SAZNAJEMO

PO UZORU NA FIRENCU I LISABON: Cijeli kat pulske tržnice trebao bi postati jedan golemi restoran

| Autor: Borka PETROVIĆ
(Snimila: Borka Petrović)

(Snimila: Borka Petrović)


Mića butiga, pašta Marija, talijanski sirevi i riža, domaći maslac i sir… Sve se to, ne tako davno, moglo pronaći i kupiti na katu središnje pulske tržnice. No, epidemija korone i manjak ljudi gotovo su zatvorili taj dio možda najljepše secesijske građevine u Puli. Da nema prodajnog mjesta obiteljske sirane "Koršovica", koja ovdje uz zatvorene kafiće još uvijek radi, slobodno bi gornji kat mogli zatvoriti, priznaje nam iskreno Renato Perc, direktor Tržnice. 

Osim Koršovice, stalno je otvoren i ugostiteljski objekt "Furia" koji radi, no narudžbe trenutno primaju telefonski i dostavljaju jela od svježe ribe s markata i morskih plodova te tako pokušavaju preživjeti ovo "novo normalno" vrijeme. 

- Tužan sam, moram priznati. Prije dvije godine svi su poslovni prostori na katu, njih 24, bili popunjeni, ljude smo vratili na kat tržnice i sve je bilo super. No, zatvoreni kafići u zgradi i općenito manjak ljudi u gradu uzeli su svoj danak i trenutno je na katu u funkciji, uz zatvorene kafiće, samo jedan poslovni prostor, navodi nam Perc, dodajući da interes za najmom trenutno, nažalost, ne postoji. 

Nada se da će skoro popuštanje mjera i otvaranje kafića ipak ponovno dovesti ljude u centar grada, a onda će sve polako živnuti. 

- Svi dobro znaju da su većina naših kupaca zapravo penzići. Došli bi ovdje na kavu, družili se i onda kupili nešto za ručak. No, otkako su zatvoreni kafići, na katu nema nikoga, jasan je Perc, kojeg je jučer oduševila vijest da će se od ponedjeljka ipak otvoriti terase kafića, a onda živnuti i cijela tržnica. "Mi smo spremni, zidovi poslovnih prostora su pomični i mogu se, po želji najmoprimca, preraditi u veće ili manje prostore. Bitno je da netko krene s najmom i počne raditi jer će se onda ljudi ponovno početi vraćati na kat", siguran je direktor. 

Kako doznajemo, ima velike planove za kat tržnice. Taj prostor želi pretvoriti u sustav malih restorana, njih 30-ak, u kojima bi se pripremala domaća, istarska tradicijska hrana s proizvodima sa zelene tržnice i ribarnice.

- Moja je ideja napraviti u Puli, po uzoru na tržnicu u Firenci i Lisabonu, objekt čiji bi cijeli kat zapravo bio jedan veliki restoran, odnosno sustav malih restorana. U našoj edukacijskoj kuhinji kuhar bi turistima pokazivao pripremu jela, koja bi se potom degustirala, a uokolo bi radili mali restorani u kojima bi se jela uzimala na tacnama i konzumirala po visokim stolovima u sredini. Idejni projekt već imamo, a sada pokušavamo iznaći za to novac preko fondova EU-a, priča nam Perc. 

Nažalost, ova je epidemija ideju stopirala jer je, kako navodi, prvi korak za njezinu realizaciju klimatizacija prostora na katu tržnice. 

- Da je sve išlo po planu, sada bi se već ugrađivala klimatizacija, a iduće godine išlo u realizaciju projekta. Nažalost, zbog korone ove ćemo godine tek pokrivati minuse, a o velikom projektu početi razmišljati tek dogodine, navodi Perc, koji ima jasnu viziju kako bi kat tržnice trebao izgledati i kako bi svi od toga mogli profitirati. 

Smatra da bi ovakav koncept rada bez problema funkcionirao osam do devet mjeseci u godini, a osim turista, od proljeća do jeseni ovdje bi na marende dolazili i domaći. "Tipično, lokalno, jela sa svježim namirnicama s tržnice, sve bi živnulo", uvjeren je Perc. 

Primjer kako bi sve to moglo izgledati zapravo je edukacijska kuhinja KEY Q+ Gastro Punkt, otvorena nedavno na katu tržnice, novcem iz europskog projekta, a koja je zamišljena kao mjesto za organizaciju kulinarskih radionica. Ideju, koja je u startu zaživjela, prekinula je korona, no prije toga ovdje su održane radionice kuhanja AZZRI-ja, kuhali su chefovi Skoko i Perić, održavale su se radionice LAG-a južne Istre. Upravo je u tijeku doškolovanje za slastičare i kuhare koje provodi Pučko otvoreno učilište iz Pule, a održavale su se i radionice za kuharice pulskih vrtića. Edukacijsko se kuhanje, navodi direktor Tržnice, ovdje ne naplaćuje i kuhinja je otvorena svima. 

- Polako se život vraća i u ovu kuhinju. Evo, danas nam kuhari Damjan Bistričić iz restorana "Amfiteatar" i pizzajol Emin Mrkaljević iz labinske pizzerije "Pineta" rade cijeli meni s pizzama, pokazuje nam Perc. 

Kako nam je pojasnio Bistričić, za predjelo su pripremali pizzu od tijesta s kurkumom, mozzarelom, cherry rajčicama i svježom bazilikom, za glavno je jelo poslužena pizza s integralnim brašnom s nadjevom od očada i koromačem zapečenim na maslinovom ulju uz dodatak malvazije i svježe naribanih tikvica, dok je za desert pripremljena pizza sa skutom, orasima, suhim šljivama i umakom od čokolade i kave. 

Lako je, zapravo, zamisliti da bi se život i mirisi iz ove kuhinje u budućnosti mogli preliti i na okolne prostore u kojima će, ponovno, moći uživati brojni turisti ali i naši ljudi, ljubitelji dobre domaće hrane.       

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter