FNC

"Trojanci" traže pobjede pred domaćom publikom

| Autor: Ivica Cerovac
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Još nas dva dana dijele od borilačkog spektakla FNC 12, kojeg će drugu godinu u nizu ugostiti pulska Arena. Fight card činit će devet borbi, a osam njih su "preživjele" od prvog predstavljanja, što je prava rijetkost u MMA.

Otpala je jedino borba za prvaka perolake kategorije između Britanca Jordana Bartona i Brazilca Ronyja "Jasona" Bezerre, a razlog je duboka posjekotina na glavi koju je tijekom završnih sparinga zadobio Barton.

Prazninu su organizatori pokušali popuniti borbom u bantam kategoriji između hrvatskog borca Frana Luke Đurića i Achmeda Arsaeva, Rusa s austrijskom putovnicom. Međutim, ovaj potonji je otkazao u posljednji čas, pa će Đurić u konačnici odmjeriti snagu sa srpskim borcem Matejom Simićem.

Test karaktera

Tri će predstavnika na domaćem terenu imati pulski Trojan, a led će u poluteškoj kategoriji probiti Kubanac Andres Ramos, koji će u drugoj borbi večeri odmjeriti snagu sa Slovakom Romanom Hullom.

- Bit će to totalni sukob stilova, borba hrvača protiv udarača u kojoj dajem prednost hrvaču Ramosu - rekao je Zelg Galešić, trener pulskog Trojana. - Hulla je velik i jak borac, brzih pokreta i fluidnih udaraca, iznimno zahtjevan protivnik i nema tu previše tajni što se tiče taktike koju smo pripremili. Ramos ga treba što prije staviti leđima na pod i izdominirati Slovaka u parteru. Sigurno će u početku primiti nekoliko udaraca, ali jednom kad zgrabi protivnika, mislim da će to biti kraj za Hullu. Naravno, trebat će gledati da u tim prvim naletima pretrpi što manje štete, ali kad se borba jednom preseli u parter, bit će u velikoj prednosti. Čak ako se i Hulla uspije dignuti, Ramos je vrhunski hrvač prepun kondicije i nastavljat će s pritiskom kojeg će njegov protivnik teško uspjeti izdržati.

U glavnom subotnjem programu Zelg će imati dvojicu svojih pulena, a prvi će u kavez ući Daniel Bažant. Donedavni FNC-ov prvak perolake kategorije za protivnika će imati Izraelca Itayja Tratnera.

- Prije borbe u zagrebačkoj Areni Bažant mi je izgledao najspremniji u životu i upisao je poraz. Sada mi ne izgleda niti približno takav i čini mi se kao da je sparinge odrađivao reda radi, ali meni je najvažnije da on bude fokusiran u onom trenutku kad to treba biti. Želim mu dobru borbu u kojoj će dati sve od sebe, a onda kako god ona završi, bit ćemo zadovoljni - nije dvojio Galešić. - U subotu nećemo testirati Bažantovu spremu i znanje, već njegov karakter. Izgubio je titulu nokautom u prvoj rundi, ne može biti gore, a sad ga tri mjeseca kasnije, pred domaćom publikom u prepunoj Areni, čeka meč protiv jako opasnog protivnika. Bit će to test karaktera koji neće imati veze s borilačkim vještinama, već s njegovom psihom. Vidjet ćemo kako će to proći, ali ja sam uvjeren da je Bažant pravo "pseto" kad se radi o izazovima i da će biti pravi.

Barem prema vani, na Bažantu se ne da primijetiti da je težak poraz kojeg je doživio krajem svibnja na njemu ostavio traga.

Teškaški obračun

- On nije nikakav egomanijak te dobro zna da si danas na vrhu, a već sutra možeš završiti na dnu. Svi mi koji se bavimo ovim sportom toga smo svjesni te Bažant nije tražio nikakve izlike za poraz, niti se žalio na nekakve ranije ozljede. Izgubio je od protivnika koji je u tom trenutku bio bolji, nada se revanšu i okrenuo se sljedećoj borbi - naglasio je Galešić. - Tratner je opasan nadolazeći borac, jako dobro potkovan u svim segmentima slobodne borbe. Vjerujem da je kvaliteta na Bažantovoj strani, ali njegovo psihičko stanje je sada drugačije i vidjet ćemo čime će to rezultirati na dan borbe.

Kao šećer na kraju, u glavnoj borbi večeri imat ćemo teškaški obračun između »trojanca« Ivana Vitasovića i Poljaka Michala Andryszaka.

- Susrest će se dvojica odličnih nadolazećih europskih teškaša, na sreću svih nas fanova slobodne borbe koji ćemo se nalaziti u pulskoj Areni - istaknuo je Galešić. - Andryszak je sa svojih 204 centimetara visine i 120 kilograma težine iznimno opasan zalogaj za bilo koga, no mi smo borbu protiv njega prihvatili s veseljem. Na Poljaka gledamo kao na nekoga tko će nam još više otvoriti put prema najvećim pozornicama i Vitasovićevo ime proširiti po cijelom svijetu. Jedva čekam borbu i u potpunosti sam uvjeren da je "Mrvica" spreman, totalno fokusiran i kompletniji borac koji će u subotu ostvariti pobjedu.

Premda optimistički nastrojen, Galešić je svjestan kako put do pobjede njegovog pulena neće biti nimalo lagan.

- Andryszak je veći, jači i teži borac koji će od samog početka krenuti snažno, nastojati nametnuti svoj agresivni stil i tražiti rušenje. Ako ga Vitasović ne uspije odmah pogoditi iz kontre, prva runda bi mogla biti teška za njega i trebat će je preživjeti. Poljak će dominirati prvom, možda i drugom rundom, ali kako meč bude odmicao dalje, mlin će se sve više okretati na Ivanovu stranu i sigurno će se naći u situaciji da stigne do pobjede prekidom - uvjeren je Galešić. - Sve što će me u subotu zanimati bit će te tri borbe. Samo ću njih vidjeti taj dan i jedino što želim je da sve tri odu na našu stranu. Dvije pobjede, bez obzira koliko one bude uvjerljive, emotivcu poput mene neće biti dovoljne.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter