30 MILJA OD PULE

ŽIVOT NA PLATFORMI "IVANA A" Valovi nekad idu preko deset metara, bura dere 160 kilometara na sat, ali klopa je za prste polizat'

| Autor: Chiara BILIĆ


Nakon toliko godina život na moru postaje rutina. Ima više boljih trenutaka, nego loših. Radimo 12 sati, isto toliko odmaramo. U tih 12 sati morate odspavati barem sedam, osam da budeš čio i sposoban za svoju smjenu sljedeći dan, pojašnjava Robert Stanešić

 

Spava na bušotini, a razgovor s novinarima stresniji mu je od života u izolaciji. Podravac Robert Stanešić na eksploatacijskoj platformi Ivana A/K radi već točno 20 godina. Tamo je, nasred pučine u međunarodnim vodama, od samog početka proizvodnje prirodnog plina u sjevernom Jadranu. Bio je prisutan pri iscrpljivanju prvih kubika, tri godine nakon što je INA potpisala ugovor o suradnji i podjeli proizvodnje s talijanskom naftnom kompanijom Eni, čime je osnovana kompanija s dvojnim državljanstvom INAgip.

Da na proslavu tog INA-inog rođendana na platformu nismo otišli zbog posjete ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, sasvim je izvjesno da nikada ne bismo imali priliku upoznati Ivaninog veterana. Robert, naime, kao i ostali zaposlenici, 15 dana provodi na moru 30-ak nautičkih milja od Pule, da bi ostalih 15 u mjesecu boravio na kopnu. I tako naizmjence već dva duga desetljeća. Bio je to zapravo i njegov rođendan, ali svjećice će, govori uz široki osmjeh, ako Bog da, ugasiti tek kad osjeti čvrsto tlo pod nogama. A Robert je zaista bitna karika tog kompleksnog sustava proizvodnje. Operater je procesa, nadzire i upravlja proizvodnjom ugljikovodika. Ukratko, on je oči i uši platforme.

Rutina

- Nakon toliko godina život na moru postaje rutina. Ima više boljih trenutaka, nego loših. Radimo 12 sati, isto toliko odmaramo. U tih 12 sati morate odspavati barem sedam, osam da budeš čio i sposoban za svoju smjenu sljedeći dan, pojašnjava Robert.

Ostatak dana krate, kaže, kako god umiju i mogu. Rukama i nogama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter