VODNJAN

NEMA ODMORA ZA MASLINARE: Vrijeme za zaštitu od paunovog oka


Za maslinare nema odmora i u narednom razdoblju treba obaviti zaštitu i gnojidbu maslina. Vrijeme je da se poduzme zaštita od paunovog oka i to u nasadima gdje je bolest izraženija. Iz vodnjanske poljoprivredne udruge Agroturist preporučaju masline od te bolesti zaštiti sredstvom pod nazivom Stroby WG, dok sredstvo Nativo 75 WG treba čuvati za travanj kad je porast bolesti jači. Tamo gdje je nasad nezaražen ili manje zaražen koriste se sredstva na bazi bakra (Cuprablau-Z, Neoram WG, Nordox 75 WG), dozvoljeni i za ekološku poljoprivredu.

U nasadima gdje je primijećen napad štitastih uši tretman se obavlja bijelim uljem, dozvoljenim i u ekološkoj proizvodnji (ne miješati sa Stroby WG), a u nasadima gdje su pojedine biljke zaražene rakom može se koristiti sredstvo Ekstrasol (ne miješati s Cuprablau-Z, Neoram WG, Nordox 75 WG).

Za gnojidbu iz vodnjanskog Agroturista preporučuju mineralna sredstva NPK 7:20:30, PK 20:30, Perfosfato triplo P2O5 46%, zatim organomineralna Fertiplus 4:3:7 60OM, Biogrena, Plantella Organic te Euronature P26 B dozvoljen u ekološkoj proizvodnji. (Z. S.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter