suci spremni i kada bi počeo drugi tjedan, reći će Biljuh.

S druge strane postoje oni stariji suci kojima godine više ne dozvoljavaju da imaju određene ambicije koje sežu izvan NSŽI-ja. Svjesni su da im je to limit, ne samo zbog godina, i onda je njih ova stanka prije svega financijski unazadila.

Jedna od onih koji ima najviše suđenih utakmica, već nekoliko uzastopnih sezona, je Puljanin Silvester Bezelj.

- Kada cijeli život posvetiš nogometu, kada si baš svaki vikend na nogometnom terenu, onda ti to, sada kada nema nogometa, nedostaje. Meni je to kao neka duševna hrana, prošetam po gradu, igrališta prazna, na Drosini sve kao "kuća duhova" i uistinu je tužno. Ne postoji dan kada nisam bio na terenu, suditi, gledati kolege kako sude, gledati neki trening,…

Nisu zanemarive ni financijski aspekti.

- Možemo se mi lagati, možemo pričati razne nebuloze, ali time varamo samo sebe, a ne sve oko sebe. Naravno da su financije u velikoj mjeri razlog suđenja. Istina je da u sudački poziv ulaziš s ambicijama, želiš biti što bolji i što viši, ne gledaš to isključivo kroz novac. No, s vremenom te to prolazi, ostvariš, ili ne ostvariš, nešto u sudačkoj branši pa ostaneš unutra, a isključivi motiv je novac. I na ovom županijskom nivou to je jako pristojan novac, ako želiš suditi, ako ne biraš utakmice, ako si spreman svoje slobodno vrijeme odvajati na nogomet, onda se može zaraditi. Sada kada toga nema sigurno je da će se itekako osjetiti u novčaniku. Možda još ne, tek smo mjesec dana bez nogometa, ali krajem travnja i početkom svibnja, kada bi nam klubovi počeli plaćati ono što bi eventualno sudili u ovom mjesecu, osjetiti će se rupa u obiteljskom proračunu, poglavito kod onih koji imaju malo više utakmica, priznao je Bezelj, koji napominje da je psihički sada jako opušten, ali da mu je ipak draže biti napet. 

Smanjenje budžeta

A jedan od onih koji ima jako puno utakmica, zapravo najviše u NSŽI-ju u tekućoj sezoni, je David Ružić iz Kaštelira. Čak 51 utakmicu sudio je u 17 tjedana koliko je bio aktivan.

- Kada uđeš u neku rutinu da svaki vikend, nerijetko i neke dane sredinom tjedna sudiš, da svako slobodno vrijeme provedeš u sudačkom dresu, onda ti to nedostaje. Naglo je sve stalo i sigurno je da mi fali zbog mog zdravlja i fizičke kondicije. Treniram za sebe, trčim, postoje one vanjske teretane koje sam koristio dok se smjelo, ali ništa ne može nadomjestiti utakmicu u bilo kojoj kategoriji, kaže Ružić.

Kako je još mlad onda to ne gleda isključivo kroz financije.

- Ne gledam, ali i gledam. Na moju sreću zaposlen sam kao fotograf u obiteljskoj tvrtki , još uvijek idem na fakultet pa mogu reći da sam financijski neovisan od nogometa, ali definitivno će moj budžet osjetiti nedostatak utakmica ove sezone. Neke će se stvari promijeniti ovog proljeća, a onda se nadam da ćemo na jesen opet krenuti ustaljenim ritmom, poželio je Ružić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter