AMBULANTA ZA BOL

Još stignete na predavanje na pulskom FET-u: Nove metode liječenja kronične boli u pulskoj bolnici

| Autor: Portal Glas Istre
Dr. Lada Kalagac Fabris (Dejan ŠTIFANIĆ)

Dr. Lada Kalagac Fabris (Dejan ŠTIFANIĆ)


Tehnike su to koje pomažu kod kronične boli u kralježnici, u velikim zglobovima kod kojih je farmakološki pristup došao do svog limita. Uspješnost nije stopostotna, ali većini pacijenata smanji se bolnost i omogući bolje funkcioniranje, kaže dr. Kalagac Fabris

Nove metode koje se primjenjuju u Ambulanti za liječenje kronične boli u pulskoj Općoj bolnici predstavit će danas od 19 sati u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" voditeljica Ambulante prim. dr. sc. Lada Kalagac Fabris, specijalistica anestezije i intenzivne medicine. Predavanje je otvoreno svim građanima, a prvenstveno je namijenjeno obiteljskim liječnicima i drugim specijalistima iz Istre na čiju se uputnicu i dolazi na terapiju protiv kronične boli.

Nakon operacije

- U programu interventnog liječenja boli koristimo epidurolizu, a postupak smo namijenili pacijentima koje nakon operacije na kralježnici muči zaostala ili novonastala bol, radi komplikacija ili postoperativnih ožiljaka. Interventno liječenje znači da doslovce djelujete na organizam, fizički, ne samo farmakološki ili nekim drugim fizikalnim metodama. Novost je transforaminalna epiduralna injekcija kojom dajemo lijek u područje između dva kralješka, zatim fasetna blokada kod artroze malih zglobova kralježnice, kod pacijenata koji imaju jutarnju zakočenost, teško se saginju i dižu iz sjedećeg položaja, a nemaju išijas. U male zglobove dajemo koktel lijekova. Medial branch block je za pacijente koji imaju diskogenu bol miješanu s početnom artrozom. Ovom metodom blokira se jedna mala grana korijena živca, objašnjava doktorica.

Ističe veliku pomoć rendgen inženjera i anestetičara budući da ove zahvate obavlja uz pomoć rendgen aparata, u operacijskoj sali, pod lokalnom anestezijom i pacijent unutar dva sata ide doma. Ambulanta za bol u staroj je zgradi ginekologije, a ove zahvate obavljaju samo subotom, zasad u Mornaričkoj bolnici gdje su operacijske sale. U novoj bolnici radit će to u sklopu dnevne bolnice i to čitavog tjedna.

Karcinomska bol

- Osim lumbalne kralježnice, liječimo bol i u vratnoj kralježnici, radimo blokade na velikim zglobovima, kukovima i koljenima, te blokade simpatičkog lanca u sklopu liječenja kronične karcinomske boli, kada je farmakološki pristup došao do svog limita. Uspješnost nije stopostotna, ali većini pacijenata smanji se bolnost i omogući bolje funkcioniranje, kaže dr. Kalagac Fabris.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter