ISPOD I IZNAD GRADA

FOTOREPORTAŽA / Naši reporteri zašli su u Zerostrasse i na Kaštel napraviti priču i u trenu su se pretvorili u turiste!

| Autor: Lara BAGAR
Tajnovito i cool na početku Zerostrassea (snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI)

Tajnovito i cool na početku Zerostrassea (snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI)


U životu je najljepše kada se izdigneš iznad situacije, kažu da je onda pogled - realniji. Tako je i s Pulom. Najljepše je kada se izdigneš iznad nje, primjerice popneš se, i to novim liftom, na Kaštel i shvatiš koliko je Pula moćna i zavodljiva u svojoj povijesnoj raznolikosti na tako maloj površini. I tada shvatiš kako je iznad one duboke zapuštenosti na površini, zapravo, tako nekako lijepa - od Pulskog zaljeva s Uljanikovim dizalicama, preko njezinih brda do Arene, a vidi se i zvonik u Vodnjanu. Eto, takav je bio nekakav osjećaj kada smo od Zerostrassea preko mezanina došli do krune grada - Kaštela

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Aleksandra i Vasilij u tunelu zamišljaju Indianu Jonesa

Ideja je bila vidjeti kako turisti doživljaju ovu intrigantnu turističku lokaciju punu iznenađenja, a na kraju smo se i sami pretvorili u turiste. Možda se takav preobrat dogodio na samom početku kada smo po zvizdanu već pomalo onako mediteranski fjakasti ušli u Zerostrasse. S 30 i nešto stupnjeva na ugodnih 20 i nešto, a možda i manje. Sa sunca koje bode oči u ugodnu tamu tunela u nultoj pulskoj ulici koja pod ugodnim osvjetljenjem u svojim kružnim dijelovima djeluje zapravo futuristički dok u svojim tunelima priča kako je prije stotinu godina izgledao javni prijevoz u Puli. I tu počinje putovanje na tri razine.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Museum shop zapravo je vrhunski gift shop

No, sve kreće od tramvaja koji je ulicama najveće austrougarske vojne luke prometovao još od 1904. godine. Bio je nužan zbog rapidnog rasta broja stanovnika. Pula se u 30 godina krajem 19. i počekom 20. stoljeća udvostručila i imala broj stanovnika kao i danas. Zanimljivo, možda i tužno jer to znači da smo u 100 godina ostali na istoj brojci, a možda je i gore. No, turiste to ne zanima. Izložba je baš cool. Doslovno, jer je tako ugodno hladno dok se razgledava. Beat the heat (Pobijedi vrućinu) slogan je Zerostrassea. O da. Pogođeno u svakoj riječi. Nulta pulska ulica privlačna je i pomalo tajnovita u svojim hodnicima.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

"It" torba u muzejskom dućanu

Osjećaju to i posjetitelji. Mladi par se smijulji i spominje najpoznatijeg filmskog pustolova. "Baš smo razmišljali kako Indiana Jones može uzeti komad stijene i šalili se što bi se dogodilo kada bi i mi pokušali to isto napraviti u ovom tunelu. Vjerojatno bi se srušio", znatiželjno će 21-godišnja Aleksandra i 28-godišnji Vasilij koji su iz Venecije brodom došli u Pulu, odakle kreće njihovo proputovanje Hrvatskom. Zerostrassse ih se dojmio. "Ovo su tuneli iz Prvog svjetskog rata i jako je zanimljivo i baš ugodno", zadovoljno će.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Lift je spojio podzemlje i vrh

Smijulji se i grupica mladih Španjolaca ispred još jednog plakata. "Iako je iz prošlosti, plakat izgleda jako futuristički", kažu i komentiraju vrlo atraktivan plakat sa žičarom u Puli. Da, pravi SF. U Pulu su iz Venecije došli brodom, a u Zerostrasse su ušli slučajno. Otkrivaju grad bez turističkih vodiča. "Najzanimljivije je tako", kažu. U pravu su. Nakon Pule, odlaze u Rijeku, pa Zagreb i onda put Budimpešte.

Idemo dalje. Pravac lift. U samo nekoliko sekundi došli smo od dna do vrha i to bez imalo muke. Novi lift pun je pogodak. Kaštel je približio ljudima. Povezao je podzemlje s vrhom grada, a od njega napravio intrigantan turistički punkt. Na vrhu Pula na dlanu. Iako je vruće, pravi je zen. Nema zvukova automobila i čovjek odmah poželi meditirati. Kaštel je velik i ima dovoljno mjesta za svakog.

Dok je u gradu mravinjak, u samom srcu iznad njega ima prostora za svačije afinitete. Primjerice, tko želi ući da bi razgledao izložbe, može prošetati oko njega i mijenjati poglede. Turisti vire iz svakog kutka. Poljska peteročlana obitelj u Puli je drugi put, međutim, na Kaštelu - prvi. Vole Pulu i ostat će ovdje, kao što to i pravi godišnji odmor nalaže, 10 dana. Pitamo ih kako se zovu. Kratko će - Sada. Pitamo ih opet jer baš i nije jasno zašto govore Sada na hrvatskom koji ne znaju. Ispada da je to njihovo prezime. Šalimo se igrama riječi i na kraju kažemo da će "sutra", odnosno "danas" biti u našem listu.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Kavica u hladu

Turisti se i dalje vrzmaju. Jedni pijuckaju kavu, sok, pivo ili štogod u ugodnom hladu novootvorenog bara s odličnom muzikom. Nije pomodna, rokerska, cool, kao i mjesto. Drugi ulaze u novi museum shop koji ima toliko inventivnu i lijepu ponudu da su to možda najbolji suveniri za turiste, ali i pokloni za domaće.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Poljska obitelj Sada danas u našem listu (i na našem portalu)

Da, već je poznato da su museum shopovi više od shopa: nekad su to prave male galerije, riznice kreativnosti s onim posebnim pečatom koji ih razlikuje od ostalih copy paste "made in China" suvenira. Museum shop Povijesnog i pomorskog muzeja Istre je mjesto koje se ne propušta. Kao i njihovi postavi, pokazuje svu kreativnost koja godinama gradi jednu veliku priču. U jednom dijelu kutak za djecu, u drugom knjige, pored duhovite i "pametne" majice i torbe koje bi uskoro mogle postati "it" komad ne samo za turiste već i domaće. Neodoljive su. Turisti u Povijesnom muzeju mogu obići nedavno otvorenu izložbu o pulskim fortifikacijama, a riječ je o 28 utvrda te više od 200 različitih obrambenih objekata.

Snimio DUŠKO MARUŠIĆ ČIČI

Uzbudljivo u mezaninu

No, tu priča ne prestaje. Pravo iznenađenje krije se u povratku ili na putu prema vrhu u dijelu podzemlja Kaštela, a iznad Zerostrassea, u mezaninu gdje je bio nekadašnji zatvor. Ondje nas u jednom dijelu dočekuje "hologramski" zatvorenik, član posade cepelina Città di Jesi. Izgleda kao pravi i u mraku zatvorske ćelije priča svoju priču na četiri jezika koja valja izabrati. S druge pak strane, ostaci autrougarske podmornice Curie i replika s naracijom. Sve ovo svidjelo bi se i Indiana Jonesu. A sviđa se i turistima, ali i nama koji smo se u tren, ne htijući, pretvorili u turiste i počeli sporije hodati otkrivajući atrakciju prepunu iznenađenja na tri razine, ali i novo mjesto.

Puljani mogu liftom u tren oka iz paklenog grotla grada doći na vrh Kaštela i popiti kavu ili se jednostavno odmaknuti jer, kao što smo na početku rekli: s visine je nekada - bolje, ali i ljepše.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter