VELIKI HUMANITARNI DOGAĐAJ

SVI NA PORTARATU: U nedjelju se trči ulicama Pule da bi se upozorilo na veliki zdravstveni problem koji se javlja kod žena, a u Istri je stopa oboljelih i umrlih IZUZETNO VELIKA

| Autor: Borka PETROVIĆ

Godišnje se rak dojke u Istri otkrije kod 128 žena, a 50 žena umre zbog ove bolesti. Stopa smrtnosti kod žena oboljelih od raka dojke je izuzetno velika. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, upravo je rak dojke vodeći rak kod žena u Istri, ali i Hrvatskoj i svijetu. Procjenjuje se da će svaka deveta žena u Istarskoj županiji oboljeti tijekom života od raka dojke. Broj oboljelih žena sve je veći nakon 45. godine starosti, no obolijevaju i mlađe žene. U Istri su tako evidentirane i oboljele u dobi od samo 25 godina.

Kako bi se upozorilo na ove potresne podatke, ali i skrenula pozornost javnosti na potrebu preventivnih pregleda i samopregleda, Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea Pula i ove godine tradicionalno organizira humanitarnu utrku "Pregledom do osmijeha" povodom Dana ružičaste vrpce i Ružičastog mjeseca.

Utrka će se održati u nedjelju s početkom u 11 sati, a start je na pulskoj Portarati. Utrka promovira zdrave navike i tjelesnu aktivnost, koja je uz zdravu prehranu neophodna za očuvanje zdravlja. Želi se ukazati na problem raka dojke i uputiti žene da redovito odlaze na preventivne pregleda.

Nataša Vitasović, predsjednica Kluba Gea, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare pojasnila da u glavnoj utrci mogu sudjelovati i muškarci i žene te djeca starija od 14 godina (uz odobrenje roditelja i liječnika sportske medicine). Staza je dugačka 6.300 metara, a trči se pulskim ulicama u četiri koncentrična kruga, uključujući i uspon na Kaštel, dok je cilj na Portarati. Održat će se i rekreativna šetnja koja kreće s Portarate odmah nakon trkača.

trka Pregledom do osmijeha

Prošlogodišnja utrka

- Trasa utrke i šetnje simbolizira dojku, ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći da bi pobijedile ovu opaku bolest. Utrka je humanitarnog karaktera, a startnina u iznosu 60 kuna ili više prikupljat će se kao dobrovoljni prilog namijenjen provođenju preventivnih i rehabilitacijskih programa u Udruzi, kazala je Vitasović, Napomenula je da svi sudionici utrke i šetnje dobivaju prigodni startni paket i promotivnu majicu.

Po završetku utrke slijedi okrjepa maneštrom pod pokroviteljstvom Istarske županije i istarskog Zavoda za javno zdravstvo, a koju će pripremati "Street food two". Zahvaljujući MedVid produkciji, utrka će se uživo prenositi na Facebook stranicama Medvid produkcije i Kluba Gea.

Tehnički organizator utrke je Atletski klub Medulin, a njegov tajnik Elvis Peršić kazao je da cilj utrke nije natjecateljski, već humanitarni. Stoga su svi koji u njoj sudjeluju pobjednici. Prijave za utrku primaju se na www.geapula.hr/prijave ili na dan natjecanja od 9.30 do 10.30 sati na Portarati.

Inače, program će na Portarati početi već u 10 sati. Za zabavni program bit će zadužena grupa Arsenal. Klub Gea imat će info-punkt na kojem će građani moći dobiti edukativni materijal o ranom otkrivanju raka dojke, informirati se o samopregledu, preventivnim i rehabilitacijskim programima, a njima će se pridružiti i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo koji će dijeliti edukativni materijal u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka.

- Ova Udruga opravdava svaku našu financijsku pomoć. Svojom pozitivom i sinergijom okuplja sve sudionike u borbi protiv opake bolesti i čini sve da bi se žene osvijestile na samopregled i pregled. Ukoliko samo jednu ženu ovom akcijom na to potaknemo, cilj je ispunjen jer se zna da je ova bolest, ukoliko se otkrije na vrijeme, izlječiva, kazala je pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci.

- Zahvaljujemo na potpori Gradu Puli koji podržava naš rad četirima projektima i organizaciji Dana narcisa i humanitarne utrke, te Istarskoj županiji čija financijska potpora projekta limfne drenaže i ciljanih medicinskih vježbi omogućava provođenje ove, za članice najtraženije, ali ujedno za Klub najskuplje usluge. Budući da dodijeljene financijske potpore pokrivaju od 50 do 70 posto troškova pojedinih projekata, od velike su nam važnosti sredstva koja prikupimo humanitarnim akcijama, zaključila je Vitasović.

Davorka Maras-Tkačuk, koja se obratila u ime Istarske županije, istaknula je da je Istra u program preventivne mamografije krenula još 2005. kada je nabavljeno i pet mamografa. Uskoro se, kazala je, kreće u obnovu mamografa. Onaj u pulskoj bolnici već je u funkciji, a početkom iduće godine stiže novi u Domove zdravlja.

Doktorica Danijela Lazarić-Zec, županijska koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja rada dojke, kazala je da je mamografske preglede dosad prošlo više od 20 tisuća žena, a ove se godine na mamografiju pozivaju žene rođene od 1950. do 1969. godine. Liječnica Vinka Kos, voditeljica Odjela za radiološku dijagnostiku, naglasila je da se na besplatne mamografske preglede, koje financiraju Županija i gradovi, mogu već sada javiti i žene koje su rođene od 1974. do 1976., i to bez uputnice.

- Opća bolnica Pula dobila je novi mamograf s najnovijom tehnologijom koji dojke može snimati pod raznim kutovima i ima puno bolju rezoluciju od starih. Stoga pozivam sve žene da se odazovu na preventivne mamografske preglede jer oni spašavaju život, kazala je dr. Kos. Podsjetila je da u pulskoj bolnici imaju osposobljen "tim za dojku" u kojem odluku o tome što je najbolje za pacijenticu zajednički donose radiolog, kirurg, citolog, liječnik nuklearne medicine…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter