OBILJE NA GRADSKOJ TRŽNICI

Nakon božićne trpeze, čeka nas drugo poluvrijeme: Puljanima cijela penzija otišla na špežu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
M. V. I.

M. V. I.


Imam četiri unuka, nisam računala koliko sam potrošila. Jednu mirovinu sigurno. Evo, sad sam podigla preostali dio. Novac samo ide, kaže jedna Puljanka * Proteklih blagdana rastrošili su se i domaći i turisti, posebno Slovenci i Srbi koji ovdje imaju vikendicu ili rodbinu

 

Trpeza je proteklih dana pucala pod težinom pečenki, Puljani su, posve neskromno, uživali u obilju i sad je vrijeme da se na meniju nađe zelenjava. Tržnica u centru grada jučer je bila krcata zdravim povrćem, brokulom, cikorijom, porilukom i kupusnjačama koje je potrebno obilato konzumirati da bi se sva zapečena mast izbacila iz organizma.

Promet je dva dana uoči Božića bio odličan, a ni sad nije loš, pohvalila nam se jedna prodavačica. Prije blagdana kupovale su se tone krumpira, gomila salate, potom blitva i kelj koji su se servirali uz ribu na Badnjak, pa maceti za krepku juhu koja je bila na božićnom meniju. Iako se čini da se situacija lagano smirila, to je tek privid, i tek slijedi zahuktavanje za drugu veliku feštu, doček Nove godine.

Novac samo ide

- Ide sve pomalo. Nitko ništa ne govori, ali kukaju da nemaju para, kaže Robi Peruško te odmah domeće: "Ali, ljudi moraju jesti." Zato se za njegovim bankom smjenjuju mušterije: špinat je planuo, kupuje se poriluk od kojeg se može pripremiti fina juha.

- Za Božić su bolje išle salate, kelj i blitva, a sad ćemo vidjeti što će ići, kaže Peruško.

        Proteklih blagdana rastrošili su se i domaći i turisti, posebno Slovenci i Srbi koji ovdje imaju vikendicu ili rodbinu, ali i Nijemci, kojih je bilo nešto manje, kaže nam jedna prodavačica. Bilo je nešto i dalekoistočnih turista, ali njih kupovina ne zanima. Samo slikaju pametnim telefonima i projure pored banaka.

Mandarine, naranče i limuni idu kao halva. Na štandu s neretvanskim mandarinama kupuju se unaprijed napunjene vrećice. Četiri kile 20 kuna. Dobro idu i suhe smokve. Pedeset kuna kilo.

Kupuje se i med. Primjećujemo jednu ženu kako uzima med od vrijeska koji se rijetko viđa. Odličan je, kaže. U ponudi je jednako rijedak med od bršljana. Žena kaže da povrće ima u vlastitom vrtu, a koliko je potrošila za blagdane, ne može se sjetiti. Ili ne želi. Međutim, tek slijedi drugo poluvrijeme.

- Imam četiri unuka, nisam računala koliko sam potrošila. Jednu mirovinu sigurno. Evo, sad sam podigla preostali dio. Novac samo ide. Druga Puljanka kaže da je dosta racionalna te da nije potrošila puno. A to je nešto manje od tisuću kuna. Sutra će, kaže, pripremiti blitvu s krumpirom i meso na lešo.

        Milenko Pejović uvijek kupuje kod iste prodavačice. Hvali je na sav glas. Pristaje na fotografiranje.

- E sad kad imam fotku, izjava je obavezna, lagano priprijetim.

- Kupujem kod ove gospođe, svaki put ima "strašnu" blitvu i radič. Supruga ništa ne zna kuhati, pa kuham ja, šali se. Kad je već novinarka tu, red je da se i pohvali. Vadi fotografije i pokazuje psa "kojeg je dotero s Cipra". Otkud sad Cipar, pobogu!?

Otkud sad Cipar?

- Dao sam ženi dvije hiljade eura za dva mjeseca na Cipru, tamo joj živi sestra, kaže. Dao bi joj on i pet hiljada za pet mjeseci, ali to nije za novine. I onda doznajemo da je prethodnog bišona pregazio auto pa je nabavio drugog. Njegovu fotografiju uvijek nosi u novčaniku. Penzija je mala, 300 eura, a ruke čvornate, pune žuljeva. Od ribarenja. A onda na red dolaze sinovi, snahe i tako u pet minuta doznajem sve o familiji. Jedan sin je krenuo na fakultet a drugi otvorio pizzeriju Ferrovia o kojoj sam svojedobno napisala veliku reportažu.

- Kakav je samo članak napisala Vermezovićka!, uzdahnuo je Pejović.

- Pa to sam ja, odvraćam.

- A to ste Vi!, iznenađen je. Sad situacija izgleda kao da se poznajemo deset godina. Ali, ne stignemo toliko pričati jer će reportaži isteći rok trajanja. Žurim u redakciju. Usput bilježim cijene. Kupus šest kuna, cuke 10, salata 16, špinat i poriluk 14. Ima i lisičarki i crnih truba. Kotarica 20 kuna. Sad samo treba imati volje i to zdravlje s banka pretvoriti u ukusno jelo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter