ADVENT U PULI

IZ KUĆICA NA PULSKIM GIARDINIMA I DANTEOVOM TRGU MAME MIOMIRISI DOMAĆE KUŽINE, KOBASICA I SARMI: GURMANSKA DILEMA Burger ili teletina, pitanje je sad



Ovih predblagdanskih dana ima svega, samo treba dodati zrnce dobre volje, uputiti se u grad i za pošten omjer kvalitete i cijene pojesti nešto fino i toplo. Jer, kao što nam veli jedna mušterija, koja ovdje objeduje već treći put, kad bi joj svaki dan netko nudio ovako nešto fino za 25 do 30 kuna, više ne bi ni kuhala

Podne je, iz kućica na Korzu šire se miomirisi fine hrane: iz jednog kutka mame burgeri, preko puta mirisne receptore osvajaju kapuz i jota, u trećoj kućici na meniju su fritule, domaće meso i sir. Ovih predblagdanskih dana ima svega, samo treba dodati zrnce dobre volje i uputiti se u grad i za pošten omjer kvalitete i cijene, pojesti nešto fino i toplo. Jer, kao što nam veli jedna mušterija, koja ovdje objeduje već treći put, kad bi joj svaki dan netko nudio ovako nešto fino za 25 do 30 kuna, više ne bi ni kuhala.

Oko kućice na kojoj stoji natpis Kampanjola u vrijeme objeda tiskalo se desetak ljudi željnih dobre hrane i kapljice. Ovdje se, uz domaću špežu, nudi i bira z Savičente, ne craft jer to zvuči previše hoch, nego obična bira koju svako more pit, a koji su od ekološkog ječmenog slada i hmelja zmišali Darko Pekica i Dorian Siljan. Pekica još nudi domaću teletinu i sir škripavac, a Siljan povrće vlastitog obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva. Sve te sastojke znalački oblikuje u ukusna jela kuhar Petar Stojković iz gastro apartmana Istrain Culinarsa. Puljani su se, koliko smo uspjeli vidjeti, otimali za škripavi panin s umacima koji se nudio za prihvatljivih 15 kuna, no ništa manje ukusna nije bila ni vučena domaća teletina. Tražila se i domaća kobasica u biri, a hit su slatki njoki od batata. Recept nam otkriva Dorianova sestra Korina, koja se brine da na štandu sve štima: njoki su punjeni marmeladom od smokve, uvaljani u prezle i ribanu čokoladu. Poslužuju se u kremi od jogurta, slatkog vrhnja i korice naranče. Tko to proba, odmah se navuče, kaže Korina, što nam potvrđuje jedna gospođa koja je uživala u slatkoj porciji.

Ekološke namirnice

Petar otkriva tajnu vučene teletine: meso se kuha čak šest sati, nakon čega se trga rukama na sitne komade. Prije posluživanja se okrene na maslacu zajedno s crvenim kupusom. Doda se blagi umak od hrena i jogurta, sve se slaže u tostirano pecivo i dovršava BBQ umakom s reduciranom škurom birom.

Svi ovi fini recepti od ekoloških namirnica sinuli su im u momentu, imali su svježe juneće meso i odlučili su nešto načiniti da ne gre u led. Sve to može se zaliti svitlom i črnom Kampanjolom, a u ograničenoj ponudi od prikladnih novogodišnjih 2019 boca je i Ceranski ale. Za marendu još nude fritaju, kobasice u biri, a po najavi na društvenim mrežama imat će i burger s mesom pečenim isključivo na žaru.

Ljubitelji žlice mogu zasititi nepce u Istarskoj hiži u kojoj kuha Danijela Britvić iz istoimene konobe u Betigi. Ovdje za 25 kuna možete zagrijati gladan želudac odličnim kapuzom s domaćim kobasicama, kušati vruću jotu, fuže s raznim umacima. Sve se radi po domaću, starinski, a među specijalitetima gospođa Danijela i njezin sin Danijel izdvajaju četiri vrste kobasica: klasične, te one punjene srnetinom, veprom i sirom.

Nema do žlice

- Jota ide ko blesava, dela je mama, uvijek je vruća i friška, kaže Danijel. Bila je razgrabljena i prije našeg posjeta, što se nije svidjelo jednoj mušteriji koja se baš zaželjela nečeg tečnog i vrućeg na žlicu, u čemu se slažemo. Svaka čast sendvičima, ali nema do žlice. Jota stiže za deset minuta, mušterija nema vremena čekati pa na koncu kuša i uzima porciju odličnog kapuza na masti. Napokon stiže Danijela s punim loncima. Ravno iz Betige. Delamo i fuže sa šugom, i to se razgrabi, kaže. A jučer su se sretnici osladili šurlicama sa šugom od vijetnamskog praseta. Svaki dan na meniju je jedno tradicionalno jelo, tjestenina, maneštra s farom, ponekad i sarma.

Burger ko' kuća

Za razliku od Istarske hiže koja više privlači starije mušterije navikle na tradicionalan pjat, fine fast food Piantina u kućici preko puta nudi maksi burgere po popularnih 35 kuna. Jedan takav može nahraniti dva želuca. Kušamo Pepper Jack, s blago začinjenim umakom od papra. U ovu mega porciju ide 180 grama čistog junećeg mesa. Po recepturi kuhara i suvlasnika Marka Lukeža, u pecivo se prvo slaže list salate, pomidor, meso, cheddar sir, dimljena vratina okrenuta na žaru, potom karamelizirana kapula, eisberg salata i, na koncu, umak od papra. Burger je velik kao kuća, a u ustima se topi u hipu. Arome i sastojci se savršeno prožimaju, meso je meko, u sredini mrvicu ružičasto, baš kako treba. Ništa manje važno nije ni pecivo, koje je mekano i podatno. Piantina nudi i još dvije vrste burgera, I love Istria, s istarskim sirom i uljem od tartufa, te Smoker uz dodatak dimljenog sira i hrskave pancete. Imaju i kobasice i ombolo s kapuzom, varijantu kobasice u chiabatti s kapuzom. U kućici zatičemo suvlasnika Davora Aničića koji otkriva da je u ponudi posebno kuhano vino pripremljeno po talijanskoj recepturi, a uskoro će, po želji mušterija, imati i bijelo.

Podalje od šarenila na Giardinima, na Danteovom trgu, u pomalo skrivenoj kućici Old City Bara Ron Biteri zajedno s obitelji nudi još jedan savršeni burger čiju recepturu niti nakon višekratnog kamčenja ne uspijevamo doznati.

Dok kažeš sarma

- Ovo je naš recept, godinu dana smo na njemu radili, kaže Ron. Otkriva da u ovaj zasitni burger ide 150 do 180 grama junećeg mesa dobavljenog iz pulske mesnice Danči. Tajna je, doznajemo, u začinima koji se dodaju mesu. Za razliku od Piantininog rahlog, meso ovog burgera je kompaktno, zapečeno, korica je hrskava. U ovaj burger, uz debeli komad mesa, ide BBQ umak koji obitelj sama priprema, potom fini slatkasti umak od karameliziranog ljubičastog luka džemaste strukture, kiseli krastavac, pomidor, rokula i edamer.

- Bitno je ne žuriti, peći meso pomalo. Iznutra mora biti lagano rumeno, sočno, puno sokova, kaže Ron. S obzirom da ljudi najviše jedu burgere, Old City Bar nudi i vegetarijansku varijantu s odrescima od slanutka, a ljeti ih poslužuju na terasi uz dodatak krumpirića i umaka. Jedini u gradu za prihvatljivih 30 kuna konstantno nude i obilnu porciju sarme u sendviču: zapravo, riječ je o tri sarme prelivene vrhnjem u pecivu, inače kompliciranom jelu, za koje se moraju izdvojiti sati dragocjenog vremena. Ovako, dok kažeš sarma, toplo i ukusno jelo je na stolu.  

Iako su blagdani pred vratima, još je uvijek malo ljudi u gradu, teško ih je izmamiti: Ron misli da su tome kumovali Max City i klizalište koje je s Karoline preseljeno na Verudu. U Pulu i sad stižu turisti, no kad bi Ryanair rastegnuo avionske linije cijele godine, smatra naš domaćin, gostiju i živosti na pulskim ulicama i u ove studene dane bilo bi više. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Dejana ŠTIFANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter