Puljanka traži četvrtu medalju

Mikela Ristoski: Ozljeda me usporila, ali nije zaustavila

| Autor: Roberto Car
NOVI TANDEM - Trener Dragan Brajković i Mikela Ristoski (Snimio: Roberto Car)

NOVI TANDEM - Trener Dragan Brajković i Mikela Ristoski (Snimio: Roberto Car)


Nakon što je Pariz prošlog mjeseca ugostio Olimpijske igre na kojem su nastupila i tri istarska sportaša, od 28. kolovoza do 8. rujna ugostiti će i Paraolimpijske igre na kojem će također nastupiti troje istarskih sportaša. Giovanni Cernogoraz, Martin Dolenc i Tomislav Pucar vratili su se, nažalost, bez medalje iz Francuske, a tamo će u borbu za medalje krenuti atletičarka Mikela Ristoski, boćar Davor Komar i stolnotenisač Borna Zohil.

Mikeli će to biti četvrte uzastopne Igre u kojima će tražiti i četvrtu medalju. Sjajna pulska skakačica u dalj ima tri paraolimpijske medalje. U svom debiju na Igrama u Londonu osvojila je broncu, potom je u Rio de Janeiru osvojila zlato, da bi u Tokiju ponovno osvojila broncu. Tri uzastopne medalje po čemu je jedinstvena među hrvatskim paraolimpijcima.

Skok uz suze

- Osjećaj je lijep, nadam se da ću u Parizu osvojiti još jednu medalju, četvrtu. Kažu da se nakon ozljede vraćaš jači nego ikad. Vjerujem u sebe i vjerujem da ću osvojiti novu medalju. No, ako se i dogodi da se kući vratim bez medalje, bit ću sretna i zadovoljna jer znam što mi se sve dogodilo ove godine. No, ozljeda je sad iza mene, gledam naprijed i borim se. Nema odustajanja - rekla je Mikela Ristoski uoči najvećeg natjecanja ove godine, u svojoj 16. godini karijere.

Pulska atletičarka je i prošle godine nastupila u Parizu, osvojivši peto mjesto na SP-u, ali tada je skakala na drugom stadionu, sad će skakati na Stade de Franceu. Iako, malo je nedostajalo da joj ozljeda zaustavi nastup na Igrama.

- Nažalost, ozljeda stopala mi je obilježila prvi dio sezone. To me malo usporilo, ali nije i zaustavilo. Na SP-u u Kobeu mi se u prvom skoku dogodila ta ozljeda. Na zagrijavanju je sve bilo super, čak sam i daleko skočila, bila sam raspoložena i vjerovala da ću osvojiti medalju. Onda sam prilikom odraza od daske u prvom skoku osjetila jaku bol u stopalu. Točno sam osjetila da je nešto puklo. Suze, bol, ali nastavila sam natjecanje. U drugom skoku sam samo protrčala i onda sam poslušala trenera Brajkovića, riskirala, skupila snagu za treći skok i skočila 4.83 metra. Bio mi je to jedini ispravan skok i nastup sam završila na 11. mjestu, barem nisam bila zadnja. I tako ozljeđena sam skočila više od svoje ljute suparnice iz Rusije.

Pregledi u bolnici u Kobeu nisu pokazali o kakvoj je ozljedi riječ, ali se po povratku u Pulu ustanovilo da je riječ o puknuću ovojnice u stopalu.

- Nosila sam longetu osam dana i onda sam išla tu u Puli kod doktorice Danijele Rosande gdje sam napravila sve potrebne preglede. Prgeledala mi je svaki detalj stopala i otkrila o čemu je riječ i potom sam išla kod doktora Alana Ivkovića u Zagreb na terapiju. Riješili smo problem i nakon što sam par dana hodala sa štakama da ne opterećujem nogu, ozljeda je sanirana i počela sam trenirati za nastup u Parizu - prisjetila se Mikela.

Ozljeda u Kobeu dogodila se 14. svibnja i bilo je jako malo vremena za dijagnozu, saniranje ozljede i nastavak treninga. No, borac kakav već jest, Mikela je uspjela sve te probleme ostaviti iza sebe.

- I dok sam bila ozljeđena, stalno sam radila preventivne treninge, a nakon četiri tjedna odradila sam prvi pravi trening koji je uključivao i trčanje. Uspjela sam se vratiti na vrijeme. Još mi malo fali treninga, ali kad dođem u Pariz bit će sve drugačije. Jedno je kad skačem na treningu, a drugo na natjecanju, pred publikom. Onda dobijem dodatni motiv. Ovog puta ću skakati na svježinu.

U Tokiju je najbolja hrvatska paraolimpijka nosila hrvatsku zastavu na otvaranju, dok će ovog puta preskočiti otvaranje.

- U Pariz putujemo 1. rujna direktnim letom iz Pule. Ja ću skakati 6. rujna u 20.35 sati. Nastupit će nas 16, a nakon tri skoka najboljih osam će nastaviti natjecanje. Konkurencija je vrlo jaka, iz godine u godinu sve jača. Tu su tri Brazilke i dvije Turkinje, vjerojatno i svjetska rekorderka i zlatna iz Tokija Poljakinja. Osim toga, uvijek se pojavi neka mlađa skakačica, neko novo ime.

Romobil i mobitel

Nakon Igara u Tokiju koje je obilježila korona, trostruka osvajačica medalja s POI i trostruka svjetska prvakinja (Christchurch 2011, Doha 2015. i London 2017.) se raduje nastupu u Parizu.

- Vjerujem da će u Parizu biti puno ljudi u olimpijskom selu, bit će sigurno krcat stadion i to je ono što me dodatno motivira. U Tokiju se nisam dobro osjećala zbog svih onih sigurnosnih mjera, a i spavali smo u krevetima od kartona. Osim toga, padala je kiša pa su bili loši rezultati. Atmosfera općenito nije bila kao u Londonu i Riju i kakva će, vjerujem, biti sad. Razgledavanje? Već sam više puta nastupala u Parizu i razgledala ga, a sad ću imati vremena nakon nastupa dva dana da se popnem na Eiffelov toranj. Prvo ću odraditi natjecanja, a poslije će biti vremena za šetnju Parizom - dodala je Mikela, koju se ovih dana može vidjeti u vožnji Pulom. - Da, kupila sam električni romobil. To me spasilo, puno brže stižem na trening na Verudu, ili ako moram nešto obaviti u gradu. Sad imam i drugog psa, pomeranca, a u Parizu ću dobiti novi mobitel. To je tradicija, kad stignemo u olimpijsko selo, na krevetu nas čeka novi mobitel s logom Igara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter