MEĐUNARODNI TJEDAN SESTINSTVA

Pulskoj bolnici nedostaje stotinjak medicinskih sestara

| Autor: Borka PETROVIĆ
ilustracija

ilustracija


Od 10. do 13. svibnja obilježava se Međunarodni tjedan sestrinstva. Stoga je i istarska podružnica Hrvatske komore medicinskih sestara i ove godine odlučila obilježiti tjedan sestrinstva kroz nekoliko događanja. Tako je za petak 10. svibnja planirano večernje druženje medicinskih sestara i tehničara u Circolu uz prigodan domjenak. U subotu, 11. svibnja u jutarnjim satima na gradskoj tržnici održat će se javnozdravstvena akcija na kojoj će se građanstvo educirati o prevenciji zdravlja, ranom otkrivanju raznih bolesti, pravilnoj prehrani. Učenici Medicinske škole mjerit će zainteresiranima krvni tlak te razinu šećera u kapilarnoj krvi dok će razred budućih fizioterapeuta provoditi fizičku aktivnost to jest vježbati sa zainteresiranim građanima, uz poruku da redovna tjelovježba može spriječiti pojavu raznih kroničnih obljenja kao što su na primjer kardiovaskularne bolesti. U ponedjeljak 13. svibnja održat će se stručni sastanak za sve medicinske sestre i tehničare u Circolu.

Hrvatska se trenutno bori sa sve većim nedostatkom medicinskih sestara i tehničara na svim razinama zdravstvene zaštite. Slična situacija je i u našoj županiji pa tako trenutno Općoj bolnici Pula nedostaje 80 do 100 medicinskih sestara.

Inače, Međunarodni dan medicinskih sestara obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter