formula 1

Norris ispred Verstappena na startu utrke za VN Nizozemske

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Britanski vozač Lando Norris (McLaren) osvojio je najbolju startnu poziciju za nedjelju utrku Svjetskog prvenstva u formuli 1 za Veliku nagradu Nizozemske na stazi u Zandvoortu, ostvarivši najbolje vrijeme u kvalifikacijama (1:09.673 minuta).

Britancu će društvo u prvom startnom redu raditi aktualni trostruki svjetski prvak i domaći miljenik Max Verstappen (Red Bull), koji je imao za nešto više od tri desetinke sporiji krug u trećem dijelu kvalifikacija (1:10.029).

Za Norrisa je ovo četvrti "pole position" u karijeri, a treći u ovoj sezoni. Ujedno, 24-godišnji Britanac je time prekinuo Verstappenovu dominaciju otkako se 2021. Velika nagrada Nizozemske vratila u kalendar SP-a formule 1.

"Sjajan dan. Lijepo je ponovno biti na prvoj startnoj poziciji. Kvalifikacije su prošle dobro, imao sam dobrih krugova, posebno ovaj na kraju, koji je uvijek i najvažniji. Momčad je napravila odličan posao i zadovoljan sam današnjim danom", izjavio je Norris.

Iako nije navikao u bilo čemu biti drugi na stazi u Zandvoortu, Max Verstappen nije bio pretjerano nezadovoljan.

"Napravio sam najbolje što sam mogao, jako sam sretan što sam u prvom redu. U vjetrovitim uvjetima svaki se krug čini drugačiji, tako da se ne može dobiti pravi osjećaj. S obzirom na jučerašnje treninge moram biti sretan, ovo je dobar rezultat. Dat ću sve od sebe sutra, ali kad u kvalifikacijama zaostaneš tri desetinke, moraš biti realan", rekao je Verstappen koji je tri godine zaredom osvajao domaći Grand Prix.

Ono što ga može utješiti je statistika koja pokazuje da Norris u ovoj sezoni nije uspio pobijediti na onim utrkama u kojima je imao najbolje startno mjesto.

Iz drugog startnog reda u nedjelju utrku (15 sati) će krenuti Australac Oscar Piastri (McLaren) i Britanac George Russell (Mercedes), dok su u trećem Meksikanac Sergio Perez (Red Bull) i Monegašanin Charles Leclerc (Ferrari).

Nakon 14 održanih utrka od 24 predviđene ovogodišnjim kalendarom, u vodstvu je Verstappen sa 277 bodova, a drugi je Norris sa 199. Na trećem je mjestu Leclerc sa 177 bodova. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter