Radionice se održavaju od 15. listopada do 28. studenog, prvu će voditi chef Jeffrey Vela, a ove godine prvi se put predstavljaju najmlađi Michelinov kuhar Deni Srdoč, slastičarka Petra Jelenić te Norvežani Daniel Rosvold i Robeet Elias Rydland
U Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom Brijegu u utorak, 15. listopada u 9 sati počinje prva u jesenskom ciklusu kulinarskih radionica, na koje se dosad prijavilo više od 150 polaznika, a očekuje ih se još s obzirom da su prijave otvorene sve do završetka ciklusa 28. studenog. Radionice organizira Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI), uz pomoć IŽ-a, OKIŽ-a i Županijske gospodarske komore, a prvu će voditi chef Jeffrey Vela, u svijetu gastronomije i kulinarstva poznat kao dizajner hrane koji koristi lokalne namirnice u kreiranju inovativnih jela. Radionice su na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavili direktor AZRRI-ja Igor Merlić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije (OKIŽ) Robert Momić, njegov zamjenik Andi Vitasović, tajnik Eros Sorić te Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva u AZRRI-ju.
Radionice su objedinjene pod nazivom Key Q - ključ kvalitete istarske gastronomije, koje je u protekle četiri godine, otkako se održavaju, prošlo oko tisuću kuhara. Merlić je podsjetio da se provode već petu godinu u suradnji s Istarskom županijom i OKIŽ-om, a namjera je približiti autohtonu kuhinju, ali i njenu moderniju verziju, hotelskom i ugostiteljskom sektoru, restoraterima, ali i građanima. Na taj se način želi potaknuti razvoj autohtonih proizvoda, odnosno pasmina, poput boškarina, koji je bio na rubu izumiranja, a sad u Istri postoji više od dvije tisuće grla. Također se želi sačuvati istarski tovar, ovca, ali i koza koja je također na rubu opstanka.
Istarska mozzarella
- Jedini smo primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Naglasak je na valorizaciji lokalnog proizvoda, čime se otvara mogućnost poljoprivrednicima da žive od svog rada. Radionice se dobro popunjavanju, a bude li velikog interesa, ponovit ćemo ih, rekao je Šuran. Najavio je nova imena među voditeljima radionica: osim Vele, bit će tu najmlađi Michelinov kuhar Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana koji će održati radionicu 29. listopada. Prvi će put 14. studenog svoje kreativne slastice predstaviti Petra Jelenić, vlasnica zagrebačke slastičarnice Mak na konac. Nastupaju i dvojica kuhara iz Norveške, Daniel Rosvold i Robeet Elias Rydland koji će 21. listopada pokazati kako unijeti norveške kulinarske ideje u pripremu jadranske ribe i mesa istarskog goveda. Među starim predavačima su Robert Perić koji će se 17. listopada pozabaviti istarskom mozzarellom u modernoj gastronomiji, a 24. listopada predstavit će šest inovativnih deserata od istarske skute. Također će 21. studenog govoriti o istarskom crvenom češnjaku kao novom brendu i njegovim višestrukim mogućnostima korištenja u tradicionalnoj i modernoj kuhinji.
David Skoko će prikazati način pripreme švoja i plave ribe. Fabrizio Vežnaver iz restorana Pergola i sommelier Filip Savić predstavit će se 11. studenog. Zanimljivo je da je najprodavanije jelo u Istri, prema Šuranovim riječima, pizza. Zato će se 27. i 28. studenog održati radionica na kojoj će picajoli iz Napulja prikazati na koji način i od kojih vrsta brašna pripremiti lagano tijesto i kojim ga lokalnim sezonskim namirnicama nadjenuti.
- Istraživanje govori da su avanturizam i gastronomija treći motiv dolaska gostiju u Istru. Gosti žele kušati domaće, autohtono, čime se mi ponosimo, i to je dovoljan razlog za ove radionice. Pretendiramo postati bio regija, uz bok gastronomskim regijama poput Toscane i Baskije, rekao je Merlić.
Detaljne informacije dostupne su na službenoj web stranici AZRRI-ja i Facebook stranici Edukacijskog gastronomskog centra Istre.