Jutros su otvorene terase kafića i restorana (Snimio Milivoj Mijošek)
Od danas su na snazi nove epidemiološke mjere po kojima se nakon više mjeseci napokon otvaraju terase kafića - a iako su iz Stožera najprije poručili da glazbe neće biti, naknadno je javljeno da će ona ipak biti dopuštena uz uvjet da ne bude preglasna.
Budući da takav uvjet nije specifično određen glasnoćom dopuštene glazbe u decibelima, čini se da će vlasnici lokala sami određivati što je to glasna, a što tiha muzika.
- Glazba će morati biti tiha, decidirano će načelnik istarskog Stožera civilne zaštite, dodajući da će o tome najviše računa morati voditi ugostitelji.
- Još ćemo razgovarati s njima kako će provoditi i kontrolirati tu mjeru. Inspekcije će ići u obilaske, no apeliramo na vlasnike da to sami kontroliraju i vjerujemo da će se toga pridržavati. Pozivam i ljude da se kontroliraju i vode računa o mjerama.
Kao što vidimo, stanje svuda oko nas nije dobro, pa ne bi bilo dobro da za dva tjedna donosimo mjere zatvaranja zato što se ne pridržavamo mjera i, recimo, guramo trideset ljudi tamo gdje bi ih trebalo biti deset. U lokalima će vrijediti neke mjere koje su bile na snazi i prije zatvaranje u studenom - stolovi će biti na distanci od tri metra, u lokal će se moći ući samo zbog odlaska u toalet, a pritom će se morati nositi maskica, poručio je Kozlevac koji smatra da će s popuštanjem mjera Istru u narednom periodu posjetiti i ljudi iz ostatka Hrvatske.
- Očekujemo da će se otvoriti gradski restorani i oni koji imaju stalne goste. Vidjet ćemo hoće li zbog popuštanja mjera u Istru stići i vikendaši, naročito iz Rijeke i Zagreba. Sada će moći raditi i OPG-ovi i agroturizmi koji u pravilu imaju terase, veli načelnik istarskog Stožera.
O sportašima u zatvorenim prostorima, pogotovo onima koji se bave borilačkim sportom, ali i o nedoumicama u sferi kulture, gdje se još ne zna hoće li bendovi moći održavati probe, Kozlevac nije htio špekulirati. Točne informacije će, poručio je, dobiti tokom današnjeg dana.
U jučerašnjem smo obilasku Pule zabilježili kako teku posljednje pripreme pred otvaranje.
Dok neki vlasnici još razmišljaju hoće li uopće otvoriti vrata svojih lokala, caffe bar Stella će svoje prve goste dočekati na obnovljenoj terasi. Vlasnik Stelle Igor Prhat poručio nam je da je još lani planirao obnovu ali je pandemija zaustavila radove. Novi su lockdown u Stelli su ipak iskoristili za renoviranje, a na novoj terasi od danas će, uz pridržavanje mjera, moći sjediti 40-ak ljudi.
Premda caffe bar Rustico na Giardima nema prostranu terasu koja može ugostiti veliki broj ljudi, vlasnik Robert Andreja ipak pozdravlja popuštanje mjera.
- Ne očekujemo ništa spektakularno po pitanju broja ljudi, no u svakom slučaju je ovo pozitivan iskorak. Smatram da će ljudima ipak biti lijepo opet doći u grad i popiti kavu, Pula će živnuti. Bit ćemo fer i korektni po pitanju glasnoće i decibela, kao što smo uvijek i bili, poručio je Andreja.
Marcella Marjanovića, jednog od dvojice vlasnika Lattiere na Verudi, zatekli smo u posljednjim pripremama prije otvaranja.
- Jedva čekamo ponovo otvorenje, kao i svi. Još malo renoviramo, pripremamo, brusimo stolove. Kad otvorimo, na terasi ćemo imati desetak stolova, a ponuda će biti više-manje ista kao i do sada. Nije bilo lako dok smo bili zatvoreni, no srećom imamo super najmodavku. Tokom prvog lockdowna nam uopće nije naplaćivala najam. U međuvremenu je prestala raditi, a za posljednja tri mjeseca nam je svejedno spustila cijenu. Za nov lokal kao naš to puno znači, poručio je Marjanović.