istarski župan

MILETIĆ O VUKOVARU: ISTRA JE PRIHVATILA OKO 40 TISUĆA PROGNANIH I MNOGI SU OSTALI TU ŽIVJETI

Prisjetimo se i dolaska broda "Slavija" u Pulu, koji je s pravom nazvan "Brod spasa" jer je u naš najveći grad doveo oko tri i pol tisuće prognanika iz opkoljenog Dubrovnika. Istra je prihvatom prognanika iz ratom zahvaćenih dijelova Hrvatske, a kasnije i prihvatom izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, pokazala svoju solidarnost i veliko srce u pružanju pomoći mnogim obiteljima

(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)


Vukovar i Škabrnja su mjesta posebnog domovinskog pijeteta zbog svoje važne i povijesne uloge u uspostavi samostalne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske. Na današnji dan, kada obilježavamo 30. godišnjicu vukovarske tragedije i odajemo počast herojskom gradu i tamošnjem stanovništvu, stradalima i nestalima te svim hrvatskim braniteljima, iznova se prisjećamo na mračnu prošlost i veliku žrtvu, koji nikad ne smiju biti zaboravljeni. Prilika je to i da podsjetimo na ulogu Istre u Domovinskom ratu.

Iako, na svu sreću, ratnih sukoba na Poluotoku prije tri desetljeća nije bilo, Istra je dala svoj velik doprinos, u odazivu na ratišta diljem Hrvatske, a posebno u prihvaćanju izbjeglica i prognanika.

Želim posebno istaknuti da je odaziv na mobilizaciju u Istri bio veći od 90 posto te je bio najviši u Hrvatskoj.

Istarske su postrojbe, 119. i 154. brigada Hrvatske vojske, veći dio svog ratnog puta provele na ličkom ratištu, a svoje su borbene zadatke obavljale profesionalno, bez ijedne mrlje i dale svoj doprinos pobjedi Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Njihov je ratni put uistinu na ponos svim građanima Istarske županije.

Agresija na Hrvatsku '91. godine izazvala je najveću izbjegličku i humanitarnu krizu na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Prognanici i izbjeglice su u Istru počeli dolaziti odmah po izbijanju Domovinskog rata, da bi ih početkom 1992. bilo oko 30 tisuća, a koncem 1993. godine oko 40 tisuća.

Prisjetimo se i dolaska broda "Slavija" u Pulu, koji je s pravom nazvan "Brod spasa" jer je u naš najveći grad doveo oko tri i pol tisuće prognanika iz opkoljenog Dubrovnika. Istra je prihvatom prognanika iz ratom zahvaćenih dijelova Hrvatske, a kasnije i prihvatom izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, pokazala svoju solidarnost i veliko srce u pružanju pomoći mnogim obiteljima.

Nemali dio njih je ovdje ostao i trajno živjeti te Istru danas smatra svojim domom. I u tom slučaju došle su do izražaja naša istarska solidarnost, otvorenost i miroljubivost, vrijednosti koje u ovim krajevima živimo i visoko vrednujemo.

Da je Istra u srcu Vukovara i obratno, simbolički pokazuju i naše ulice - Vukovarska u Puli i Istarska u Vukovaru, a posebno mi je drago što je Istarska županija sudjelovala u obnovi ove potonje, isto kao što su zahvaljujući istarskim donatorima kroz Fond obnove Istarske županije prikupljena sredstva za obnovu Osnovne škole Antuna Bauera u Vukovaru. Istarska županija se donacijom uključila i u konzerviranje i prenamjenu Vodotornja u Memorijalno spomen-obilježje Vodotoranj Vukovar.

Neka povijest uistinu bude učiteljicom života sadašnjim i budućim generacijama kako se neprijateljstva i sukobi nikad više ne bi ponovili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter