IN MEMORIAM

Ljiljana Vojnić (10. travnja 1944. - 26. ožujka 2021.): Pola života dala je za stvaranje Kluba Gea i pomoć ženama oboljelima od raka

| Autor: Glas Istre
Ljiljana Vojnić (Arhiva Glasa Istre)

Ljiljana Vojnić (Arhiva Glasa Istre)


Ljiljana Vojnić, počasna predsjednica Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea, stvorila je ovu udrugu i pola života dala za stvaranje Kluba koji više od dva desetljeća pruža podršku ženama oboljelima od raka. Umrla je dan uoči Dana narcisa. Slučajnost ili simbolika koja pokazuje koliko je misija pomaganja ženama oboljelima od raka dojke bila dio nje same. Punih 20 godina predvodila je javnozdravstvene akcije Dan narcisa i Dan ružičaste vrpce koje su među građanima širile kulturu brige o zdravlju i važnosti preventivnih pregleda.

Klub žena Gea osnovan je 1997. i četiri godine djelovao je u sklopu Lige protiv raka Pula, a u lipnju 2001. postao samostalna udruga. Ljiljana Vojnić imala je viziju osnovati mjesto gdje će žene oboljele i liječene od karcinoma dojke i njihove obitelji moći dobiti psihosocijalnu i savjetodavnu stručnu pomoć te postoperativnu rehabilitaciju. Otvaranje Kluba bio je trnovit i težak posao.

Grad je ustupio prostor, koji je Ljiljana uz pomoć donatora potpuno opremila te je okupila liječnike i druge stručnjake koji su joj pomogli osmisliti programe pomoći oboljelim i liječenim ženama. Uspjela je pronaći dobročinitelje i iznaći sredstva za kupnju aparata za limfnu drenažu ruke i nogu, nabaviti dva profesionalna stola za masažu te osigurati sredstva za edukaciju fizioterapeutkinja koje će limfnu drenažu provoditi po posebnoj metodi, upravo za liječene od karcinoma dojke.

Uz svoj redovan posao i obitelj, velik dio svog slobodnog vremena posvetila je dobročiniteljstvu i humanitarnom radu. I sama je prošla bolest tako da je znala prepoznati potrebe oboljelih žena te se nesebično dala u stvaranje uvjeta da Grad Pula ima udrugu koja pruža besplatnu podršku oboljelima, nedostupnu unutar postojećeg zdravstvenog sustava. Nikad nije odustajala od svoje misije usprkos teškim godinama i nedostatku novca za rad udruge. Njezin nesebičan rad, ljubav prema čovjeku, bolesniku, donio je veliku dobrobit, ne samo za žene oboljele od raka dojke nego za cijeli grad. Građani Pule ali i šire mogu biti zahvalni i ponosni što je žena ovakve volje, entuzijazma i velikog srca djelovala u njihovoj sredini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter