EKSKLUZIVNO

DRUŠTVO ARHITEKATA ISTRE PROTIVI SE IZGRADNJI HOTELA I NOGOMETNOG IGRALIŠTA ZA NK ULJANIK NA VALKANAMA!

| Autor: Marcello ROSANDA
Valkane / Breda Bizjak / Emil Jurcan

Valkane / Breda Bizjak / Emil Jurcan


Na adresu Gradske palače danas je stigao dopis iz Društva arhitekata Istre kao mišljenje njihove radne skupine na temu II. Izmjena i dopuna UPU-a Lungomare u kojem se oni protive dodatnoj izgradnji turističkih sadržaja, konkretno hotela na Valkanama kojeg planira izgraditi poznati srpski tajkun Dragan Šolak. Također, sporan im je i najavljeni nogometni teren NK Uljanika.

Podsjetimo, početkom kolovoza prošle godine, nakon početnih trzavica i dilema, nova se vlast ipak konsolidirala po pitanju izgradnje novog pomoćnog terena za potrebe omladinskog pogona NK Uljanika i drugih pulskih nogometnih škola na sadašnjem zapuštenom igralištu na Valkanama koje je nekad služilo kao pomoćni teren "starog" Uljanika.

Naime, gradonačelnik Filip Zoričić tada je potvrdio da je procedura već započela i da kreću dogovori oko detalja, posebno financijskih. Također, rezolutna po tom pitanju bila je i Sanja Radolović iz SDP-a koja je najavila dovršetak planiranog projekta. Međutim, iz pulskog se Možemo! nisu nikada konkretno izjasnili oko tog projekta.

Naime, nakon što je "nogometnim brodograditeljima" oduzet pomoćni teren uslijed gradnje gradskog bazena, Grad Pula odlučio je, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom koji bi trebao osigurati travnjak, izgraditi potpuno novi teren i prateće svlačionice i tribine.

Međutim, u nacrtu prijedloga plana za javnu raspravu kojeg potpisuju renomirani pulski arhitekti Breda Bizjak i Emil Jurcan, gradskoj se vlasti jasno daje do znanje da se spomenuti teren tamo ne bi trebao graditi.

"Prijedlogom širenja nogometnog igrališta zadire se u strmi teren postojeće šume, što je neracionalno iz perspektive troškova gradnje i uređenja jer podrazumijeva velike izdatke za iskop terena u živoj stijeni, a osim samog igrališta bilo bi potrebno osigurati i pokos da bi se spriječio odron terena. Osim toga, prateći sadržaj igrališta smješten je neposredno uz skulpturu autora Gualtiera Moccenija, čime joj se oduzima potreban reprezentativan prostor, te se samim time degradira njezina umjetnička vrijednost", obrazlažu Bizjak i Jurcan.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD ČETVRTKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter