želi pomoći

Sascha Djuranic, Nijemac hrvatskog podrijetla, za vrijeme odmora u Puli snimio kratki film o azilu. Pogledajte emotivan video o četveronožnim štićenicima udruge Fido

Svoj kratki film darivao je Udruzi, koju želi predstaviti i sugrađanima u Njemačkoj, da bi pomogli rad pulskog skloništa ili udomili njihove štićenike. Često posjećuje skloništa životinja, a u usporedbi s onima u Njemačkoj, ostao je neugodno iznenađen lošim stanjem skloništa u Puli. Potreban im je, recimo, spremnik za skladištenje hrane za životinje, što košta oko 4.000 eura

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Sascha Djuranic sa svojom ljubimicom Bobbi

Sascha Djuranic sa svojom ljubimicom Bobbi


Profesionalni snimatelj pasa Sascha Djuranic, Nijemac hrvatskog porijekla, tijekom svog odmora u Puli napravio je kratak emotivan film o četveronožnim štićenicima udruge Fido. Svojim je objektivom zabilježio dirljive trenutke i vrijedno prijateljstvo između stotinjak njuškica i volontera koji tretiraju tamošnje štićenike - pse, mačke, svinje i magarce, s mnogo pažnje i ljubavi.

Kako ističe Djuranic, intencija je njegovog kratkog filma koji je poklonio Udruzi, približiti ovu priču svim ljudima, a ponajviše njegovim sugrađanima u Njemačkoj, da bi donirali rad pulskog skloništa ili udomili njihove štićenike. Često posjećuje skloništa životinja, a u usporedbi s onima u Njemačkoj, ostao je neugodno iznenađen lošim stanjem skloništa u Puli. Samo za nabavu neophodnog spremnika za skladištenje hrane za životinje potrebno je prikupiti 4.000 eura. Zbog toga, snimanjem i dijeljenjem svog videa pokušava motivirati ljude da pomognu donacijama, kao i udomljavanjem životinja.

rter

Iz videa o azilu udruge Fido na Kaštijunu

Djuranic je, kaže, jedini videograf u Njemačkoj koji se bavi snimanjem i montažom kratkih filmova u kojima su "glavni glumci" psi. U početku karijere model ispred kamere često mu je bila Bobbi, njegova ljubimica, mješanka tibetanskog terijera Westieja.

- Već kao dijete sam izrazio želju za snimanjem. Prvi film napravio sam dok sam bio na plaži sa svojim psom u Nizozemskoj. Vlasnik jednog kampa namijenjenog gostima sa psima zamolio me da stavi taj film na svoju internetsku stranicu. Dobio sam tada pohvalu da je to što radim jako dobro i jedinstveno, priča Djuranic.

U njegove je filmove, koji mogu ozbiljno konkurirati onima na velikom filmskom platnu, utkano mnogo ljubavi, strasti i truda. Snimanju, pojašnjava Djuranic, prethodi proces upoznavanja s vlasnikom ljubimca i njegovim željama. No, mora, ističe, upoznati i životinju koju snima. Najčešće su protagonisti njegovih filmova psi, a često mu se pred objektivom nađu i konji. Sve su životinje, kaže, dobrodošle. Interes klijenata je velik pa je tako nedavno dobio i upit za snimanje jednog papagaja u Švicarskoj.

gdet

Udruzi Fido potreban je spremnik za skladištenje hrane za životinje (foto: Sascha DJURANIC)

Pojašnjava da se u procesu stvaranja filma prvo posveti priči i emociji koju želi prenijeti. Nakon višesatnog snimanja, slijedi montaža na koju ode i tri puta više vremena nego što traje snimanje. Sve se, kaže, mora savršeno slagati.

- Uzmem si vremena, ne gledam na sat. Ključan je odabir glazbe čiju licencu za korištenje kupujem, a ta procedura također zna potrajati. No, nije mi teško budući da zaista to volim. Treba imati na umu i u koje doba dana snimati, zbog sunca i sjena. Važni su i detalji - kako uskladiti i stupnjevati boje, kao i odabir glazbe koja se mora savršeno uklapati sa snimljenim kadrovima, priča nam Djuranic pa dodaje da se klijenti najčešće odlučuju zabilježiti emotivne trenutke sa svojim ljubimcima, da bi tu uspomenu sačuvali za cijeli život.

Klijenti često odabiru Istru za filmove sa svojim četveronožnim prijateljima, pa je tako, kaže, jedna obitelj nedavno došla iz Njemačke u Vodnjan samo da bi film bio snimljen na našoj obali.

gdet

(Foto: Sascha DJURANIC)

Djuranic je prije tri godine dao otkaz na svom poslu, gdje je radio kao majstor varilac, i potpuno se posvetio snimanju i izradi kratkih filmova. Tijekom epidemije koronavirusa pohađao je internetsku filmsku školu za profesionalne snimatelje pasa. Prije četiri mjeseca proširio je posao, sada snima i svadbe u Njemačkoj i Hrvatskoj, a upita je, kaže, bilo čak iz Portugala.

- Iako je snimanje svadbi profitabilnije, moje srce je ipak usmjereno na filmove o psima, kaže nam Djuranic, velik ljubitelj životinja.

Stalno je ulagao u najnoviju snimateljsku opremu, pa tako uz visokokvalitetne kamere, zadnjih godina često koristi i dron. Za dobre lokacije snimanja ponekad prijeđe i 300 kilometara automobilom, a razne želje klijenata izazov su s kojim se rado hvata u koštac. Jednom je, priča nam, snimao film s pasminom Cane Corso za klijenta koji je velik ljubitelj vikinga i serije "Game of Thrones". Mjesto radnje bio je napušten dvorac u Essenu, a film u kojem dominiraju mistična atmosfera i sivi tonovi, ispao je prava poslastica s kojom je naručitelj bio i više nego zadovoljan. Ističe da je jedini snimatelj u Njemačkoj koji se bavi psima, zbog čega su o njemu pisali brojni njemački mediji.

- Mnogo je fotografa koji su fokusirani na fotografiranje pasa, no nitko se ovako kvalitetno ne posvećuje snimanju videa, zaključuje Djuranic.

Video pogledajte OVDJE.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter