Splitski napadač koji je briljirao protiv hajduka

Ante Erceg: Potpisat ću odmah da do kraja prvenstva ne zabijem niti jedan gol, a mi izborimo Europu

Ne zanimaju me nikakvi osobni ciljevi i više od svega bih volio da pomognem Istri 1961 ostvariti najbolji rezultat u klupskoj povijesti. Barem da na kraju budemo peti i upišemo se kao najbolja generacija kluba, a ako uspijemo osvojiti četvrto mjesto i izborimo Europu, nitko sretniji od mene, rekao je Erceg

| Autor: Ivica Cerovac
Pula 29.1.2023. sport - Istra 1961 - Hajduk Snimio: Dejan STIFANICAnte Erceg

Pula 29.1.2023. sport - Istra 1961 - Hajduk Snimio: Dejan STIFANICAnte Erceg


Još se ne stišavaju komentari nedjeljne utakmice odigrane na "Drosini", u kojoj je Istra 1961 s 3:0 nadjačala Hajduk. Puna su usta hvalospjeva Gonzalu Garciji, najmlađem treneru u najjačem hrvatskom nogometnom razredu i njegovoj taktičkoj postavi koja je ostavila bespomoćnog kolegu na gostujućoj klupi Ivana Leku. U superlativima se priča o neprobojnoj obrani na čelu s golmanom Lovrom Majkićem, koji je upisao svoj deveti "clean sheet" u sezoni, peti u šest posljednjih utakmica. No, svjetla reflektora ipak su najviše obasjala Antu Ercega, 33-godišnjeg rođenog Splićanina koji je vodio "zeleno-žute" do pobjede s dva postignuta pogotka, kojima je poprilično rastužio mnogobrojne navijače svog bivšeg kluba.

- Poznajem dobro njihov mentalitet i znam da su igrači Hajduka došli u Pulu po pobjedu te nitko od njih, niti od njihovih navijača, nije očekivao da će dobiti ovakvu lekciju. Oni imaju ambiciju biti prvaci Hrvatske i za njih je iznimno bolno izgubiti 3:0 od jedne Istre 1961, rekao je Ante Erceg. - Definitivno im nije bilo lako prihvatiti taj poraz, ali ne smiju si dozvoliti da nakon njega pokleknu jer puno je još utakmica ispred njih i svašta se može dogoditi do kraja prvenstva. Nogomet je zanimljiv baš zbog toga što je nepredvidljiv, a naša liga je dobra, svi se bore za nešto, svima trebaju bodovi i praktički svatko svakog može pobijediti. Uostalom, Gorica je "uzela" dva boda Dinamu, koji se potom mučio s Lokomotivom i još ništa nije riješeno te će biti još neočekivanih rezultata.

Jaki i kvalitetni

Nedjeljnih 3:0 možda je bio neočekivan rezultat za mnoge, ali ne i za članove zeleno-žute svlačionice.

- U najavi ove utakmice rekao sam da je samo pitanje dana kad ćemo svima pokazati koliko smo jaki i koliko smo kvalitetni. Igramo specifičan nogomet s puno posjeda, puno trke i puno agresivnosti te pritom znamo svoje prednosti, gdje smo dobri i što nas krasi. Isto tako, znali smo što očekivati od Hajduka i to smo iskoristili. Bili smo bolji u svakom duelu i svakom pasu, nadigrali smo ih u svakom segmentu nogometne igre i upisali zasluženu pobjedu. Pružili smo fantastičnu predstavu na kojoj bih čestitao svim suigračima, svim ljudima u klubu i kompletnom stručnom stožeru, nabrojao je Erceg. - Nismo pobijedili lošeg protivnika, naprotiv. Hajduk je odigrao jako dobro, ali mi smo jednostavno bili bolji. Imamo dobru momčad, dobro treniramo i sve što smo dosad odradili moralo je doći na naplatu. Ako je netko među nama možda i malo sumnjao za što smo sve sposobni, nakon ove utakmice nema više za to razloga. Ova će nas pobjeda napuniti dodatnim samopouzdanjem i sigurno će nam biti lakše igrati u nastavku sezone, a isto je tako sigurno da će nas ostali klubovi još više respektirati.

Ono za što je Erceg sposoban to je postizanje pogodaka, a s ova dva koja je zabio Hajduku, dogurao je do brojke 50 u Prvoj HNL.

- Ne zanimaju me nikakvi osobni ciljevi i više od svega bih volio da pomognem Istri 1961 ostvariti najbolji rezultat u klupskoj povijesti. Barem da na kraju budemo peti i upišemo se kao najbolja generacija kluba, a ako uspijemo osvojiti četvrto mjesto i izborimo Europu, nitko sretniji od mene. Potpisat ću odmah da do kraja prvenstva ne zabijem niti jedan gol, a mi se plasiramo u Europu, nije dvojio Erceg. - Bio bi to ogroman uspjeh za grad i za klub, šlag na sve što smo napravili ove sezone, ali naš primarni cilj i dalje ostaje što prije osigurati ostanak, a sve ostalo će biti bonus i time se u ovom trenutku nimalo ne opterećujemo. Čvrsto smo s obje noge na zemlji, svjesni da je dovoljno da se zaredaju dva-tri poraza, uvuče se mala nervoza i svašta je moguće, no imamo dobru momčad, igramo dobro i to nam se ne bi smjelo dogoditi. Ostanak neće doći u pitanje, a ako se kockice poslože i ukaže se prilika za nešto više, nastojat ćemo je iskoristiti.

Ako "zeleno-žuti" iskoriste priliku kao što je to napravio Erceg po dolasku u Pulu, sljedeće bi sezone na "Drosini" mogli gledati europske utakmice.

- Meni je bilo najbitnije da su me ljudi iz kluba, trener i sportski direktor, željeli vidjeti ovdje. To je doprinijelo tome da se u Istri 1961 ugodno osjećam, a dodatni plus bila je dobra ekipa i dobra atmosfera koja se stvorila te mogu reći da u Puli uživam iz dana u dan, u svakom treningu i svakoj utakmici. Složio se jedan fini miks starijih i mlađih igrača koji čine jednu dobru cjelinu, što je jako bitno za rezultat, a ovim mlađima nastojim svakom prilikom pomoći, jer ipak sam prošao puno toga u svojoj karijeri i mogu od mene nešto pokupiti, istaknuo je Erceg, koji je u nedjelju napustio teren uz "standing ovation" s tribina. - Navijače se ne može prevariti, oni vide dobro sve, a ja najviše cijenim kad navijači prepoznaju ono što igrači daju na terenu. S te strane mogu samo reći da sam se osjećao ponosno u trenucima kad sam izlazio s terena te ću se truditi da i ubuduće što više mogu uveseljavam naše navijače, kojima bih se ovom prilikom zahvalio na prekrasnoj atmosferi što su je stvorili u nedjelju na "Drosini".

Potvrda protiv Varaždina

Erceg je teren napustio u 66. minuti, odmah nakon što je postigao drugi pogodak, i to na vlastiti zahtjev.

- Treniramo na umjetnoj travi i to mijenjanje podloge jako utječe na mene, pogotovo nakon teške ozljede koju sam imao. "Ulovili" su me grčevi u listu oko 60. minute i tražio sam izmjenu, jer sam smatrao da je u tom trenutku bolje da uđe netko tko će nastaviti tamo gdje sam ja stao i istrčati do kraja. To je najpoštenije, istrčiš se, daš sve od sebe i kad ne možeš iziđeš vani, a uđe novi igrač koji je svjež i željan igre, naglasio je Erceg. - Pohvalio bih sve dečke koji su ušli u drugom poluvremenu, jer su potvrdili kako smo kao klub došli na nivo u kojem igrači s klupe još podignu kvalitetu naše igre, što prije nije bio slučaj. Nema nas više osam ili deset na koje trener može računati, već dvadeset i ta širina rostera nam je dodatni plus i dodatna snaga, a na igračima koji su u ovom trenutku na klupi je da žive za trenutak kad će ući na teren, kako bi odigrali najbolje što mogu i nastavili se dokazivati iz utakmice u utakmicu.

Nemaju "zeleno-žuti" puno vremena za proslavu trijumfa nad Hajdukom, jer već u petak na "Drosinu" stiže Varaždin. Njihova pobjeda, i trijumf dan kasnije Dinama u Koprivnici, donijet će im skok na četvrtu poziciju na ljestvici.

- Hajduk smo već u ponedjeljak zaboravili i okrenuli se Varaždinu, jer tako vam je to u nogometu, od prošlosti se ne živi i kratko se pamti ono što je bilo, bez obzira koliko je dobro bilo. Još će se malo pričati o toj utakmici, ali ako u petak ne pobijedimo Varaždin i potom u sljedećem kolu izgubimo u Maksimiru, sve će se okrenuti kako to već inače ide. Ako ne dobijemo Varaždin, pobjeda nad Hajdukom neće više toliko vrijediti i stoga nam ta utakmica treba biti potvrda svega onoga dobrog što smo dosad napravili u sezoni, zaključio je Erceg.

Erceg na tragu Ercega

Jedan napadač prezimena Erceg i rođen u Splitu već je bio najbolji strijelac Prve HNL. Riječ je, naravno, o Tomislavu Ercegu koji je u sezoni 2004/2005, posljednjoj u kojoj se Hajduk okitio naslovom prvaka, sa 17 postignutih pogodaka osvojio priznanje za prvog topnika lige. Napravio je to u bijelom dresu, ali ne onom Hajduka, nego Rijeke. Možda se ove sezone povijest ponovi pa i Ante Erceg, braneći boje kluba koji nije iz njegovog rodnog grada, dohvati isti doseg. Trenutno se s osam postignutih pogodaka nalazi na diobi drugog mjesta s Beljom i Oršićem, koji su u zimskoj stanci otišli u inozemstvo, te Petkovićem, a s četiri dostižna gola zaostatka za Livajom.

- Mogu samo ponoviti ono što sam već nekoliko puta rekao otkad sam postao igrač Istre 1961, a to je da se ni najmanje ne opterećujem svojim brojkama. Drago mi je što postižem golove, ali prvenstveno zato jer s njima pomažem momčadi da skuplja bodove, što je bio moj glavni razlog dolaska u Pulu, decidiran je Ante Erceg.

Mumba i Serderov napustili "Drosinu"

Prince Mumba pozdravio se sa suigračima i napustio "Drosinu", što je bio očekivani rasplet nakon što ga Gonzalo Garcia nije uvrstio među kandidate za utakmicu s Hajdukom. Omaleni Zambijac pulsku je epizodu zaključio s deset odigranih utakmica, devet u prvenstvu i jednom u Kupu, a niti na jednoj nije na terenu ostao od prvog do posljednjeg sudačkog zvižduka. Ukupno je prikupio 285 minuta te pritom ostao bez pogotka i asistencije.

Potvrđen je još jedan najavljeni odlazak, a to je onaj Serdera Serderova koji je od travnja do prosinca prošle godine bio na posudbi u kazahstanskom Aktobeu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter