boks

Puljanin Marko Čalić danas kreće u lov na Olimpijske igre: "Zdrav sam, spreman sam i neću tražiti nikakav alibi"

| Autor: Ivica Cerovac
KREĆE PO PRVU OD TRI POTREBNE POBJEDE - Marko Čalić (Foto: HBS)

KREĆE PO PRVU OD TRI POTREBNE POBJEDE - Marko Čalić (Foto: HBS)


Talijanski Busto Arsizio ovih je dana boksačko središte svijeta. U gradu 35 kilometara udaljenom od Milana održava se prvi svjetski kvalifikacijski turnir za nastup na Olimpijskim igrama, koji je okupio 114 reprezentacija sa 632 boksača i boksačica. U tom društvu nalazi se i Puljanin Marko Čalić, koji će se nakon tjedan dana iščekivanja danas po prvi put popeti u ring.

- Ovdje smo od prošlog četvrtka i moram priznati da mi je već postalo poprilično dosadno te jedva čekam borbu - javio se Marko Čalić iz Busto Arsizija. - Imamo odličan smještaj u hotelu uz auto-cestu, hrana je također odlična i sve je dobro organizirano, ali objekti su daleko jedan od drugoga i usto su velike gužve. Do dvorane u kojoj su mečevi treba nam 40-ak minuta vožnje, a isto toliko i do dvorane za trening do koje smo otišli samo dvaput te uglavnom treniramo u hotelu po hodnicima, dok u slobodno vrijeme odemo popiti kavu u šoping centar koji nam je u blizini.

Grk ili Australac

U njegovoj teškoj kategoriji »nagurala« su se 44 boksača, a samo će četvorica izvući vizu za Pariz. Voljom ždrijeba, Čalić je bio slobodan u prvom kolu i danas ga čeka nastup u šesnaestini finala gdje će mu protivnik biti bolji iz sinoćnje borbe između Grka Vagkana Nanitzaniana i Australca Adriana Paolettija.

- Paoletti mi nije poznat, ali znam da su australski boksači svi od reda srčani, a on je prošle godine dogurao do finala prvenstva Oceanije i samo ga je jedan korak dijelio od plasmana u Pariz, ali tu je borbu izgubio od reprezentativca Samoe - otkrio nam je Čalić. - S druge strane Nanitzaniana dobro poznajem. Nekadašnji je superteškaš, fizički jak boksač koji stalno ide prema naprijed i kombinacija je udarača i tehničara. Trebali smo se susresti prošle godine na Europskim igrama u Krakowu, ali on je izgubio od Irca Jacka Marleyja, koji je u narednoj borbi svladao i mene te na kraju izborio olimpijsku vizu. Nanitzanian mu je uzvratio za taj poraz ove godine na turniru u Bugarskoj, gdje ga je nokautirao i potom dogurao do finala.

Teški protivnici

U tom je finalu Nanitzaniana nadjačao Gruzijac Georgii Kushitashvili koji će, kako stoje stvari, u Busto Arsiziju u osmini finala čekati boljeg iz hrvatsko-grčkog dvoboja.

- Kushitashvili je lani osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu, ali u cruiser kategoriji do 86 kg koje nema na Olimpijskim igrama. Pokušao je stoga olimpijsku vizu izvući u poluteškoj kategoriji do 80 kg, u kojoj je nastupio na Europskim igrama, ali pritom je izgledao kao »smrt na dopustu«.

Jedva je hodao koliko je kilograma morao skinuti, a u prvom ga je kolu čekao kasniji pobjednik Ukrajinac Oleksandr Khyzhniak te jednostavno nije mogao pratiti njegov ritam. U boksu je vaganje prije svake borbe i teško je na ovakvom turniru održavati potrebnu težinu te se stoga Kushitashvili odlučio »popeti« u tešku kategoriju, do 92 kg - istaknuo je Čalić.

U slučaju da njega prođem, očekivani protivnik u četvrtfinalu bio bi mi Uzbekistanac Lazizbek Mullojonov, brončani s prošlog Svjetskog prvenstva. Na njemu je pobijedio aktualnog olimpijskog pobjednika, Kubanca La Cruza, nakon čega je u polufinalu izgubio podijeljenom sudačkom odlukom od kasnijeg prvaka, Rusa Gadzhimagomedova.

Drugim riječima, želi li u narednih pet dana »čekirati« kartu za Pariz, iskusni Puljanin će morati svladati trojicu iznimno kvalitetnih boksača.

- Realno, od 44 prijavljena boksača u teškoj kategoriji, njih 40 su vrhunski. Ne može se ovdje izvući lošeg protivnika, eventualno se u prvom kolu može nešto bolje proći, a potom nema više provlačenja. Shodno s time, nisam previše razmišljao o ždrijebu niti se njime opterećivao. On je mogao biti malo bolji ili malo lošiji, ali u konačnici me uvijek čeka težak posao - svjestan je Čalić. - Na meni je da odradim svoje, pa što bude. Zdrav sam, spreman sam i neću tražiti nikakav alibi. Konkurencija je takva da mogu otići do kraja, ali isto tako i ispasti nakon prve borbe, no ja se nadam da nisam došao ovdje kako bih se samo jednom popeo u ring.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter