košarka

Sutra počinje, čini se neizvjesno, prvenstvo Druge muške lige zapad

| Autor: Roberto Car
PREDVODI STOJU - Nino Dasko (Foto: Facebook)

PREDVODI STOJU - Nino Dasko (Foto: Facebook)


U subotu kreće nova sezone Druge lige zapad košarkaša u kojoj će igrati 12 klubova, od kojih je čak sedam iz Istre. To su Stoja, Pula 1981, Istra, Rovinj, Pazin, Adria Poreč i Rudar. Sudeći prema rosterima momčadi i viđenom na Final Fouru Kupa Krešimir Ćosić za Istarsku županiju, očekuje se iznimno zanimljiva i izjednačena liga. Stoja se vratila u ovo društvo nakon dvije prvoligaške sezone. Otišli su im Travica, Hortman, Cetina i Gustovarac, a momčad koja je osvojila Kup Istre predvode Dasko, Maljić i Lukin.

Bez trenera

- Nakon ispadanja iz Prve lige dosta smo promijenili igrački kadar. Što se ambicija tiče, u sezonu ulazimo bez imperativa. Idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje ćemo stići, ali uvjeren sam da imamo solidnu i vrlo karakternu ekipu - rekao je predsjednik Stoje Šime Vidulin koji je ujedno i trener, dok je trener Mario Lukin postao igrač. - Na turniru u Zaprešiću sam slučajno sjeo na klupu i momčad je dobro reagirala pa smo odlučili nastaviti, ali je uz mene sad i Dalibor Mezulić. To je privremeno rješenje, tražimo pravog trenera. Lukin je trener u omladinskom pogonu, vodi U-13 i U-17 ekipu, a kako se želio reaktivirati, ne može biti i trener seniora, iako je zadnje dvije sezone bio pomoćnik. Jedino novo lice je Tomić koji je ranije igrao za Vrjednosnice Osijek, a u Pulu je došao na studij. Bili smo u pregovorima s jednim strancem, ali se nismo dogovorili i igrat ćemo s našim dečkima.

Iako iz Stoje uporno ponavljaju kako ne pucaju na prvo mjesto, nakon osvajanja Kupa Istre sigurno su im apetiti porasli.

- Istina, sad smo uvidjeli da imamo pravu momčad, iako ćemo još neko vrijeme biti bez bolesnog Mlatca, a i igrat ćemo izvan naše dvorane jer se mijenja parket u dvorani na Stoji. Stoga ćemo prvih 5, 6 kola kao domaćini igrati u Domu sportova »Mate Parlov«. Ono što me raduje jest to što će ove sezone liga biti puno kvalitetnija, zanimljivija i izjednačenija nego prošlih sezona. Mislim da je Pula 1981 prvi favorit zbog ozbiljnosti u radu i broja treninga, tu je pojačani Rovinj, Rudar se pojačao, Hortman će sad igrati za Porečane, a i riječki su klubovi jaki. Očekujem vrlo neizvjesnu sezonu - dodao je Vidulin.

Branitelji naslova Druge lige zapad, košarkaši Pule 1981, najavili su napad na novi naslov i pokušaj povratka u Prvu ligu. No, u sezonu ulaze nakon iznenađujućeg poraza u polufinalu Kupa Istre od Rovinja.

- Taj nas poraz nije poremetio, ali jasno je da smo bili razočarani jer mi u svaku utakmicu ulazimo s ciljem da pobijedimo. Neće nas to pokolebati, to će nam biti otrježnjenje, a i bolje je da smo poraženi u Kupu, nego u prvenstvu. Cilj ostaje isti, želimo prvo mjesto u ovoj ligi i da potom kroz kvalifikacije izborimo ulazak u Prvu ligu. Da ostvarimo ono što nam je prošle sezone pobjeglo za pet poena u susretima s Đakovom - rekao je trener Pule 1981 Leo Krizman.

Rovinjci iznenadili

Momčad je malo izmijenjena u odnosu na lanjsku.

- Kostur momčadi je ostao isti, otišla su nam četvorica igrača, Marić, Vučinić koji je prešao u Istru, Mionni i Stunja. Pojačali smo se s Krulčićem iz Pazina od kojeg puno očekujemo i Amerikancem Scottom koji je prošle sezone igrao za prvoligaša Crikvenicu, a Šljuka se reaktivirao. Imamo i par naših klinaca, tu je prije svih naš ulazni junior Borna Belinić koji se već dokazao, a bit će mjesta za još dvojicu ili trojicu koji se izbore za minutažu.

Trener Pule 1981 slaže se da će ovogodišnja sezona Druge lige zapad biti puno izjednačenija nego dosad, što smatra pozitivnim.

- Prema najavama i onome što smo dosad vidjeli, sigurno. Ima puno poznatih istarskih igrača koji su se vratili košarci. Stoja je složila finu ekipu, Rovinj se pojačao i bit će sigurno u gornjem domu, Pazinjani dobivaju igrače Škrljeva na dvojnoj registraciji, Šanac je uvijek neugodan. Cilj nam je da liga bude što jača, ukoliko izborimo kvalifikacije u njih uđemo s dosta jakih susreta. Ove sezone će se kiksevi skupo plaćati i moramo biti spremni za svaku utakmicu - zaključio je Krizman.

Najugodnije iznenađenje predsezone su košarkaši Rovinja. Roster im je prepun bivših odličnih igrača Stoje i Pule 1981 poput Milekića, Bulešića, Travice, Bana i Kaića pa ne čudi da su u polufinalu Kupa iznenadili Pulu 1981, dok snage za iznenađenje u finalu protiv Stoje više nije bilo.

- Nadam se da možemo iznenaditi favorite. Mi ne moramo juriti prvo mjesto, nemamo imperativ, ali pokazali smo već da imamo konkurentnu ekipu. Polufinale Kupa s Puljanima smo odigrali iznad očekivania, dok smo u finalu bili nekompletni - rekao je trener Rovinja Enea Codacci. - Imamo doista širok roster jer s nama su još Luka Klarić i Niko Grgić. Mi smo još koncem prošle sezone krenuli u slaganje momčadi, a posebno mi je drago što smo vratili domaće igrače poput Komadine i Honovića, kao i to da imamo dosta naših mladih igrača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter