SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE 

Kreću prijave za novi redovni preddiplomski studij računarstva. Vodit će ga MLADI ZNANSTVENICI IZ ISTRE

(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Prvi je to sveučilišni studij iz područja tehničkih znanosti na pulskom Sveučilištu. Dosad smo imali stručni studij proizvodnog strojarstva na kojem iduće akademske godine upisujemo četvrtu generaciju polaznika, kaže pročelnik Odjela za tehničke studije prof. dr. sc. Bernard Franković

 

Od početka veljače otvorene su prijave za upis na preddiplomske sveučilišne studije u sljedećoj akademskoj godini. Na web stranici Središnjeg prijavnog ureda (www.postani-student.hr) Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi 37 studijskih programa, a među njima je i Računarstvo, novi redovni preddiplomski sveučilišni studij otvoren pri Odjelu za tehničke studije. Kako je za ovaj program dopusnica Ministarstva znanosti i obrazovanja stigla lani tek u studenom, kad su prošli svi upisni rokovi, ovog ljeta upisuju prvu generaciju polaznika.

Termine upisa tek treba definirati Središnji prijavni ured, a upisne kvote znat će se u travnju.

- Osim novih studija u području naših tradicionalnih, društvenih i humanističkih znanosti, otvaramo studije i u STEM području, u prirodnim, tehničkim i biomedicinskim znanostima, u skladu sa zahtjevima tržišta rada. Za nove studente pripremamo i nove suvremeno opremljene paviljone studentskog doma, koji su pred početkom izgradnje, a određeni studiji preselit će se u zgradu Mornaričke bolnice čim to bude moguće. U tom novom prostoru opremit ćemo nove predavaonice i informatičke kabinete, kaže prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju prof. dr. sc. Nevenka Tatković.

Široka primjena

Pulsko Računarstvo, pojašnjava pročelnik Odjela za tehničke studije prof. dr. sc. Bernard Franković, okrenuto je primjeni u elektrotehnici, brodogradnji i strojarstvu, a nakon završenih šest semestara stječe se zvanje sveučilišnog prvostupnika inženjera računarstva. Upisuju 45 studenata uz potporu Ministarstva, pet stranaca (iz zemalja izvan EU-a) te 30 izvanrednih studenata. Uvjet za upis je završena četverogodišnja srednja škola, a traži se osnovna razina iz hrvatskog jezika i književnosti, matematike i stranog jezika.

- Prvi je to sveučilišni studij iz područja tehničkih znanosti na pulskom Sveučilištu. Dosad smo imali stručni studij proizvodnog strojarstva na kojem iduće akademske godine upisujemo četvrtu generaciju polaznika. Prva generacija od 20-ak studenata strojarstva već je preuzela teme za svoje završne radove, a po završetku steći će zvanje stručnog prvostupnika inženjera proizvodnog strojarstva. Već pripremamo elaborat i za preddiplomski studij strojarstva na sveučilišnoj razini, koji im otvara i mogućnost upisa diplomskog studija. U završnoj je fazi i elaborat za računarstvo na diplomskoj razini, pred kojim je složena procedura, pa računamo da ćemo biti spremni kad prva generacija studenata završi prve tri godine, kaže pročelnik Franković.

Pomoćnica pročelnika za nastavu doc. dr. sc. Nicoletta Saulig pojašnjava da je preddiplomski studij računarstva u Puli osmišljen tako da otvara mogućnost nastavka obrazovanja na diplomskim studijima koji su perspektivni za studente, a to su programsko inženjerstvo i obrada informacija.

 (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of