ODLUKA JE NA VJEROVNICIMA

Novi vlasnici propale Uljanik Strojogradnje koji su kupili i nestalih 850 tona čelika traže da ih se primjereno obešteti. IZNOS JE MILIJUNSKI!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek/Ilustracija)

(Snimio Milivoj Mijošek/Ilustracija)


Tvrtke Trgometal iz Žminja i Plazma tehnika iz Galižane koje su u sklopu stečajnog postupka kupile pokretnu imovinu nekadašnje Uljanikove Strojogradnje te sredinom svibnja zajednički uplatile 12,875 milijuna kuna, ostale su bez 850 tona čelika koje su trebale biti dio imovine koju su kupile. Umjesto 978, našli su samo 134 tone.

Stoga su stečajnoj sutkinji Tijani Licul još 15. lipnja uputili podnesak kojim su se očitovali na uočenu razliku u količini limova koji su bili predmet prodaje i one koju su zatekli u trenutku primopredaje, te predložili da im se šteta nadoknadi u visini tržišne vrijednosti nedostajućih limova koja je u tom trenutku procjene iznosila 1,131 milijun kuna.

Međutim, ovih dana uputili su drugi prijedlog u kojem odustaju od zahtjeva da im se kompenzira puna tržišna vrijednost nedostajućeg čelika, već traže samo da im se izvrši povrat onog dijela njihova novca kojim je plaćena ta imovina.

"Iako je tržišna cijena predmetom materijala (limova) na današnji dan višestruko viša od procijenjene, te i kupci trpe štetu koja je realno veća od procijenjene, u cilju mirnog rješenja spora predlažemo da se kupcima izvrši povrat uplaćenog iznosa na ime nedostajućih pokretnina, odnosno 568.904 kune plus PDV", stoji u podnesku koji je na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Pazinu objavljen 15. srpnja. O ovom će zahtjevu Trgometala i Plazma tehnike odlučivati vjerovnici društva, a prijedlog je da se točka uvrsti na dnevni red Skupštine zakazane za 30. srpnja.

Podsjetimo da ovo nije prvi incident vezan uz ovu stečajnu masu, a za razliku od ovog "manjka", prvi se odnosio na "višak" koji je otkriven prilikom kupnje pokretne imovine Društva. Naime, kako je u procjeni te imovine učinjena pogreška, odnosno u nju su uvršteni dijelovi brodskog motora koji se nisu smjeli naći u prodaji, nakon očitovanja sudskog vještaka sutkinja Trgovačkog suda u Pazinu Tijana Licul donijela je odluku da se oni isključe iz predmeta prodaje, te da se shodno tome kupcima vrati preplaćenih 1,281 milijuna kuna.

Ako vjerovnici prihvate zahtjev Trgometala i Plazma tehnike da im se vrati i novac koji su, kako smatraju, uplatili za nepostojeće limove, stečajna masa ostat će kraća za dodatnih 568 tisuća kuna što znači da će umjesto 10,3 milijuna kuna, koliko je uplata po ponudi iznosila kad se od nje "očisti" PDV, u stečajnoj masi od ove prodaje na koncu ostati 8,451 milijun kuna. Naravno, uz uvjet da je ovo posljednja uočena greška.

VIŠE O OVOJ TEMI PROČITAJTE OVDJE:

https://www.glasistre.hr/pula/kupci-opreme-i-strojeva-uljanik-strojogradnje-u-stecaju-platili-nesto-cega-nema-iz-hala-u-arsenalu-nestalo-850-tona-limova-734642

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter