OTVARAJU SE TRGOVINE

GLANCA SE SREDIŠTE GRADA. PRVOMAJSKA U PULI OŽIVJELA - ZA TURISTE. U centru nema dućana za stanare, samo suveniri i skupa roba koje za godinu dana neće biti

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

(Snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


"Svake sezone pojavljuju se nove trgovine koje se zatvaraju zimi. Prvomajska je oživjela za turiste. U centru nema dućana za stanare, tu su samo suveniri i skupa roba. Njih za godinu dana neće biti", kaže nam jedna Puljanka koju smo priupitali je li centar, točnije Prvomajska, živnula nakon što je ondje otvoreno nekoliko novih dućana s brendovima koji bi, kako su najavljivali u Gradu, trebali vratiti građane iz periferije u centar. Ulica je, doduše, živnula neovisno o tzv. multibrend trgovinama, koje neki kupci nazivaju nezgodnim izborom budući da u nizu robnih marki zapravo i nema prevelikog izbora.

Bačve slatkiša

U očekivanju turista poslovni prostori se glancaju, u stare se vraćaju prodavaonice slatkiša koji skupljaju prašinu u otvorenim bačvama. Otvaraju se mjenjačnice, sladoledarnice, štandovi sa šlapama i rekvizitima za plažu. Nekadašnja fotografska radnja pretvorena je u suvenirnicu. Prvomajska je dobila još jedan lokal brze hrane: na mjestu Fiorina otvoren je bistro u kojem se nude pite i pizza.

Gospođu iz Banjola zaskačemo na ulazu u dućan s ponudom jednog francuskog brenda. Kaže da izbjegava dolaziti u centar jer ima otpor prema gradu. Odmah nudi i objašnjenje: "Jer je mrtav. U grad dolazim kad imam nešto obaviti i ovdje sam slučajno." Ipak priznaje da Prvomajsku još nije stigla obići.

Iako mušterija u jutarnjim satima baš i nema, a nisu se pojavili ni turisti, u novootvorenoj trgovini Loop kažu da stranci više prepoznaju talijanske brendove koji nude mladenačke linije odjeće živih boja. Laura Jovanović iz nedavno otvorenog Feniksa kaže da su turisti "lagano krenuli", iako ulicom zasad cirkulira malo ljudi.

- Svatko tko bi ušao rekao bi da je pozitivno da se nešto novo otvorilo, da je živnulo. Nadamo se dobroj sezoni i turistima, kaže.

Puljaninu Davidu Lorussu, koji stanuje u centru i Prvomajskom prolazi svakodnevno, "sve je to umjetno, beskorisno".

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter