Zvjezdan STRAHINJA
Sunčano jutro probudilo je u petak nadu Puljanima da se meteorološke prilike mijenjaju i da je gotovo s dugim kišnim razdobljima, barem za predstojeći vikend. No, optimizam je bio kratkog daha - već iza 9 sati opet se otvorilo nebo, onako kao da kiša nije mjesecima padala. Dovoljno da u kratko vrijeme rastjera i ono malo kupaca pod natopljenim tendama tržnice na Verudi.
- A što da ti kažemo? Dugo nije bilo kiše, evo vidiš da je sve suho, kažu Verudeži skloni sarkazmu, dok ih s poda vrebaju lokve, a iznad glava im curi voda što se nemilosrdno slijeva s krovova štandova.
Vremena za ćakule
- Ma, nevjerojatno da i danas pada! Na njivama je grozno. Trune nam povrće, a blata ima do guše. Jedva uspijevamo nešto pobrati da bi došli prodati na tržnicu. Vidite da je i prodavača malo, a kupaca ionako nema. Jednostavno nema ovdje više ljudi, kaže nam Ljubica Šepuka.
Posla nema ili ga ima slabo pa se trgovci okupljaju u grupice da bi prekratili vrijeme u ćakuli. Bezobrazno se ubacujemo u kružoke da čujemo jadikovke poljoprivrednika.
- Tuga i žalost. Verdura nam trune, bacamo je, a i što god da donesemo za prodaju, nemamo to kome prodati. Ljudi su se iselili, Pula je mrtav grad. Ne misliš tako? Snimaj onda ovu gužvu, vidiš kakva je navala, kaže nam u šali, ali pak s velikom dozom gorčine Željka Mutapčić iz OPG-a Zohil.
- Ma, manji je problem kiša, a više potražnja za našim proizvodima. Nema ljudi, ali ne samo ovdje na Verudi, nego i drugdje. Čujem da je i na tržnici u gradu katastrofa. Svake godine je sve gore i gore, pitanje je tko će opstati. Ne znam gdje su nestali kupci, kaže nam Valter Antončić sa susjednog štanda koji glasi na OPG njegove supruge Sanje.
Pad prometa, kažu nam, osjetan je u posljednjih godinu dana. Loša se gospodarska situacija u gradu, tvrde, itekako odražava na kupovnu moć građana. Nekada su Puležani, pričaju trgovci, bili skloni kupovanju domaćeg povrća na tržnici, a sada se tržnice klone.
Cerada kao ruglo
- Itekako se osjeti otkako je propao Uljanik. Ovdje je od tada sigurno 30, 40 posto manje prometa. Nije to samo Uljanik, zatvorile su se i druge firme, zatvorio se Benetton… A ti su ljudi, koji su ostali bez posla, dolazili tu kupovati. Kako se oni snalaze i što jedu, ne znam. Vjerojatno smrznutu i gotovu hranu, kaže Antončić.
Prodavačima skrećemo pažnju na to da, kad se spominje ponuda na Verudi, često se čuju komentari da je povrće i voće skuplje nego na tržnici u centru grada. No, Antončić kaže da su cijene približno jednake, da je sva razlika u kuni ili dvije. Jučer smo na Verudi razgovarali s proizvođačima, a OPG-ovci kažu da sami formiraju cijenu, oni imaju drugačiju računicu od prekupaca.
- Tu su cijene od stola do stola manje-više iste. Nije problem u nama i u cijenama, nego u neimaštini. Nema se para. Da li ljudi kupuju po trgovačkim centrima? To ja ne znam, tamo baš i ne zalazim. Ali tamo sigurno ne mogu naći ono što mi prodajemo ovdje, kaže Antončić.
- Mi imamo blitvu po 10, 12 kuna za kilogram, a čujem od kupaca koji dođu iz grada da je dolje po 20 kuna. O čemu onda pričamo, uzvraća Mutapčić na pitanje o razlici u cijenama.