SVJETSKI DAN SRCA I DAN HODANJA

KARDIOVASKULARNE BOLESTI VODEĆI UZROK SMRTNOSTI I INVALIDITETA U ISTRI: Grad Pula, kineziolozi i Zavod za javno zdravstvo u velikoj akciji

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Ciljana skupna kojima su usmjerene ove aktivnosti je radno aktivna populacija srednje životne dobi, koji imaju viška kilograma, hipertenziju i uglavnom imaju sjedalački način života

U nedjelju 30. rujna u 10.30 sati s Trga kralja Tomislava kreće organizirano pješačenje stazom "Vjeverica" u dužini od 3,5 kilometara koja se proteže šetalištem Lungomare. Početak je to niza aktivnosti, a upravo je nedjelja odabrana kako bi se simbolično spojilo obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana hodanja. O tome su na prigodnoj konferenciji za novinare danas govorili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović, zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koordinatorica javnozdravstvenih aktivnosti ZZJZ-a dr. Olga Dabović Rac te Jasna Vekić ispred Udruge kineziologa.

Centar za kronične nezarazne bolesti

Dr. Stojanović je pritom iznio poražavajuće statističke podatke o kardiovaskularnim bolestima zbog kojih su, kako je rekao, ciljano i spojili Svjetski dan srca i dan hodanja, jer jedno utječe na drugo.

- Kardiovaskularne bolesti bile su javnozdravstveni prioritet u Planu za zdravlje 2013. - 2016., a ubačene su i u novi Plan za zdravlje 2017.-2020. pod kronične nezarazne bolesti. Otuda i proizlaze sve naše aktivnosti, od savjetovališta za prehranu do akcije hodanja, a i sama planirana dogradnja zgrade Zavoda imat će u konačnici za cilj uređenje Centra za kronične nezarazne bolesti, naveo je dr. Stojanović.

Iznio je i podatke prema kojima su kardiovaskularne bolesti zaslužne za najveći broj smrti kako u Istri tako i u cijeloj državi, te da su najveći uzročnik invaliditeta.

- U 2017. godini od bolesti cirkulatornog sustava umrlo je 1.186 osoba, što znači da gotovo 50 svih umrlih u Istarskoj županiji umire zbog kardiovaskularnih bolesti. Preciznije, dvije trećine umire zbog ishemične bolesti srca, a 20 posto zbog cerebrovaskularnih bolesti. Dakle, da rezimiram, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta, ali i vodeći uzrok hospitalizacija u pulskoj Općoj bolnici. Uzimajući u obzir i veliki broj bolničkih dana zbog tih bolesti, vidljiva je opterećenost bolničkog sustava upravo zbog pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Opterećuju i primarnu zdravstvenu zaštitu gdje su na trećem mjestu po uzroku dolaska pacijenata u ambulante, odmah iza bolesti respiratornog i mišićno-koštanog sustav. Upravo stoga naš je zadatak rasteretiti zdravstveni sustav, jer kardiovaskularne bolesti iziskuju veliki trošak liječenja, ali i umanjuju kvalitetu života oboljelih, rekao je dr. Stojanović te još jednom naglasio da njihove aktivnosti idu upravo u smjeru prevencije i to od najranije dobi, gdje su usmjereni na pravilnu prehranu, do savjetovališta za prehranu, preventivnih aktivnosti hodanja i radionica za prestanak pušenja.

Sportska oprema na stazi "Vjeverica"

- Zajedno sa Zavodom partnerski smo ušli u projekt i kandidirali se na fondove Europske unije odakle smo i dobili sredstva da se uredi jedna od 13 pulskih pješačkih staza. Mi smo se odlučili za ovu "Vjerevica" po Lungomareu, koja će se opremiti sportskom opremom, a onda smo konkurirali i s drugim projektom pod nazivom "Đir po Puli", kada će se pješačiti i po fortifikacijama, a koji je također usmjeren na promociju zdravlja i prevenciju bolesti, ali bi on trebao zaživjeti negdje u proljeće i bit će još vremena pričati o tome, rekla je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Govoreći konkretno o nedjeljnom pješačenju, istaknula je da je to dobar način da se privuku rekreativci, osobe koje samostalno pješače, jer im se ovaj put nudi i stručni suport, s obzirom da su sportaši ipak okupljeni i organizirani kroz svoje sportske klubove.

- Želja nam je privući individualce, obitelji, djecu, osobe s kućnim ljubimcima, i stoga ih pozivam da nam se pridruže u pješačenju kako bi počeli stvarati dobre navike. Mi osmišljavamo projekte, ali u partnerstvu s građanima koji bi ih trebali realizirati razmišljajući prvenstveno o svom zdravlju, rekla je Puh Belci i pozvala građane da se odazovu u što većem broju.

Dr. Dabović Rac istaknula je da se kronične bolesti mogu prevenirati - pravilnom prehranom, tjelesnom aktivnošću i prestankom pušenja - jer te bolesti ne nastaju preko noći, kao što se i navike ne mogu promijeniti preko noći, ali je vikend, kaže, odličan za početak uvođenja novih, dobrih navika.

- Našim radom stvaramo uvjete da motiviramo ljude da počnu razmišljati o svom zdravlju i da ih potaknemo na zdrave navike. Izazov je privući upravo ljude koji se ne bave redovno tjelesnom aktivnošću. Upravo svojim primjerom nastojat ćemo ih potaknuti. Važno je pritom sveobuhvatno djelovanje u prevenciji, a to se može samo timski, iako je poslije svaki čovjek odgovoran za svoje zdravlje, istaknula je dr. Dabović Rac.

Akciji će se pridružiti i učenici Medicinske škole, kao i brojni zdravstveni djelatnici.

Pješačenje svake nedjelje do kraja godine

U ime Udruge kineziologa Jasna Vekić je naglasila da će nedjeljno pješačenje biti prvo u nizu, a potom će se pješačiti još 14 puta, svake nedjelje do kraja godine.

- Osim ove nedjelje kada krećemo s Trga kralja Tomislava, kretat ćemo nedjeljom u 10.30 sati iza Doma zdravlja na Verudi i ići stazom "Vjeverica" koja je i označena, a u pratnji će biti kineziolozi. Da ne bude dosadno uvijek ići po istoj stazi, pobrinut ćemo se uvođenjem vježbi. To je naša uloga da ljude naučimo da se bave tjelesnom aktivnošću, a hodanje je najjednostavnija od njih, dostupna svima. Na početku i na kraju pješačenja ćemo se istegnuti i naučiti ljude kako da se i sami pripreme za tjelesne napore. Pri hodu ići ćemo svima prihvatljivim tempom tako da nema straha da će netko zaostati. Ciljana skupna nam je radno aktivna populacija srednje životne dobi, koji imaju viška kilograma, hipertenziju i uglavnom žive sjedalačkim načinom života, rekla je Vekić. (Sandra ZRINIĆ-TERLEVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter