POJAČANJE

KARDIOLOGINJA LUJZA GRUEVA   Makedonska dr. House na vrhuncu karijere napustila KBC u Skopju i došla raditi U PULSKU BOLNICU

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Kad sam odlazila iz KBC-a Skopje, sve su mi nudili samo da ostanem. Ništa nisam tražila, a oni su mi poručili: "Vidi, pa se vrati". Trenutno imam ugovor na godinu dana, no nadam se da ću ostati živjeti i raditi u Puli, kaže ova vrhunska liječnica

 

 Ugledna kardiologinja iz Skopja prof. dr. sc. Lujza Grueva, jedna od najvećih stručnjakinja i dijagnostičara u regiji i šire koju u Makedoniji zovu "makedonska doktorica House", odnedavno radi u pulskoj bolnici. Ova vrhunska liječnica koja zrači zaraznom pozitivnom energijom definitivno je novi as u rukavu uprave pulske bolnice koja intenzivno radi na privlačenju liječničkih kadrova i van granica Hrvatske.

Specijalist internist i subspecijalist kardilogije, dr. Grueva je nakon provedenih trideset godina profesionalnog rada u KBC Skopje gdje je vodila odjel i uživala status cijenjene profesorica na tamošnjem Medicinskom fakultetu, na vrhuncu karijere doslovno preko noći odlučila iz temelja promijeniti svoj privatni i profesionalni život. Klinički centar zamijenila je pulskom općom bolnicom i - nije joj žao!

 Odlučila probati

 Dapače, oduševljena je Istrom i Pulom u koju s zaljubila na prvi pogled, a otkriva nam da joj je Hrvatska oduvijek bila jedna od omiljenih zemalja u kojoj bi jednog dana voljela živjeti. Presudilo je more i čisti zrak, priznaje dr. Grueva koja više nije mogla podnijeti ogromno zagađenje zraka u Skopju i nesnosne gužve.

- Sve je počelo razgovorom s jednim liječnikom iz Makedonije koji već pet godina radi u dubrovačkoj bolnici. On se odlično snašao, a mene je zanimalo koji mi sve dokumenti trebaju ako se kojim slučajem odlučim preseliti i zaposliti u Hrvatskoj. Svu potrebnu dokumentaciju sam vrlo brzo riješila, a nedugo nakon toga sam u Skopju položila hrvatski jezik i to je bilo to. Pomislila sam zašto se ne bih javila i odlučila probati. Preko jednog prijatelja stupila sam u kontakt s ravnateljicom bolnice dr. Irenom Hrstić i već na prvom razgovoru sve se poklopilo. Ravnateljica me oduševila svojom energijom i pristupom i znala sam da je Pula moj izbor, kaže dr. Grueva, kojoj su posao nudili i na zagrebačkom Rebru, a ponude su stizale i iz Rijeke, Splita. - Kad su me s Rebra pitali zašto ne dođem kod njih, odgovorila sam: "Zato jer nemate more!", iskreno će dr. Grueva.

U Makedoniji su je prozvali dr. House, jer kao da ima "šesto čulo". Pacijente uvijek gleda kompleksno i u kompletu.

- No, to je vjerojatno i dio genetike jer pripadam četvrtoj generaciji liječnika u obitelji. Moj djed je bio prvi liječnik u Makedoniji, pokojni otac je bio liječnik. Tetke i brat su liječnici, moj unuk je plastični kirurg. Imam tri kćeri, a dvije su liječnice. Kao mala nisam se igrala s lutkama, već bi uzela špricu koju bi uštrcavala u jabuku pretvarajući se da sam doktorica. Liječnički poziv je dio mog života i odrastanja, Moj djed je uvijek govorio: "Živite za obraz i nikada nemojte ukaljati naše ime", kaže dr. Grueva koja je od prošlog mjeseca na raspolaganju istarskim pacijentima.

Najvažniji su joj neposrednost i komunikativnost s pacijentima, a smatra da je skromnost najveća vrlina.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum