OBLJETNICA 

U Puli održan mimohod za žrtve Srebrenice. DA SE NE ZABORAVI I VIŠE NIKADA NIKOME NE DOGODI!

Brojni sudionici povorke, u bijelim majicama, s bijelim ružama i balonima u rukama, krenuli su točno u 20 sati s Narodnog trga kod tržnice, a preko Flanatičke i Ulice Sergijevaca, do Foruma gdje je održan kratki program. Ondje su okupljeni u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama pustili u zrak bijele balone

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
S današnjeg mimohoda (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

S današnjeg mimohoda (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Pod geslom "Da se ne zaboravi i više nikada nikome ne dogodi", večeras je u Puli održan 8. tradicionalni Mimohod sjećanja na žrtve Srebrenice, gdje su 11. srpnja 1995. godine u genocidu stradale 8.372 osobe.

Brojni sudionici povorke, u bijelim majicama, s bijelim ružama i balonima u rukama, krenuli su točno u 20 sati s Narodnog trga kod tržnice, a preko Flanatičke i Ulice Sergijevaca, do Foruma gdje je održan kratki program. Ondje su okupljeni u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama pustili u zrak bijele balone. Mlada Bošnjakinja Ajla Huzejrović izvela je dirljivu recitaciju o majci koja je izgubila svoju djecu u genocidu.

Nakon prigodnih govora, okupljeni su krenuli prema pulskoj rivi gdje su u znak pijeteta u more bacili bijele ruže.

hbgrs

- Srebrenica je dio mene, dio nas i dio naših unučadi. Ovim obilježavanjem šaljemo poruku da se Srebrenica ne zaboravi i da se genocid nikad i nigdje više ne ponovi. Moramo se prisjetiti Srebrenice i tih žrtava, ali sjetiti se i Vukovara i Škabrnje, što se događalo kod nas u Hrvatskoj. Vidimo da danas u 21. stoljeću još uvijek ima rata, još uvijek zlo među nama vlada. Silno se moramo truditi da to zlo pobijedimo, istaknula je Almira Raimović, predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Pule. Nadodala je da se svake godine okupi od 300 do 400 osoba, dok je posljednje dvije godine zbog epidemioloških mjera taj broj bio ograničen na njih 100.

- Dvadeset i sedam godina nakon jednog od najstrašnijih zločina na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, mi smo ovdje u Puli osmi put zaredom, kako bismo ovim Mimohodom poslali poruku da se žrtve Srebrenice ne smiju i da nikada neće biti zaboravljene. Uvijek govorim da je prošlost naša najbolja učiteljica, a mi ju nažalost ponekad i ne slušamo previše.

hbgrs

No, ipak, mislim da je naša Istra oaza miroljubivosti, prijateljstva i suživota. Želim vjerovati da smo mi iz Istre iz naše povijesti nešto naučili, a neke stranice iz naše prošlosti ne smijemo zaboraviti, kako one ne bi postale stranice naše budućnosti, poručila je Jessica Acquavita, zamjenica istarskog župana. Događaju je prisustvovao i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, dogradonačelnica Ivona Močenić te brojni pulski vijećnici iz različitih političkih opcija.

Nositelj organizacije Mimohoda je Bošnjačka nacionalna zajednica Pule, u suradnji s vijećima Bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije, gradova i općina, te nizom bošnjačkih organizacija udruga koje okupljaju mlade i branitelje, kao i kulturno-umjetničkih društava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter