NE MOŽE!

IGRE PRIJESTOLJA U PULI: Uoči rasprave o njenom opozivu Dušica Radojčić na sve moguće načine pokušava zaustaviti projekt nogometnog igrališta za djecu na Valkanama

Država odjednom potražuje gradsko zemljište od 40.100 kvadrata pozivajući se na Zakon o šumama. Razlog zašto to do sada nije učinila, te zašto na tome inzistira baš sada, trenutno je nepoznat. Nije isključeno da su opetovani medijski, ali i politički pritisci određenih struktura, utjecali na potez odvjetništva da uoči javne gradske investicije na Valkanama pokrene taj proces. Sada, eto, Puli prijeti gubitak zemljišta u korist države

| Autor: Marcello ROSANDA
Nogometno igralište na Valkanama (Snimio Milivoj Mijošek)

Nogometno igralište na Valkanama (Snimio Milivoj Mijošek)


Sudeći po jučerašnjim navodima predsjednice pulskog Gradskog vijeća Dušice Radojčić o tome da na sljedećoj sjednici neće uvrstiti točke kojima bi se trebala pokrenuti gradnja nogometnog igrališta NK Uljanika na Valkanama, omladinski pogon tog kluba možda neće dobiti toliko očekivano igralište tako skoro. A možda i nikada.

Naime, sada država, odnosno Županijsko državno odvjetništvo u njeno ime, odjednom potražuje upravo to gradsko zemljište od 40.100 kvadrata pozivajući se na Zakon o šumama. Razlog zašto to do sada nije učinila, te zašto na tome inzistira baš sada, trenutno je nepoznat. Nije isključeno da su opetovani medijski, ali i politički pritisci određenih struktura, utjecali na potez odvjetništva da uoči javne gradske investicije na Valkanama pokrene taj proces. Sada, eto, Puli prijeti gubitak zemljišta u korist države.

Šuma u naravi?

Podsjetimo, početkom kolovoza prošle godine, nakon početnih trzavica, nova se vlast ipak konsolidirala po pitanju izgradnje novog pomoćnog terena za potrebe omladinskog pogona NK Uljanik i drugih pulskih nogometnih škola na sadašnjem zapuštenom igralištu na Valkanama, koje je nekad služilo kao pomoćni teren "starog" Uljanika. Jer, nakon što je "nogometnim brodograditeljima" oduzet pomoćni teren uslijed gradnje gradskog bazena, Grad Pula odlučio je, u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom koji bi trebao osigurati travnjak, na mjestu staroga izgraditi potpuno novi teren i prateće svlačionice i tribine minimalnih gabarita.

Foto

Kategorički za igralište - Filip Zoričić (Snimio Danilo Memedović)

Gradonačelnik Filip Zoričić više je puta potvrdio da je procedura već započela i da kreću dogovori oko detalja, posebno financijskih, te obećao da će igralište ugledati svijetlo dana sigurno. No, jedino se iz pulskog Možemo! nisu nikada konkretno izjasnili oko tog projekta, kazujući uglavnom da bi igralište trebalo graditi negdje drugdje, primjerice na Marsovom polju. Takvo mišljenje dijelilo je tek nekoliko arhitekata relativno sklonih njihovoj političkoj opciji. Sada pak vidimo da možemovci nisu jedini koji stoje na putu ovom projektu, budući da se u igru ubacila i država. Stoga iz ŽDO-a poručuju:

"Navedena nekretnina je u naravi, odnosno po kulturi, bila šuma na dan stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, 16. listopada 1990. godine, te je Republika Hrvatska vlasnica predmetne nekretnine temeljem navedenog zakona, pa je stoga neosnovan i nezakonit upis vlasništva Grada Pule. Ukoliko zahtjev za mirno rješenje spora ne bude prihvaćen ili o njemu ne bude odlučeno u roku od tri mjeseca, podnijet će se tužba protiv Grada Pule radi utvrđenja prava vlasništva".

Do provedbe referenduma

To je jedan od razloga zbog kojeg Radojčić na sljedećim sjednicama Vijeća neće uvrstiti te točke na dnevni red. Drugi razlog je političke naravi. Radojčić, naime, kaže da s usvajanjem 2. Izmjena UPU Lungomare (širenje igrališta, op.n.) treba pričekati do provedbe referenduma.

Usput treba reći da su i dodatne dvije odluke koje su predložene za usvajanje povezane s 2. Izmjenama UPU Lungomare, a koje se također neće naći na dnevnom redu iduće dvije sjednice. To su odluka o prijenosu prava vlasništva nad dijelom čestice na kojoj se nalazi nogometno igralište na Valkanama s Grada Pule na Pula sport, te davanje suglasnosti za kreditno zaduženje Pula sporta za izgradnju nogometnog igrališta na Valkanama u iznosu od 4,5 milijuna kuna.

Foto

Kategorički protiv igrališta na Valkanama - Dušica Radojčić (Snimio Dejan Štifanić)

"U obrazloženju odluke o prijenosu vlasništva, koja je dostavljena predsjednici GV, izostavljena je važna informacija da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli prije tri mjeseca zatražilo od Grada Pule da državi prizna pravo vlasništva upravo na toj čestici, pokrenuvši zahtjev za mirnim rješenjem spora. To je postupak čiji bi ishod mogao biti uknjižba prava vlasništva RH nad tim zemljištem", rekla je Dušica Radojčić i zaključila da se zbog svega toga postavlja pitanje opravdanosti ne samo prijenosa vlasništva u tim okolnostima, nego i dizanja kredita za izgradnju igrališta na zemljištu nad kojim će Grad možda izgubiti vlasništvo.

Međutim, iz Grada tvrde da od toga neće biti ništa.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter