Istria300

Već dvije tisuće prijava za biciklistički spektakl 2025. godine

| Autor: Glas Istre
(Foto: Sport-It.)

(Foto: Sport-It.)


Četvrto izdanje biciklističke manifestacije Istria300, koja s razlogom nosi slogan "Ride your limits", premašilo je sva očekivanja, a već sada je za iduću godinu prijavljeno više od 2000 biciklista. Ova adrenalinska avantura kroz zadivljujuće istarske krajolike nastavlja rasti u popularnosti i broju sudionika privlačeći zaljubljenike u biciklizam iz cijelog svijeta. S planiranim proširenjem događaja na dva tjedna i povećanjem kapaciteta na 4000 sudionika, 2025. obećava biti godina još većeg i uzbudljivijeg biciklističkog spektakla u Istri.

O uspjehu četvrtog izdanja Istria300 najbolje govori brojka od čak 3600 sudionika koji su ove godine ispunili porečku rivu, dok je na listi čekanja ostalo još 1000 biciklista kojima je mjesto rezervirano za sljedeće izdanje. Najveći amaterski događaj cestovnog biciklizma u srednjoj i jugoistočnoj Europi jedinstven je po tome što nudi rute različitih duljina: najkraću od 134, srednju koja iznosi 209 kilometara do one po kojoj je događaj i dobio ime - 300 kilometara kroz idilične pejzaže Istre. Koju vožnju će odabrati, biciklisti mogu odlučiti tijekom vožnje. Samo dva dana nakon završetka ovog, prijave za peto izdanje vožnje u rujnu 2025., već su dosegle brojku od 1000.

Istria300 je istinski spektakl koji okuplja bicikliste iz više od 40 zemalja. Ove su godine sudjelovali entuzijasti iz najudaljenijih krajeva svijeta, uključujući Australiju, Novi Zeland i Obalu Bjelokosti. Svake godine manifestaciju uveličaju brojni slavni sportaši, uključujući profesionalne bicikliste i olimpijske legende.

Ove godine, u središtu pažnje našlo se šestero osvajača olimpijskih medalja i drugih svjetski poznatih sportaša među kojima i hrvatski nogometaš Vedran Ćorluka, koji je odvozio srednju rutu od 209 kilometara. "Za ovakav pothvat moraš biti malo lud, svojim kolegama nogometašima biciklizam baš i ne preporučam" izjavio je Ćorluka nakon vožnje kroz smijeh, ističući svoje oduševljenje organizacijom i prirodnim ljepotama Istre.
Među sudionicima su bili i Felix Gottwald, najtrofejniji austrijski olimpijac u nordijskoj kombinaciji, kao i slavna imena iz svijeta skijaških skokova, jedrenja i snowboardinga – Martin Koch, Robert Kranjec, Lara Vadlau, Sabine i Alexander Payer.

Pobjeda na najdužoj ruti, dugoj 300 kilometara, pripala je austrijskom biciklistu Albanu Lakati, dok je u ženskoj kategoriji slavila Njemica Catherine Rossmann, odvjetnica i amaterska biciklistkinja.

„Svake godine Istria300 podiže ljestvicu je na još višu razinu, s više prijavljenih i bogatijim programom. Istra je idealna za aktivni odmor, posebice biciklizam, stoga smo zadovoljni da smo ovim događajem skrenuli pozornost na Istru kao biciklističku destinaciju. Tu moramo zahvaliti našim partnerima Valamar Rivieri, HTZ-u , kao i Turističkim zajednicama grada Poreča i istarske županije. Tu su još HEP, te Heineken 0.0. Ti nas partneri podržavaju još od ranih faza i uvelike su zaslužni za uspjeh manifestacije.“, rekao je direktor utrke Vladimir Miholjević.

Manifestacija nije bila rezervirana samo za natjecatelje. Kroz četiri dana, u Poreču se održao Istria300 Expo, najveća prodajna izložba biciklističke opreme u regiji, s više od 25 svjetskih brandova. Uz to, posjetitelji su mogli sudjelovati u vođenim obilascima Valamarovog Bike Centra Poreč, druženjima s profesionalnim biciklistima poput Albana Lakate i Mije Radotić, te organiziranim vožnjama koje su dodatno povezale sudionike.
Tijekom cijelog ljeta održavao se Istria300 Dawn Patrol – rekreativne ranojutarnje vožnje koje su se održavale svakog utorka od lipnja. Dawn patrol privukao je i lokalno stanovništvo i turiste, čime je dodatno obogaćena ponuda aktivnog odmora u Istri, a planovi za sljedeću godinu još su ambiciozniji – proširiti vožnje u zoru u još neke hrvatske, ali i slovenske, njemačke i austrijske gradove.

Posebno mjesto na manifestaciji zauzela je vožnja za najmlađe bicikliste – Istria300 Mini. Djeca su i ove godine imala priliku sudjelovati u besplatnoj vožnji na 300 metara, a oni bez bicikla mogli su besplatno unajmiti dječje woom bicikle zahvaljujući suradnji Valamara i Bike Centra Poreč. Svi sudionici Istria300 Mini nagrađeni su medaljama.
Promjena termina s listopada na rujan pokazala se kao pun pogodak za manifestaciju. S boljim zračnim vezama, privukao se veći broj stranih sudionika, što je dodatno povećalo turističke brojke u Istri.

Prema podacima Turističke zajednice Istre, za vrijeme manifestacije popunjeni su svi smještajni kapaciteti u Poreču i okolici, te se doslovno tražio krevet više. Sljedeća će godina biti još veća poručuju iz organizacije – Istria300 trajat će dva tjedna, s još bogatijim programom i kapacitetom od 4000 sudionika. Bit će to još jedna potvrda kako Istra iz godine u godinu postaje sve važnija biciklistička destinacija u Europi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter