Nova vlasnička struktura

SLOVENCI OTKUPILI SVE DIONICE Nomago postao stopostotni vlasnik tvrtke Brioni iz Pule

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Nije se radilo o prodaji tvrtke, već o prodaji dionica u vlasništvu dioničara. Kao dugogodišnji direktor, uložio sam maksimalne napore i po mom mišljenju stvorio sam zdravu i respektabilnu tvrtku, koja je sve svoje obveze prema radnicima, državi, lokalnoj zajednici i poslovnim partnerima uredno i pravodobno ispunjavala, kaže Ante Kvasina, kojeg je nakon 23 godine na direktorskom mjestu zamijenio Hrvoje Pejković

 

 

Slovenska grupacija Nomago na sebe je prenijela dionice manjinskih dioničara i tako postala stopostotni vlasnik prijevozničke tvrtke Brioni iz Pule. Dugogodišnji direktor Ante Kvasina, koji je Brione vodio od 1997. godine, odnedavno je u mirovini, a na direktorsko mjesto imenovan je Hrvoje Pejković. Najpoznatijeg pulskog autobusnog prijevoznika još je 2017. godine preuzeo slovenski Adventura Holding u čijem sastavu posluju autobuseri Avrigo i Izletnik.

Vlasnik Darko Klarič te je tvrtke, zajedno s Promet mesecom, a zatim i turističkom agencijom STA spojio u jedinstvenu kompaniju Nomago, koja je danas jedini vlasnik Briona. Inače, Nomago je pružatelj usluga putovanja i mobilnosti s više od 600 putničkih autobusa koji rade u regiji između Venecije i Dubrovnika.

30 posto tržišta

Bivši prvi čovjek Briona Ante Kvasina pojašnjava da je ranije dioničko društvo Brioni d.d. imalo više desetaka dioničara, koji su sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima imali pravo slobodno raspolagati svojim dionicama na tržištu.

- Dakle, u konkretnom slučaju, ispravno je reći da se nije radilo o "prodaji tvrtke", već o prodaji dionica u vlasništvu dioničara. Kao dugogodišnji direktor uložio sam maksimalne napore i po mom mišljenju stvorio sam zdravu i respektabilnu tvrtku, koja je sve svoje obveze prema radnicima, državi, lokalnoj zajednici i poslovnim partnerima uredno i pravodobno ispunjavala. Iz tog sam razloga uvjeren da je tvrtka na stabilnim nogama te da novi vlasnik i sama tvrtka mogu na zdravim temeljima dalje razvijati Brione, kaže Kvasina. Naglašava da u novoj vlasničkoj strukturi Brioni imaju svijetlu budućnost, dodajući da novi vlasnici imaju veliku ambiciju širenja na hrvatsko tržište.

- Oni u Sloveniji već pokrivaju čak 40 posto tržišta i cilj im je u Hrvatskoj probiti se na 30 posto tržišta, kaže Kvasina, dodajući da pulski prijevoznik trenutno u svom voznom parku ima 70 autobusa, a samo ove godine kupili su sedam novih.

- U Brionima trenutno radi 150 ljudi i kontinuirano objavljujemo natječaje za nove zaposlenike. No, problem je naći vozače s ovog područja, pa čak 30 posto njih dolazi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam i da Brioni na postojećim temeljima u uvjetima slobodnog tržišta u budućnosti mogu računati na povećanje tržišnog udjela u djelatnostima kojima se bave, kaže Kvasina, koji je na zadnjoj Skupštini društva zatražio razrješnicu i najavio odlazak u mirovinu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter