DIZAJNERICA, KUHARICA, MAJKA…

Puljanka Zvjezdana Vukić radila je u Infobipu i Sondi, a onda je postala kuharica. Danas ima vlastiti biznis i poručuje: "MAMA SAM 2,5-GODIŠNJIH BLIZANACA. AKO JA IMAM VREMENA, E ONDA ĆE GA SVI NAĆI"

Nakon završenog fakulteta grafičkog dizajna u Zagrebu zaposlila se u marketingu Infobipa. No, ubrzo nakon toga otišla je u Sondu, najjaču dizajnersku i marketinšku tvrtku u Istri. Tamo su joj se smiješile sjajna budućnost i stalna plaća, ali je 2015. prešla s 20-godišnjacima u kuhinju kao mlađi kuhar. Istovremeno, uz prekvalifikaciju za kuhara, nastupila je na Masterchefu

| Autor: Lara BAGAR
Zvjezdana Vukić (Snimio Milivoj Mijošek)

Zvjezdana Vukić (Snimio Milivoj Mijošek)


"Ja sam ti baš kao neka posvuduša. Ne izgleda tako, ali kada pogledan unatrag mojih 15 godina, gdje sam bila, što sam radila i promijenila već treće zanimanje, ispada tako", započinje priču Zvjezdana Vukić, dizajnerica, kuharica, majka dvioipolgodišnjih blizanaca i tko zna, sudeći prema njezinom putu, što još u budućnosti.

Vesela, zarazna glasa i iste takve energije, ova 35-godišnja Puljanka s rovinjskom adresom interesantna je iz razloga što beskompromisno slijedi svoje strasti i poručuje da je sve moguće.

Udružila je svoje strasti, dizajn, marketing i kuhanje, te otvorila jedinstvenu online marketinšku agenciju za ljude u gastro industriji. Spojila je nespojivo - virtualno oglašavanje i gastronomiju koja je realna, taktilna. No, i ne čudi za jednu milenijalku. A ona je najbolji primjer svoje generacije.

Naime, nije tajna da su milenijalci najznatiželjnija generacija do sada. Sociolozi koji se njima bave kažu da ih ta osobina potiče da budu bolji, kako u privatnom tako i u poslovnom svijetu. Zanimljivo je da je to zadnja generacija djece koja je odrasla u doba prije interneta, a u isto vrijeme je iskoristila njihovu punu moć za svoj osobni razvoj. Ne smijemo ni zaboraviti podatak da milenijalce nazivaju "ja" generacijom te da je kod njih jako izražen osjećaj individualnosti. A Zvjezdana je upravo to - jaka individualka čija poslovna priča potvrđuje sve navedeno.

Nakon završenog fakulteta grafičkog dizajna u Zagrebu zapošljava se u marketingu Infobipa. No, ubrzo nakon toga odlazi u Sondu, najjaču dizajnersku i marketinšku tvrtku u Istri.

"Stvarno volim dizajn. Tek sam sada kada sam krenula u poduzetničke vode shvatila u čemu je bio problem u prvotnom dizajnu, a to je raditi za nekoga. Problem je bio pomiriti svoje želje i želje klijenata. Mislila sam da je problem u dizajnu kojeg sam smatrala premarketinški orijentiranim. Teško mi je bilo zadovoljavati druge i tip sam osobe koja voli biti vođa i uvijek prirodno upadnem u poziciju voditelja. Jako sam organizirana i to volim, to mi paše, stoga i volim tu ulogu u kojoj uživam sada, u direktnom kontaktu s klijentom, a ne preko šefa. No, iako sam se i u Sondi stvarno upoznala i saživjela s grafičkim dizajnom, jedan je dio mene bio neispunjen i nesretan" prisjeća se.

Otišla je iz Sonde, najboljeg studija u Istri i top deset u Hrvatskoj, gdje joj se smiješila sjajna budućnost, stalna plaća i stalno zaposlenje, te 2015. prešla s 20-godišnjacima u kuhinju kao mlađi kuhar. Istovremeno, uz prekvalifikaciju za kuhara, prijavila se i bila natjecateljica u kulinarskom showu Masterchef Hrvatska.

"Oduvijek sam imala afiniteta prema javnom nastupu i glumi, ali znala sam da će ovo biti jedno sasvim drugo iskustvo. Vrlo sam emotivna i nećkala sam se. Govorili su mi "šta greš tamo da te kritikaju". Moja se mama križala i ponavljala "Zvjezdana, pa kako ćeš ti to". No ja sam baš u tome vidjela svoj izazov - ako preživim da me netko 'oblati' pred tisućama gledatelja, onda valjda mogu podnijeti i taj stres u kuhinji. Uostalom, što je najgore što se može dogoditi? OK, neće im se svidjeti ono što kuhaš, dobit ćeš neke ružne komentare, pustiti koju suzu i možda ćeš shvatiti na brzinu da ovo nije pravi put za tebe. No, ja sam time željela sebi pokazati je li moje kuhanje nešto od čega mogu živjeti, ili da samo kuham doma u kužini. I prošlo je dobro. Došla sam peta, iznad svih svojih očekivanja. Bilo je to savršeno iskustvo koje ne bih ponovila".

Nameće se pitanje zašto, kad je bilo savršeno.

"Dva si mjeseca sam bez partnera, roditelja, prijatelja. Snimaš po cijele dane. Pa kuhaš, čekaš da te ocijene. Teško je jer kuhaš iz dana u dan, stalno želiš nešto novo. Bilo je stresno. Preživjela sam da me kritiziraju pred velikim auditorijem, ali ipak, to me jako dobro pripremilo za profesionalnu kuhinju. Dokazala sam sebi da mogu", priča o prijelomnom trenutku, kada je iz glamuroznog dizajnerskog svijeta prešla u kuhinju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter