OBRAČUNI

DANIJEL FERIĆ napao Miletića zbog Uljanika i predložio da se na dijelu brodogradilišta gradi golema garaža. Bivšem pulskom SDP-ovcu je masno spustio…

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Opstanak Uljanika, savjetodavni referendum i bivši kolega SDP-ovac teme su o kojima je na današnjoj konferenciji za novinare govorio jedan od vodećih istarskih SDP-ovaca Danijel Ferić.

Komentirajući situaciju u Uljaniku, naglasio je da će se Skupština vjerovnika održati sutra na trgovačkom sudu u Pazinu, kad će se raspravljati o planu pokretanja proizvodnje kroz novoosnovanu tvrtku Uljanik Brodogradnja 1856.

Upravo na tu tvrtku, naglasio je Ferić, prenijela bi se koncesija na pomorskom dobru u svrhu korištenja luke posebne namjene za djelatnost brodogradnje kao i oprema te započeta gradnja. Ferić smatra da Grad Pula na svom primjeru treba pokazati da mu je stalo do opstanka Uljanika, a ne za sve uvijek kriviti Zagreb.

"Opstanku Uljanika pomaže se konkretnim djelima, a ne praznim riječima", poručio je Ferić pulskoj vlasti, rekavši da je zabrinjavajuće što je pulski gradonačelnik u intervjuu za naš list, a na ovu konkretnu temu, pokazao nepoznavanje Zakona o trgovačkim društvima.

Ferić naime smatra da se Grad Pula, koji ima vlasnički udjel u Uljaniku, mora konkretno uključiti u osiguranje jamstva za kredit od 50 milijuna eura, koliko je nužno za pokretanje proizvodnje, servise dizalica i dovršetak broda.

- Naravno, Grad ne može davati novac, ali mora participirati u dijelu kroz jamstva i to na način da garantira nekom svojom imovinom, istaknuo je Ferić, tvrdeći da bi tako Grad pokazao da mu je stalo, a državi bi to bio dodatni signal da je pulska uprava spremna podmetnuti leđa.

- Dosad je za Uljanik isplaćeno gotovo 5 milijardi državnih jamstava. Premda država treba pomoći kao što je nedavno pomogla Đuri Đakoviću izdavanjem jamstava od 300 milijuna kuna, i od Grada Pule očekujemo da na svom primjeru pokaže da želi opstanak brodogradnje. Grad treba aktivnije participirati u osiguravanju kolaterala za nastavak proizvodnje Uljanika s obzirom da je jedan do suvlasnika i vjerovnika, kaže Ferić i dodaje:

- Ako zaista želi pomoći, predlažemo Gradu Puli da se u temeljni kapital unese imovina, dakle ne novac, a koja će služiti zajedno s državnim jamstvom kao koleteral za osiguranje kredita za nastavak proizvodnje. Znači, može se pomoći Uljaniku, samo je pitanje hoće li Grad to učiniti, kaže Ferić.

Istaknuo je da je gradonačelnik Boris Miletić nedavno na upit novinara da komentira ovaj prijedlog pokazao slabo poznavanje Zakona o trgovačkim društvima, a pritom je podsjetio gradonačelnika da Grad Pula već ima u suvlasništvu s Uljanikom jednu tvrtku i to Fratarski d.o.o.

Ferić je konstatirao da je žalosno što između Grada i čelnih ljudi u Uljaniku, koji su izradili novi plan za nastavak proizvodnje, nema komunikacije. Naglasio je da razgovori moraju početi jer tada bi i gradska uprava mogla čuti prijedloge koji stižu direktno iz Uljanika.

- Konkretno, Grad bi trebao razmotriti prijedlog da se u sklopu neiskorištenih i ruiniranih hala potakne pulska poduzetnička zona koja je u Puli zamrla od otvaranja trgovačkih centara. U suradnji s odgovornim ljudima u Uljaniku, Grad sigurno može doći do nekih pametnih rješenja i razmisliti o prijedlogu da se na dijelu područja koje Uljanik ne koristi izgradi garažna kuća, rekao je Ferić.

Komentirajući nadolazeće izbore za mjesne odobre naglasio je da su izbori dobra prilika da aktualna gradska vlast pokaže da joj je stalo do mišljenja građana i raspiše savjetodavni referendum.

- Nikad se nitko nije sjetio pitati građane o projektima koji direktno utječu na njihov život. Tema je puno i na predstojećim izborima Grad treba raspisati referendum. To bi bila prilika da se građani izjasne što recimo misle o Kaštijunu, koncesijama na pomorskom dobru, golfu na Muzilu, ali i da ih se pita treba li se Grad aktivnije uključiti u osiguravanju kolaterala za Uljanik, smatra Ferić.

Na kraju se tek kratko osvrnuo na izjave svog bivšeg kolege i SDP-ovca Denisa Martinčića, koji ga je u nedavnom intervju za Glas Istre među ostalim počastio riječima "da je bio direktni Milanovićev egzekutor".

- Samo bih se kratko zahvalio svom bivšem kolegi koji se svojedobno nakitio raznim funkcijama u Gradu Puli i koji me "nahvalio" u tom intervjuu. Denis Martinčić je dao veliki doprinos da Grad Pula, nažalost, bude ovakav kakav je danas, zaključio je Ferić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter