PULSKA OKUPLJALIŠTA

Nakon karantene i neizvjesnosti polako se vraćamo starim dobrim navikama: Kava na Bunarini već od ponedjeljka, A NA LJETOVANJE NA FRATARSKI OD SREDINE LIPNJA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Otvaranjem ugostiteljskih objekata vraćamo se polako druženjima, no određena socijalna distanca još je uvijek obavezna. Na Bunarini to neće biti prevelik problem jer praktički 90 posto objekta čine terase i otvoreni prostor, uz mogućnost širenja na "ljetne terase", prema hangarima jedriličarskog kluba koji će se u slučaju potrebe također staviti u funkciju, kaže Vjekoslav Jozanović, direktor tvrtke Fratarski

Pandemija koronavirusa dubok je pečat utisnula u gotovo sve sfere našega života pa se tako na gotovo puna dva mjeseca rad morao "zalediti" i na omiljenim mjestima za druženje i zabavu. Takvu sudbinu moralo je, naravno, prihvatiti i jedno od omiljenih okupljališta Puljana - lučica Bunarina, no ovih dana ovdje sve ponovno pršti od energije i priprema za povratak uobičajenim aktivnostima.

Puno upitnika

- Epidemija koronavirusa i mjere koje su poduzete kako bi se spriječilo njezino širenje značajno su promijenile uobičajenu dinamiku života i proljetnih aktivnosti na Bunarini. Ugostiteljski objekt u lučici praktički puna dva mjeseca nije bio otvoren, a zbog situacije malo kasnimo i s pripremama za ljetnu sezonu na Fatarskom otoku. No, i to je krenulo od ponedjeljka, na Fratarskom se sad intenzivno radi i ukoliko sve bude u redu s epidemiološkom situacijom, planiramo prve goste primiti negdje između 19. i 26. lipnja. Ovdje na Bunarini, kao što vidite, pripreme su u punom zamahu i svi zaista s nestrpljenjem iščekujemo ponedjeljak kada bismo trebali ponovno primiti goste, doznajemo od Vjekoslava Jozanovića, direktora tvrtke Fratarski koja upravlja caffe barom u lučici i otokom Veruda.

Ponedjeljak se nestrpljivo iščekuje, međutim, još uvijek je puno nepoznanica o tome koji se sve točno uvjeti moraju ispuniti kad se kafić ponovno otvori.

- Upute zasad još uvijek nisu precizno definirane, tako da načelno znamo što i kako bi sve trebalo izgledati, no ipak čekamo da nam ovih dana to bude objašnjeno detaljnije, kaže Jozanović.

Jedan od glavnih motiva dolaska na Bunarinu je druženje, no to je jedna od onih aktivnosti za koje je u prvoj fazi koronakrize bila čvrsto pritisnuta kočnica. Otvaranjem ugostiteljskih objekata vraćamo se polako druženjima, no određena socijalna distanca zasad je još uvijek preporučena, a u ovakvim prostorima i obavezna. Na Bunarini, kaže Jozanović, to neće biti prevelik problem jer njihova sreća je ta da praktički 90 posto objekta čine terase i otvoreni prostor, uz mogućnost širenja na "ljetne terase" prema hangarima jedriličarskog kluba koji će se u slučaju potrebe također staviti u funkciju.

- Sigurno je da će se na terasama smanjiti kapacitet gostiju, no sve je to prostor na koji se možemo širiti u slučaju da bude potrebe, kaže direktor.

Rad nedjeljom

Još jedna od nedoumica s kojom se kreće u novu "normalnu" stvarnost je pitanje reguliranja rada nedjeljom - ne zna se odnosi li se mjera nacionalnog Stožera o neradnoj nedjelji samo na trgovce ili i na ugostitelje.

- Nama vikendi donose većinu posla i ukoliko bi nam se na jedan od ta dva dana zabranio rad, ostali bismo praktički bez polovice te naše "špice". Ugostitelje bi ta neradna nedjelja pogodila puno više nego trgovce, a pogotovo nakon što su dva mjeseca morali držati zatvorena vrata svojih objekata pa se nadam da će ugostiteljstvo ipak biti izuzeto od primjene ove mjere, kaže naš sugovornik.

Kuhinja na Bunarini, koja je prema planu trebala krenuti s radom 1. travnja, još će neko vrijeme ostati zatvorena, odnosno od ponedjeljka će se na Bunarini moći popiti kava i piće, dok će se na pizzu, srdelice ili lignje morati pričekati dok se detaljnije ne definiraju uvjeti za usluživanje hrane. Jozanović se nada da će se to dogoditi do kraja svibnja. Što se tiče sezone na Fratarskom, za razliku od većine turističkih lokacija na Poluotoku, ovdje ne ovisi o otvaranju granica i eventualnom dolasku stranih gostiju jer je taj otok već godinama unatrag omiljeno ljetno odmaralište Puljana.

Domaći gosti

- Premda domaći gosti u ukupnom broju nama čine između 85 i 90 posto, ne znam uopće što ove godine možemo očekivati. Velik broj ljudi zbog ove situacije bio je prinuđen iskoristiti godišnji odmor koji su planirali provesti kod nas u ljetnim mjesecima. S druge strane, jedan dio naših gostiju boravio je na otoku jer su ljeti krpali obiteljski proračun iznajmljivanjem svojih stanova turistima, te je pitanje što će ovog ljeta biti s njima. Naravno da ćemo mi biti spremni za dolazak svih koji požele ovo ljeto provesti s nama, a imamo tu sreću da na otoku imamo puno prostora da njihov boravak bude organiziran uz sigurnu udaljenost i sve ostale mjere zaštite koje definiraju epidemiolozi, zaključuje Vjekoslav Jozanović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater