KITESURFING

Dolenc nakon uspješnog nastupa na SP-u: "Odličan finiš i sreća donijeli srebro"

| Autor: Roberto Car
(Foto: Facebook)

(Foto: Facebook)


Sjajni pomerski kajtaš Martin Dolenc koji je ljetos u Parizu postao prvi hrvatski sportaš koji je nastupio u ovoj novoj olimpijskoj klasi u jedrenju, nije dugo mirovao. Iako je nakon Pariza, koji je bio kulminacija naporne sezone, najavio kraći odmor, nije potrajalo. Član pomerskog Karkadura upisao je još jedan u nizu sjajnih rezultata osvojivši srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kitefoilu održanom u dvije etape, na austrijskom jezeru Traunsee i u Cagliariju. Taj naziv, Svjetsko prvenstvo u Kitefoilu, je dosta zbunjujući za sve koji nisu na »ti« s ovim sportom.

Nova oprema

- Kitefoil možemo nazvati drugom disciplinom Kiteboardinga. Za razliku od olimpijskog jedrenja u kojem je dozvoljeno koristiti samo četiri kajta i po jedan foil i dasku, ovdje u Kitefoilu nema ograničenja, možemo koristiti koliko god želimo i daski i ostale opreme. Štoviše, baš se i potiče korištenje većeg broja opreme jer time kompanije razvijaju svoje proizvode - pojasnio je Martin Dolenc koji je nakon Svjetskog prvenstva ostao u Cagliariju kako bi pomagao svojoj sestri Mariji koja nastupa na juniorskom Europskom prvenstvu i ujedno testirao novu opremu koju je kupio za novi olimpijski ciklus, odnosno nastup na OI u Los Angelesu 2028.

Martin Dolenc je u Austriji osvojio drugo mjesto, a u Italiji šesto, što mu je bilo dovoljno da u ukupnom plasmanu dođe do drugog mjesta.

- Iskreno, nisam ni planirao nastupiti u Austriji, mislio sam se odmoriti nakon Pariza. No, kako sam kupio novu opremu i sad se privikavam na nju, odlučio sam ipak nastupiti jer mi je to blizu kuće, ima tek pet i pol sati vožnje iz Pule do tog jezera. Stigao sam na natjecanje praktički s odmora i osvojio drugo mjesto. Tamo je bilo malo vjetra, što mi je odgovaralo. Potom sam se vratio u Pulu i trenirao tjedan dana i onda sam otišao u Cagliari.

Tu su uvjeti bili puno zahtjevniji jer je puhao promjenjiv vjetar što mi nikako nije odgovaralo i bio sam tek osmi sve do zadnjeg dana. Potom mi se sve posložilo, odlično sam jedrio zadnjeg dana, a malo me poljubila i sreća. Budući da su malo promijenili sistem natjecanja, prvo sam nastupio u repasažu gdje sam trebao dohvatiti jedno od prva dva mjesta u konkurenciji četvorice kajtaša. Uspio sam i izborio četvrtfinale u kojem sam opet morao biti među prva dva. I to sam uspio izboriti i ušao sam u polufinale. Bio sam čak i blizu prolaska u finale, ali me zeznuo jedan reful. No, na koncu mi je ovo šesto mjesto bilo dovoljno da ukupno budem drugi. Naime, imao sam isti broj bodova kao Francuz i Švicarac, ali su oni imali 3. i 5. mjesto, a ja 2. i 6. To drugo mjesto mi je donijelo srebro.

Odmor i studij

Nakon srebra na ovom SP-u, što je pomerskom kajtašu jedan od najvećih uspjeha u karijeri gdje samo u seniorskoj konkurenciji, uz nastup na OI u Parizu ima i naslov europskog prvaka u slalomu iz 2017. godine, kao i drugo mjesto na SP-u u slalomu iste godine te treće mjesto na SP-u u Kitefoilu iz prošle godine, Martin će ipak malo predahnuti.

- Po povratku sa Sardinije ću se posvetit studiranju na pulskom FET-u, smjer marketing. Nadam se da ću završiti studij u iduće dvije godine, a potom ću s mojim partnerom Maxom Maederom ići trenirati kod njega u Indoneziju. U siječnju ćemo nas dvojica opet otići u Egipat na treninge pa onda kreće nova sezona. Budući da je ovo zima nakon Olimpijskih igara u Parizu, nastojat ću da sve bude opuštenije nego inače. Ovo će mi biti zadnja takva zima jer već u onoj idućoj me očekuju pripreme i testiranje opreme za novi olimpijski nastup, budući da kreću kvalifikacije za LA - zaključio je Martin Dolenc, jedan od trojice istarskih sportaša uz stolnotenisača Tomislava Pucara i strijelca Giovannija Cernogorza koji je predstavljao Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Parizu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter