JEDRENJE

Pomerac Martin Dolenc: "Nisam tužan zbog plasmana jer znam da sam dao sve od sebe"

| Autor: Roberto Car
(Reuters)

(Reuters)


Od trojice istarskih sportaša koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Parizu, Giovannija Cernogorza, Tomislava Pucara i Martina Dolenca, upravo je ovaj potonji posljednji zaključio nastup. I to bez da je odradio polovicu programa.

Nažalost, vjetra u akvatoriju ispred Marseillea, gdje su bila regatna polja za jedrenje, bilo je minimalno te je umjesto planiranih 16 plovova u premijernom nastupu kajtaša na Olimpijskim igrama, odrađeno njih tek sedam. Nakon sedmog plova zaključena je lista desetorice koji su kroz plasman u finale (Slovenac Toni Vodišek i Singapurac Maximilian Maeder) i polufinale (plasirani od 3. do 10. mjesta) nastavili borbu za medalje, čime je 24-godišnjak iz Pomera nastup na Igrama zaključio na 14. mjestu.

(Reuters)(Reuters)

- Naravno da sam bio uzbuđen uoči premijernog nastupa na Olimpijskim igrama, to je normalno. Bilo je super, radio sam na tome da budem što fokusiraniji na natjecanje i stoga sam maknuo mobitel, a nisam bio niti na društvenim mrežama, sve kako bih se maksimalno fokusirao na natjecanje. Svejedno sam bio uzbuđen. Mislim da sam napravio najbolje što sam mogao, nažalost bilo je samo sedam plovova od planiranih 16, znači niti pola programa - javio se najbolji hrvatski kajtaš Martin Dolenc iz Marseillea.

Slab vjetar

Pripremajući se za najveće sportsko natjecanje, Dolenc je puna četiri mjeseca proveo u Francuskoj.

- Došao sam u Francusku 8. travnja i bio mjesec i pol dana u Hyeresu gdje je održan Olimpijski tjedan, a potom i Svjetsko prvenstvo. U Hyeresu sam bio do kraja svibnja pa sam išao doma u Pomer na tjedan dana. Vratio sam se 5. lipnja i od onda do sad sam samo početkom srpnja otišao doma na pet dana.

Tijekom boravka u Marseilleu proučavao je i uvjete koji će dočekati kajtaše, ali uglavnom se govorilo o promjenjivom vjetru. Nažalost, s početkom natjecanja formule kite koju odlikuju velike brzine do 75 kilometara na sat, na regatnom polju zatekli su slab vjetar ili bonacu.

- Nije nas to iznenadilo jer je ipak kolovoz. Nadali smo se da će biti više vjetra, ali bilo je očekivano da će biti slab vjetar. U kolovozu su velike vrućine i onda nastane kao jedan vakuum koji vjetar ne može probiti. U takvim se uvjetima prvog dana jednostavno nisam snašao. Išao sam u krive strane, zapravo, donosio sam većinom dobre odluke, ali mi se stvari jednostavno nisu posložile. Potom su mi se u dva navrata zapetljali konopci zmaja. Prvog dana sam od četiri utrke prve dvije sam zeznuo, a druge dvije smo zapetljali konope. U prvom plovu smo zapetljali jedra odmah na prvoj bovi od orce, a drugi put smo se zapetljali odmah na startu. Tako da sam na koncu, od samo sedam jedrenja, imao dva petljanja, tri sam ja zeznuo i samo sam dva dobro odjedrio. Da je bilo više jedrenja, siguran sam da bih ušao u TOP 10, među jedriličare koji su izborili polufinale.

Zadnji dan kvalifikacija mladi Pomerac je upisao 5. i 8. mjesto te s pravom može žaliti što mu je bonaca odnijela priliku boriti se za medalju.

- Tu sam već imao brzinu i sve je bilo kako treba, super sam se osjećao. Mislim da sam prije toga jedrio manje od mog maksimuma, malo zbog uzbuđenja prvog dana. Svejedno, da mi se samo malo posrećilo, mislim da bih ostvario puno bolji rezultat od tog 14. mjesta. Jedrenje je kombinacija milijun stvari, a i uzbuđenje je bilo veliko. Pripremao sam se na to, znao sam kako će biti, znao sam da će mi se dogoditi ta nervoza i rekao sam samom sebi: »Došao si na Olimpijske igre, idemo sad uživati. Idemo se igrati i napraviti najbolje što možemo«.

Zadnjih sam godinu dana radio maksimalno na svakom treningu, mislim da nisam mogao bolje od toga, tako da si nemam što zamjeriti. Pružio sam svoj maksimum. Zato nisam ni tužan plasmanom, jer znam da sam dao sve od sebe. Bilo bi mi draže da je bolji plasman, jer uoči Igara cilj mi je bila medalja, ali opet nisam ljut jer sam napravio sve što sam mogao. To što nismo jedrili ni pola plovova me bacilo dolje, ali jedrenje je takvo.

Sinkovići

Olimpijske igre su mu novost u odnosu na svjetska i europska prvenstva.

- Iskreno, nije druga dimenzija. Više, manje je bilo kao svjetsko prvenstvo, samo što nas na SP-u bude 100-tinjak pa ima i boljih i slabijih jedriličara, a ovdje su bili svi najbolji i svi su se maksimalno pripremali za nastup. Konkurencija je bila jača nego ikad - dodao je Dolenc koji je ipak stigao iz Marseillea skoknuti do Pariza i vidjeti svjetsku sportsku kremu i u ostalim sportovima.

- Moje je natjecanje počelo tek 4. kolovoza, tako da sam imao taj luksuz da sam mogao ići u Pariz na otvaranje Igara, što mi jedno od najboljih iskustava u životu. Bilo je predivno. Bio sam u brodu koji je prevozio hrvatske sportaše i upoznao sam braću Sinković, sve tenisače, a naravno družio sam se i s Giovannijem Cernogorzem kojega znam još otprije, a bio je tu i njegov otac i trener Valter. Najviše me se dojmilo što sam upoznao Sinkoviće. Samo pričati s njima, to mi je bilo nešto posebno. Njih sam silno želio upoznati. Zatim sam upoznao i Matu Pavića i Nikolu Mektića te Donnu Vekić.

Ne pratim toliko tenis, ali dobro znam tko je Donna, upoznao sam je 26. srpnja i znam da je prethodno bila u polufinalu Wimbledona, što je sjajno. Bio sam i u Olimpijskom selu. Baš danas idem tamo i ostajem do kraja. Sudjelovat ću i na zatvaranju Igara. Sad se ipak mogu opustiti - zaključio je Dolenc, koji je uoči jučerašnjeg nastavka borbe za medalje u formuli kite imao svog favorita za naslov. Jučer je održan jedan plov finala, a zatim je odgođeno za danas.

- Vjerujem da će moj trening partner Max Meader osvojiti zlato. Nakon kvalifikacija je bio drugi iza Slovenca Vodišeka i trebaju mu dvije pobjede, a Slovencu je dovoljna jedna. No, Meader je slavio na Svjetskom prvenstvu i može to uspješno odraditi.

Francuska avantura i fešta u Pomeru

Kad nakon natjecanja sagleda nastup u Francuskoj, Dolenc ne krije da je stekao veliko iskustvo koje želi iskoristiti na idućim Igrama u Los Angelesu.

- Bilo je super, zadnja dva mjeseca je stvarno bilo odlično iskustvo i mislim da sam se i ja kao čovjek unaprijedio. Bio sam najbolji mogući sportaš i najbolji mogući čovjek. To je najvažnije. Nadam se da ću se u LA-u boriti za medalju. Spremat ću se dobro za te Igre, a bit ću bogatiji za ovo iskustvo. Sad ću se posvetiti tom cilju. Ali prvo ću se dobro odmoriti.

Planiram 17. kolovoza doći u Pomer gdje su mi već najavili feštu. Vjerujem da će biti lijepo, bit će i bend koji će svirati. Rekli su mi da će, bez obzira koji plasman ostvarim na Igrama, oni napraviti feštu kad se vratim - dodao je Martin Dolenc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter