REAKCIJA ZELENE ISTRE I MJEŠTANINA

BETONIZACIJA GREGOVICE: U kratkom roku gradi se već peti trgovački centar u pulskom kvartu koji nema ni vrtića ni škole, a uskoro neće imati ni zelenila

| Autor: Borka PETRIOVIĆ

Udruga Zelena Istra upozorava kako se na Gregovici gradi već peti (ovisi kako gledamo na City Mall cjelinu) po redu trgovački centar. Pa su tako na svojim stranicama prenijeli mišljenje jednog od mještana Gregovice koje oni, kao udruga, u potpunosti dijele.

- Znate li, vidite li što se trenutno događa na Gregovici preko puta Interspara i McDonald'sa!? Stanovnici naselja, koje ima i kojemu gravitira oko 15 tisuća stanovnika, a nemamo ni škole ni vrtića, tek jedan dječji parkić... bespomoćno gledamo kako ruše stabla, stare vrtove prekopavaju, bageri rasturaju sve živo i, valjda, niče n-ti tzv. prodajni centar, tu gdje već imamo drugi Lidl, drugi Jysk, n-te Plodine, samo benzinske oko nas i takozvani rotori, navodi u svom pismu ogorčeni mještanin Gregovice.

Iz Zelene Istre podsjećaju da su upravo za ovu zonu više puta u prošlosti urgirali, apelirajući da prostor ostane zelena površina za urbane vrtove.

- Još jednom se pokazalo da bi građani trebali biti aktivnije uključeni i bolje informirani o javnim raspravama o prostornim planovima kao što je Generalni urbanistički plan Grada Pule kojim se ta zona prenamijenila u stambeno-poslovno-javnu i društvenu namjenu, navode iz ove udruge, pitajući se kakve će posljedice na okoliš imati sve ove novoasfaltirane površine brojnih parkinga, kakav je utjecaj na zdravlje i kvalitetu života građana koji žive u blizini, ali i na životinjska i biljna staništa.

Podsjećaju da, primjerice, udolina na Gregovici ima ornitološki značaj te je ona stalno stanište i gnjezdište velikog broja ptica. Među pticama koje mještani ovdje često viđaju nalaze se pastirica, kraljić, češljugar, crnokapa grmušica, crvendać, više podvrsta sjenica i mnoge druge, sve redom zakonom zaštićene ptice.

- Ta betonizacija se događa baš sada, u jeku pandemije i sve veće prijetnje klimatskih promjena, kad nam je izuzetno važno da sačuvamo sve zelene resurse koje imamo. Naime, neprekriveno tlo i vegetacija imaju ključnu ulogu u prilagodbi klimatskim promjenama: sposobnost apsorpcije velikih količina padalina kojih će u ekstremnim vremenskim uvjetima biti više te smanjivanje temperature zraka koje će u ljetnim mjesecima sve više rasti, da nabrojimo samo neke. Tlo je i resurs neophodan za uzgoj hrane, a upravo smo u vrijeme izolacije zbog pandemije postali svjesni koliko nam je lokalno uzgojena i dostupna hrana važna. Upravo se na području Gregovice uništava dio urbanih vrtova koje su građani godinama obrađivali. Dodamo li da ni novoizgrađene stambene zone u blizini nemaju ni trunke zelenih površina, možemo se slobodno složiti da se Pula samo na papiru deklarira kao "zeleni, pametni grad", zaključuju iz Zelene Istre, pitajući se možemo li pametnije, zelenije, odgovornije upravljati našim prostornim resursima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter