Slatko od smokava, kolači sa smokvama, smokvenjaci, ocat od smokava, energetske bombice ili svježe smokve punjene sirom i umočene u čokoladu - jučer u Barbanu zasigurno nitko nije ostao gladan, a kraljica barbanske place bila je - smokva. No, ovogodišnja, 13. po redu Fešta smokve i smokvenjaka, u organizaciji Turističke zajednice Općine Barban, pokazala je da se osim u slatkoj varijanti smokva iznimno dobro snalazi i u slanim jelima.
Slatka i slana jela
Kako su naime pokazali i dokazali učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu iz Pule, ona se može koristiti za slatka ali i za slana jela. Tako su učenici drugog razreda za kuhara, Adrian i Andrea, nudili smokve u umaku od bijelog vina s medom uz skutu aromatiziranu koricom od naranče, posipanom osušenom pincom. Njihove kolege, Bojan i Sebastian, nudili su pak neobičnu kombinaciju tjestenine peneta sa smokom, jabukom, crnim maslinama i crvenim paprom. Kako nam je njihov strukovni učitelj kuharstva Igor Ciceran objasnio jabuka u jelo unosi svježinu, maslina gorčinu, a smokva slatkoću te se radi o neobičnom ali fino izbalansiranom jelu. Koliko smo vidjeli, gostima manifestacije iznimno su prijala oba jela.
Iz Pačići su u Barban sa svojim smokvenjacima stigli Alenka i Zlatko Pačić. Kako nam je Zlatko ispričao ovdje dolaze svake godine.
- Imamo 20 smokvi i šteta je da propadnu kada se smokvenjak tako lako učini. Delamo ga svako lito. Nikad smo suhe smokve peštali sikirom, no sada sve sameljemo, jer nan je lakše, kazao nam je Zlatko koji je smokvenjake, osim u uobičajene oblike, oblikovao i u kažun.
U kolačima od smokava uživao je i sedmogodišnji Benedikt koji je s roditeljima sudjelovao u utrci "Jug na dva kotača", budući da je ovdje bila jedna od točaka biciklijade. Uživali su i mnogi drugi posjetitelji, jer je delicija od smokava doista bilo puno. Tako je Marija Prgomet iz Barbana ponudila palačinke sa smokvama, štrudlu sa smokvama, slatko od smokvi te razne inačice smokvenjaka. Kako nam je odala, na smotri je svake godine, a već 12 puta njen je smokvenjak proglašen najboljim. Stoga nismo ni mi mogli otići dalje, bez da ga probamo.
Zanimljivo jelo svakako je ponudio i Edi Radola iz OPG-a Brig - flambirane smokve sa skutom. Ispričao nam je tajnu stoljetnog recepta.
- U staroj hiži u Pavićima, u staroj sam gredi našao stare austrougarske krune i recepte. Za maneštru, za pešt, a meni se najviše svidio ovaj koji sada nudim - pečene smokve s malo grožđa i vina koji služim uz skutu, ispričao nam je Radola dodajući da u receptu piše da se mogu koristiti i murve te drugo voće, iznoseći odmah i svoje mišljenje da bi djecu, još od vrtića, trebalo naučiti na starinske vrste voća poput murvi, oskoruša, a koje nitko više niti ne jede.
Zdenka je na barbanskoj placi nudila "barbanske kanole" punjene smokvama, Livija iz Hrboki punjene smokve umočene u čokoladu, a bilo je i energetskih pločica i kuglica, raznoraznih kolača te naravno, različitih varijanti smokvenjaka.
Naj smokvenjak
Osim proizvoda od smokava posjetitelji su mogli kušati i druge domaće proizvode te razgledati istarske suvenire. Za posjetitelje je ove godine organizirana i radionica pripreme smokvenjaka kao i izbor najsmokvenjaka. Gurmanski doživljaj upotpunili su zabavnim programom Luka Brgić i Eleonora Dobrović.(Borka PETROVIĆ, Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)