najtrofejniji hrvatski jahač

FOTO / Istranin Stefano Osip sedmerostruki državni prvak u daljinskom jahanju

| Autor: Glas Istre
(Foto: Aneta Toth)

(Foto: Aneta Toth)


Ovog vikenda, 18. i 19. listopada, u organizaciji Konjičkog kluba Istra i Hrvatskog Konjičkog saveza u mjestu Barban održano  je “Finale Croatia Cupa i Prvenstvo Hrvatske” u daljinskom jahanju. Na svečanoj dodjeli nagrada ove godine sudjelovala je i predsjednica Hrvatskog Konjičkog saveza Zdravka Poljaković. Ovo natjecanje ujedno je bilo i “Test eventom” za nadolazeće Balkansko prvenstvo koje će se održati u listopadu 2025. godine.

U Barbanu se tako okupilo 23 jahača para sa svojim logističkim timovima iz 9 konjičkih klubova iz cijele Hrvatske.

(Foto: Aneta Toth)(Foto: Aneta Toth)

Rezultati jahaćih parova Konjičkog kluba Istra na finalu Croatia Cup-a i Prvenstvu Hrvatske u daljinskom jahanju:

Na utakmici duljine 50km u kategoriji juniora drugo mjesto zauzeo je Maro Pandurić na grlu Siglavy Bagdady Bahram. Na istoj utakmici u kategoriji seniora drugo mjesto zauzela Aurora Prpić na grlu 3136 Simba, a treće mjesto Karla Faraguna na grlu 454 Fareesa.

Na utakmnici duljine 64 km drugo mjesto zauzela je Tara Morić na grlu 118 Caprice čime je Tara postala Viceprvakinje Hrvatske u kategoriji kadeta.

Na utakmici duljine 89km sudjelovala je Tea Udovičić na grlu 1623 Qadir, no nažalost nisu završili utakmicu.

Na najdužoj utakmici duljine 96km sudjelovala je Denisse Osip na grlu Shagya Hajnal, no zbog sigurnosti konja odustali su od daljnjeg natjecanja.

(Foto: Aneta Toth)(Foto: Aneta Toth)

Na istoj utakmici nastupio je Stefano Osip na grlu 492 Neron koji su osvojili prvo mjesto s čak 40 minuta prednosti nad drugoplasiranim. Također, Stefano Osip ovim plasmanom postao je Prvak Hrvatske u kategoriji seniora te mu je ovo čak 7. titula prvaka Hrvatske što potvrđuje da je najtrofejniji jahač Hrvatske.

Stefanu je ovo treće osvojeno prvenstvo na grlu Neron koji je 2019. bio 9. najbolji konj na Svijetu. Nerona je Stefano dobio na poklon od trenera Zorana Uravića kada je imao samo 6 mjeseci, a danas ima 12 godina. Samim time imaju neku posebnu povezanost koja ih vodi ka izvrsnim rezultatima..

Daljinskim jahanjem Stefano bavi se od 2009. godine te je u posljednjih devet godina jahao na sedam državnih prvenstava i na svakom je pobijedio. Prvu titulu državnog prvaka stekao je 2015. godine na grlu Wolf u juniorskoj konkurenciji u Čazmi. Nakon 2015. godine Stefano je osvojio sljedeća Državna prvenstva - 2017. godine na kobili Shagya Hajnal također u Garčinu, 2018. godine na konju Neron u Čazmi, 2019. godine na konju Neron u Barbanu, 2021. godine na kobili Shagya Hajnal u Garčinu, 2022. godine na konju 1623 Qadir također u Garčinu te 2024. godine ponovo na grlu Neron u Barbanu.

(Foto: Aneta Toth)(Foto: Aneta Toth)

Valja navesti da je Stefano osvajač i brojnih drugih nagrada i priznanja. Primjerice 2023. godine na grlu Shagya Hajnal odnio je pobjedu na Bavaria Endurance Festivalu na stazi duljine 160km, 2019. godine na grlu Neron osvojio je 9.mjesto na Svjetskom prvenstvu za mlade konje što je najbolji rezultat daljinskog jahanja u Hrvatskoj, 2014. godine osvojio je Trofej četiri nacije na kojem su sudjelovali jahači iz Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske, te je nakon četiri kola, na konju Wolf bio najuspješniji. Godinu ranije imao je najveću zabilježenu prosječnu brzinu od čak 32 kilometara na sat, dva je puta bio prvak na Međunarodnoj FEI utrci Babolna Derby u Mađarskoj.

Ovi rezultati odraz su timskog rada unutar konjičkog kluba Istra u kojem je Stefano odrastao, ali i entuzijazma i znanja trenera Zorana Uravića te velikog iskustva i strasti koje Stefano ima za ovaj sport i konje.

Sponzori ovog natjecanja su: Općina Barban, SPZ Barban, Numer d.o.o., Acounting d.o.o, Eventful equine photography i Centaur-u na nagradama za najbolje jahače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter