PANDEMIJA

PULSKI MODUS OPERANDI PROVEO ISTRAŽIVANJE O UTJECAJU KORONAVIRUSA NA SVAKODNEVNI ŽIVOT: Istrani zadovoljni radom županijskog Stožera Civilne zaštite. Dinu Kozlevcu ocjena 8,6!

| Autor: Chiara BILIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Utjecaj pandemije, promijenjena svakodnevica i u potpuno neizvjesna budućnost zabrinuli su više od polovice ispitanih, 65 posto, koliko ih se smatra umjereno ili ozbiljno zabrinuto. Među njima najveći broj čine osobe iznad 55 godina starosti te stanovnici s područja južne i sjeverne Istre

Istrijani i Istrijanke su više zabrinuti zbog ekonomskih, nego zdravstvenih posljedica krize uzrokovane koronavirusom. Njih 76 posto se o novostima širenja i utjecaja zaraze informira putem televizije, preko 60 posto smatra da se u Istri poštuju sve preventivne mjere ograničenja, a većina je zadovoljna i s reakcijom lokalne vlasti na ovu izvanrednu situaciju. Rezultati su to istraživanja o utjecaju koronavirusa na svakodnevni život i navike stanovništva u Istri, koje je proveo pulski centar za istraživanje tržišta i javnog mnijenja Modus Operandi. Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 3. do 10. travnja, metodom online anketiranja, i to na 843 punoljetnih građana i građanki Istarske županije. Iz te su tvrtke rezultate istraživanja našem listu prepustili besplatno, kao njihov doprinos borbe protiv koronavirusa. Utjecaj pandemije, promijenjena svakodnevica i u potpuno neizvjesna budućnost zabrinuli su više od polovice ispitanih, 65 posto, koliko ih se smatra umjereno ili ozbiljno zabrinuto. Među njima najveći broj čine osobe iznad 55 godina starosti te stanovnici s područja južne i sjeverne Istre. Ako se u obzir uzme spol ispitanika, osjećaj zabrinutosti puno više muči žene, nego muškarce. Omjer je 70 naprema 50 posto. Recimo i da deset posto stanovništva uopće nije zabrinuto.

Učestale najave stručnjaka da će koronavirus uzrokovati najveću ekonomsku krizu od Velike depresije, ali i svjedočenja o ugroženim i izgubljenim radnim mjestima, kao i o potpuno uništenoj turističkoj predsezoni, zasigurno su utjecale na razloge zabrinutosti. Tako je čak 47 posto građana, gotovo polovica, zabrinuto upravo zbog ekonomskih posljedica koronavirusa, što je šest posto više od onih koji se brinu o zdravstvenim konzekvencama. Ovdje, opet, postoji razlika između ispitanih muškaraca i žena. Dok muškarce više brine ekonomija, ženama brigu zadaju posljedice koje bi koronavirus mogao imati na zdravlje.

Valjda ovdje napomenuti da je postotak stanovništva kojeg tište potencijalne ekonomske posljedice jednak postotku ispitanih osoba u statusu stalno zaposlenog radnika. U istraživanju se njih 13 posto izjasnilo kao poduzetnik, freelancer ili samozaposlen. Isto toliko je i zaposlenih na određeno vrijeme.

Prema ovom istraživanju razloga za veselje svakako ima lokalna vlast. Stanovništvo je njihovim dosadašnjim postupcima, čini se, itekako zadovoljno. Naime, većina ispitanika, 88 i pol posto, smatra reakciju gradskih i općinskih institucija potpuno ili sasvim adekvatnom. Za potpuno adekvatno se opredijelilo njih 32, a sasvim adekvatno čak 57 posto. Djelovanje lokalne politike i institucija sasvim i potpuno neprimjerenim ocjenjuje tek četiri posto Istrijana.

Ako je suditi po ovim podacima, svojim radom i načinom na koji je percipiran u javnosti zadovoljan može biti i Stožer civilne zaštite Istarske županije. Prosječna ocjena aktivnosti tog tijela u rješavanju izvanrednih situacija na skali od 1 do 10 iznosi visokih 8,6. Od svih ispitanih, čak 42 posto Stožer na čelu s Dinom Kozlevcem ocjenjuje s desetkom, a tek jedan posto s jedinicom.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter