PAZINSKA KOŠARKA U VRIJEME IZOLACIJE

  IZAĆI IZ SVEGA JOŠ JAČI I BOLJI: Drugu sezonu idemo po naslov i kvalifikacije za prvu ligu

| Autor: Mladen PILAT
Snimio : D. ŠTIFANIĆ

Snimio : D. ŠTIFANIĆ


Ova generacija druge godine, zajedno s pazinskim dečkima koji su stekli ime i nadolazećim dečkima koji dolaze iz kadeta, druge godine idu na prvo mjesto u A2 ligi zapad i kvalifikacije za Prvu ligu. Organizirat ćemo se u klubu da to i ostvarimo! Najveća prepreka je korona virus koji će, preko nacionalnog i županijskog Stožera te HKS-a, diktirati način treniranja i igranja utakmica. No, vjerujemo da ćemo izaći iz svega još jači i bolji, ističe Damir Ćus, trener i još puno toga u KK Pazin

 

Radost loptanja pod obručima, poput ostalih loptačkih sportova, pogođena trenutnim stanjem piše stranice koje će sasvim sigurno ostaviti traga. Opustjela vanjska igrališta i dvorane svjedok su vremena kada je sport, pa tako i košarka, u drugom planu. No, i pretkazanje su kako bi određena sredina obitavala i izgledala bez sporta, sportaša, volontera, prijatelja sporta općenito. Upravo na njima počiva pazinski sport i spomenuta slika "pustoši" šalje poruku da se bez tog segmenta u društvu jednostavno ne može. 

Stasali juniori

Pandemija, ili kako je god nazvali, događa se u vrijeme kada su sezone, odnosno prvenstvena natjecanja, ulazila u završnu fazu te kada je trebalo uslijediti ono najbolje. Završna borba za što bolji plasman, prolazak na državna prvenstva, ..., a u mjesecima koji su pred nama i organizaciju te odlazak na turnire, kao nagradu igračima za trud koji su uložili od kolovoza lanjske godine, a i ranije, kad su krenuli s pripremama. Prema trenutnoj situaciji i najavama o okončanju natjecanja, ispada da je sezona izgubljena i sve što se u nju ulagalo. Doduše, treniranje i igranje doprinijeli su zdravom načinu života i zdravlju. Došlo je i do sazrijevanja, pa i socijalizacije maloljetnih igrača. Nešto što ipak ostaje kako veliki zalog za budućnost.

- Momčad je ušla u pozitivni trend, kako seniori tako i juniori (koji čine većinu prve momčadi). Seniori su, primjera radi, zadnju utakmicu doma pobijedili lanjskog prvaka Kastva sa 110:74. Prvi dio prvenstva bili smo nerealno nisko plasirani iz dva razloga. Skoro cijeli prvi dio igrali smo bez ozlijeđenog playmakera Luke Zajca i Luke Tomca, a dio i bez Donalda Fabrisa te zbog zauzetosti dvorane umjesto doma dva puta igrali smo u gostima. Prekidom prvenstva zamrznuti smo na osmom mjestu A2 lige. Da se nastavilo stigli bi i do barem šestog mjesta jer smo još imali tri utakmice doma i jednu u gostima. Međutim, mjesto, dva, gore-dole manje je važno od toga da su uistinu stasali naši juniori.

Juniori su u međužupanijskoj ligi imali niz od pet pobjeda prije prekida: FSV (za koga na dvojnu licencu igraju seniori Škrljeva Bjelanović i Kolić), dva puta Stoja i dva puta Kvarner. Osigurali smo bili plasman među 16 najboljih ekipa Hrvatske. Spremali smo se za domaćinstvo jedne od skupina u kojoj bi prema stanju prije prekida trebali biti Vinkovci, Sonik Puntamika ili Dubrovnik, a što smo računali pobijediti i onda s Cedevitom (u Jedinstvenoj kadetskoj prije dvije godine držali smo ravnopravnu igru do nekoliko minuta do kraja) odigrati za pobjedu i plasman za final four. Luka Zajc, Gvido Guštin, Donald Fabris, braća Marko i Luka Krulčić, Teo Erik, Tin Baća, Paolo Ančić, Leon Lukšić, Mateo Ivančić, Robert Kotiga, Jan Benković, Damjan Dušković, Matej Oplanić, Stefano Ferenčić, Luka Guštin, Petar Rabac i ostali, ekipa su koja je to mogla ostvariti.

Nadalje, predkadeti su sasvim solidno krenuli u Jedinstvenu kadetsku ligu, nažalost gripa im je poremetila ritam. Onda je koronavirus prekinuo sve aktivnosti. Leon Travalja, Erik Fabris, Masimo Ivić, Donald Mendiković, Ijan Juričić, Luka i Toni Sironić, Leon Ivetić, Viktor Močibob, Jan Erniša, Danijel Krizmanić, Domenik Vidić, Antonio Cvijanović, Ivan Matan, Tomas Levak, nadarena su generacija predkadeta za koje će se, također, još čuti, samo da se sve vrti u normalu, rekao je Damir Ćus trener i još puno toga u KK Pazin.

Kako je sada vrijeme završetka školske godine, time i neminovno seljenje gro maturanata iz Pazina u druge gradove na školovanje od jeseni, postavlja se pitanje koliko je takvih u pazinskom košarkaškom klubu te je li, s obzirom na navedene uspjehe, ova sezona ujedno bila prilika za oproštaj od nadarene generacije? 

Zapete puške

-Riječ oproštaj ne prihvaćamo nikako. Niti pod razno! Ova generacija nastavlja školovanje van Pazina, ali iz Opatije ili Rijeke treba skoro manje vremena za doći na trening nego iz jednog kraja na drugi kraj Rijeke. Ova generacija druge godine, zajedno s pazinskim dečkima koji su stekli ime i nadolazećim dečkima koji dolaze iz kadeta, druge godine idu na prvo mjesto u A2 ligi zapad i kvalifikacije za prvu ligu. Organizirat ćemo se u klubu da to i ostvarimo! Najveća prepreka je korona virus koji, preko nacionalnog i županijskog Stožera te HKS-a, diktirati način treniranja i igranja utakmica. No, vjerujemo da ćemo izaći iz svega još jači i bolji, ističe Ćus.

Istaknuti veliki planovi počivaju na neospornoj kvaliteti, koju, dakle, u Pazinu namjeravaju održati na okupu. Rade i na tome da u ovo vrijeme održe kondiciju i spremno dočekaju ponovno treniranje i igranje.

- Igrači održavaju kondiciju držeći se mjera Stožera. Znači vježbama kod kuće te individualnim trčanjem u prirodi, što je prednost manjih sredina u odnosu na velika gradska središta. Svi članovi momčadi su također u zajedničkoj grupi na društvenoj mreži što utječe na pozitivno ozračje i kao zapete puške čekaju na mogućnosti pravog treniranja. U našoj dvorani higijena je uvijek bila na zavidnoj razini, imamo i mogućnost rada na šest koševa, tako da, poštujući socijalni razmak, uz zeleno svjetlo nadležnih, organizacija treninga, bilo u dvorani, bilo na vanjskim terenima, ne bi bila problem. Ali dok se navedeno ne omogući strogo se poštuju mjere. Nema druge, nastavlja Ćus.

Situacije je utjecala i na rad s mladima, kojih ima puno u pazinskom klubu. Utjecala je i na planirane manifestacije i turnire, gdje je puno toga bio u kalendaru. No, vjeruju da će ipak sve ovo popustiti i da će se neke održati. 

Suština sporta

- Naš klub ima praktički 12 kategorija (s veteranima), unutar kluba je više od 140 osoba, da odmah to naglasimo! Tu su po dvije momčadi Škole košarke rane školske dobi, dvije U-9 momčadi, dvije U-11 momčadi, dječaci, predkadeti, kadeti, juniori, seniori i veterani. Krenuo sam kao košarkaški trener pred nešto više od 40 godina, ali i tada smo imali sve kategorije u natjecanju, od najmlađih nadalje. Bez obzira bilo to obveza ili ne. Posebno treba naglasiti da, kada se sportovi uspoređuju, da je broj kategorija s kojima nastupa najvažnije što treba uzeti u obzir. Broj momčadi koji pojedini sport ima i rad s mlađim kategorijama, suština je bavljenja sportom. Prethodni mjesec, ovaj te sljedeći, trebali smo tradicionalno imati pazinsku mini košarkašku ligu, zatim poluzavršnicu i završnicu prvenstva Hrvatske U-9 i U-11.

Nadalje, trebali su biti tradicionalno i turniri povodom grada Šibenika i Belišća te turnir za generaciju 2008. posebno, te 2009. u mini košarci, uz sudjelovanje u svakoj kategoriji po 20 klubova u Toscani u Italiji gdje nastupamo više od desetljeća u kontinuitetu. Vjerujemo, ipak, da se u rujnu može održati turnir Marijan Salamun te mjesec dana kasnije Matko Gortan. Je li to jedna utakmica, više utakmica, nije sad toliko važno. Ukoliko se utakmice budu igrale bez gledatelja, ili s ograničenim brojem gledatelja (ne da se nadamo nego vjerujemo da će to biti moguće) tada će se i naši tradicionalni turnir igrati u bilo kojem obliku prilagođeni uvjetima sa svih motrišta, iznosi Ćus.

Pitanje je sada i financija. Situacija utječe na priliv sredstava, ali kako poručuje naš sugovornik, skromnost im je vrlina po tom pitanju.

- Financijska situacija je posebna priča, ali oduvijek smo bili, i bit ćemo, skromni. Orijentirani na rad, skromnost i opet rad. Najviše što želimo u klubu je rad, najprije u grupnom obliku s manjim brojem igrača, te kada situacija u okruženju omogući i rad u timskom obliku. Novci i te stvari poslože se kasnije same po sebi, zaključuje Ćus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter