OPĆA BOLNICA PULA

PACIJENTI IZ ISTRE KOJI IMAJU PROBLEMA SA ŠTITNJAČOM radi terapije jodom više neće morati putovati u Rijeku

| Autor: Duška PALIBRK
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Što se tiče štitnjače, u Puli od laboratorijskih pretraga ne rade još jedino pretrage za slobodan T3 hormon i antitijela na TSH receptore. Od lipnja prošle godine pulski "nuklearci" rade i scintigrafiju miokarda, zajedno s kolegama internistima, a pulska bolnica lani je zaposlila i medicinsku fizičarku koja se brine da uređaji budu ispravni, a doze zračenja za pacijente najoptimalnije

 

Pacijenti iz Istre koji imaju problema sa štitnjačom, u pulskoj će Općoj bolnici, na Odjelu za nuklearnu medicinu, osim kompletne dijagnostike, ultrazvuka, scintigrafije i citološke punkcije štitnjače kao do sada, uskoro moći i na terapiju jodom-131, zbog čega sada moraju putovati do Rijeke. Jod-131 pacijent popije u obliku kapsule, a terapiju moraju provoditi specijalisti nuklearne medicine u suradnji s medicinskim fizičarom kojeg od lani ima i pulska bolnica. Dea Dundara Debeljuh, Istrijanka koja je radila u Zavodu za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a u Rijeci, vratila se u Pulu i zaposlila na Odjelu za radiološku dijagnostiku. S Rijekom je ostala u vezi s 20 posto radne satnice, čime i dalje spaja ove dvije ustanove.

Dr. Tamara Višković Fadel, voditeljica Odjela za nuklearnu medicinu u pulskoj bolnici, kaže da, što se tiče štitnjače, u Puli od laboratorijskih pretraga ne rade još jedino pretrage za slobodan T3 hormon i antitijela na TSH receptore. Osim ultrazvuka i scintigrafije štitnjače, pulski "nuklearci" obavljaju i scintigrafije paratireoidnih žlijezdi, žlijezdi slinovnica, bubrega, srca, jetre, skeleta, sentinel limfnih čvorova kod karcinoma dojke i melanoma. Pritom se koriste takozvani radiofarmaci, što je spoj radioaktivnih izvora i određenih kemijskih tvari - farmaka, koji su izvor ionizirajućeg zračenja i unose se u tijelo pacijenta intravenozno. Gama kamera detektira gama zračenje nastalo raspadom unesenih radiofarmaka, a time se dobiva slikovni prikaz nakupljanja radiofarmaka u organu ili dijelu tijela.

Ta se snimanja obavljaju novim SPECT/CT-om, koji je na pulsku nuklearnu medicinu stigao u siječnju prošle godine. Osim adaptirane matične zgrade, u sklopu opremanja nove bolnice Odjel je dobio i sve nove medicinske uređaje. Novi ultrazvučni aparat stigao je prije godinu i pol dana, a lani u lipnju nabavljen je i novi bicikl-ergometar.

- SPECT/CT hibridni je uređaj koji objedinjuje dvoglavu gama kameru i dvoslojni CT. Dotadašnja dvoglava gama kamera je rashodovana radi tehničkih nedostataka. SPECT označava mogućnost da se te dvije glave gama kamere okreću oko pacijenta koji leži na stolu i time se dobiva trodimenzionalna slika. Nakon toga može se napraviti i CT, koji se radi zbog točne lokalizacije i informacije o nakupljanju radiofarmaka, o čemu odlučuje liječnik. Sada nam je puno lakše odrediti gdje se neka promjena nalazi i možemo s većom sigurnošću odrediti, posebno na snimkama skeleta kod onkoloških bolesnika, je li riječ o metastazi, degenerativnoj promjeni ili nekoj drugoj patologiji. Taj nam je uređaj važan kod onkoloških pacijenata i radi procjene učinka terapije i praćenja bolesti, pojašnjava dr. Višković Fadel.

Kako su to većinom onkološki, hitni pacijenti, za scintigrafiju skeleta, kao ni za ostale scintigrafske pretrage nema liste čekanja. Od lipnja prošle godine pulski "nuklearci" rade i SPECT/CT miokarda, zajedno s kolegama internistima. Imaju napredan softverski sustav i specijalizirane kolimatore koji poboljšavaju dijagnostičku informaciju, ali i smanjuju vrijeme snimanja i dozu danog radiofarmaka. Pulska bolnica jedna je od rijetkih u Hrvatskoj koja ima te posebne kolimatore - osim KBC-a Zagreb, prije mjesec dana dobio ih je i KBC Sestre milosrdnice.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter